Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Benetke Beneški filmski festival

Sobota, 6. 9. 2014, 7.54

8 let

S podelitvijo nagrad se bo sklenil filmski festival v Benetkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Benetkah se bo drevi s podelitvijo nagrad sklenil 71. mednarodni filmski festival.

V tekmi za zlatega leva je 20 filmov, med drugim črna komedija mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja Birdman (Or The Unexpected Virtue of Ignorance).

Za leva se letos v Benetkah poleg Inarrituja med drugim potegujejo še ameriški režiser David Gordon Green s filmom Manglehorn, v Hamburgu živeči režiser turškega rodu Fatih Akin s filmom The Cut, francoska komedija La rancon de la gloire v režiji Xavierja Beauvoisa, dokumentarec ameriškega režiserja Joshue Oppenheimerja The Look of Silence, Hungry Hearts italijanskega režiserja Saveria Costanza, francoski film 3 Coeurs v režiji Benoita Jacquota, ruski film The Postman's White Nights Andreja Končalovskega, italijanski film Il Giovane Favoloso Maria Martoneja in ameriški film Good Kill Andrewa Niccola.

Devetčlanski mednarodni žiriji, ki bo podelila prestižne nagrade, predseduje francoski skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat, v njej so še Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman in Carlo Verdone.

V uradnem programu so prikazali filme iz 39 držav. Kot je dejal direktor festivala Alberto Barbera, so v njem tudi v kriznih časih v ospredju težnje po eksperimentu in kreativnosti, poleg tega program slavi svobodo izražanja nad bitko za dobičkom ter zmago estetike nad ekonomijo.

Zlatega leva za življenjsko delo sta na letošnjem festivalu prejela ameriška filmska montažerka in trikratna dobitnica oskarja Thelma Schoonmaker ter ameriški filmski in gledališki režiser Frederick Wiseman.

V programski sekciji Teden mednarodne kritike so med sedmimi prvenci prikazali film Ples z Marijo, ki je nastal v italijansko-argentinsko-slovenski koprodukciji. Dokumentarec podpisuje režiser slovenskega rodu Ivan Gergolet, pripoveduje pa zgodbo 90-letne argentinske plesalke Marije Fux.

Med obiskovalci letošnjega festivala so bila tudi imena, kot so Al Pacino, Jennifer Aniston, Bill Murray, James Franco, Ben Kingsley, Ethan Hawke in Catherine Denevue.

Ne spreglejte