Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2010,
20.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 5. 2. 2010, 20.06

6 let, 6 mesecev

Romantični filmi za vsakogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Valentinovo je več kot primeren izgovor za ogled kakšnega romantičnega filma. Teh je sicer na izbiro več kot preveč, pravi izziv pa je najti kakšnega, čigar ogleda se ne bi branila niti moška duša ...

Romantične drame in komedije so poleg družinskih in akcijskih filmov najpogostejši gostje televizijskih in kino sporedov. Nekatere si želimo videti vedno znova, spet drugi ne bi ganili niti najbolj občutljivega srca. Mnogi med njimi so glavna igralca povzdignili v večni filmskih par, obveljali so za filmsko klasiko in pobrali najprestižnejše nagrade. Večne klasike Nekatere ljubezenske zgodbe ne bodo nikoli preživete. Rhett in Scarlett se v z osmimi oskarji nagrajenem celovečercu V vrtincu (Gone With the Wind) lovita, izmikata, zbadata, ljubita in sovražita že več kot 70 let. Humphrey Bogart in Ingrid Bergman sta večno tragično zaljubljena brez kančka patetike v enem najboljših filmov vseh časov, Casablanci, pa tudi Cary Grant v filmu An Affair to Remember že več kot pol stoletja vedno znova čaka Deborah Kerr na vrhu stolpnice Empire State Building. Ali McGraw in Ryan O'Neal sta v Ljubezenski zgodbi pokazala srž brezpogojne ljubezni, Audrey Hepburn pa je v Sabrini kot moderna Pepelka prevzela tako naša srca kot srce ljubljenega.

Čar Umazanega plesa in Čedne ženske ne zbledi Medi filmi, ki si jih lahko nežnejši spol ogleda vedno znova, je na prvem mestu zagotovo Umazani ples (Dirty Dancing). Tudi grdi raček je lahko zapeljiva plesalka in seksi Patrick Swayze bi lahko iz katerega koli dekleta izvabil privlačno zibanje v bokih. Podoben učinek ima tudi Čedno dekle (Pretty Woman) z Julio Roberts in Richardom Gereom. Nepozabni trenutek: ko se Julia, opremljena s kupom vrečk, zmagoslavno vrne v luksuzno trgovino, kjer je niso hoteli postreči. Srečni konec z Richardom je šele na drugem mestu - tudi romantika je včasih le sladka priloga k zmagi.

Richard je poskrbel še za (vsaj) en filmski trenutek, ki zna omehčati kolena - v Častniku in gentlemanu (An Office and a Gentleman) v snežno beli vojaški uniformi (ki zna že sama zase poskrbeti za pozitivne občutke) pride po Debro Winger in jo kot pravi princ dvigne v naročje ter odnese boljši prihodnosti naproti. Ah ...

Kot je rekla Charlotte v Seksu v mestu: ženske si želimo rešitve. A ne gre pozabiti na dejstvo, da lahko občasno rešimo tudi same sebe. Mimogrede, Seks v mestu je kajpak več kot primeren za bolj urban (in moden) sprehod po romantiki brez pretirane sladkobnosti.

Priljubljenost ne pomeni kvalitete Tudi mnenja o romantičnih filmih se lahko krešejo tako kot mnenja o vseh ostalih filmih. Nekateri bodo prisegli, da je zgodba med Leonardom in Kate v Titaniku najbolj romantična vseh časov, drugi bodo raje predlagali Duha (Ghost), tretji Romanco v Seattlu (Sleepless in Seattle), Beležnico (Notebook), Romea in Julijo (Romeo + Juliet) in tako dalje. Tudi z zgodovinsko obarvanimi romancami je težko zgrešiti, še posebno Prevzetnost in pristranost (Pride and Prejudice) Jane Austen je večna zmagovalka v tej kategoriji (po možnosti v izvedbi BBC-jeve miniserije s Colinom Firthom v vlogi gospoda Darcyja).

Ljubezen je slepa za leta in čas Na drugi strani imamo filme, ki jim nihče ne more očitati pomanjkanja kvalitete, kot so na primer Najini mostovi (Bridges of Madison County) z Meryl Streep in Clintom Easwoodom, ki v jeseni svojega življenja naletita na ljubezen, a ta ostane neizpolnjena. Da strast ni rezervirana le za mlajše, dokazujeta tudi uspešna komična filma Ljubezen je luštna stvar (Something's Gotta Give) z Diane Keaton in Jackom Nicholsonom ter Ljubezen, ločitev in nekaj vmes (It's Complicated) s prej omenjeno Meryl Streep, Alecom Baldwinom in Stevom Martinom.

Tudi Amelie in Pravzaprav ljubezen (Love, Actually) sta sposobna očarati še tako nezainteresirano srce in le kdo bi si mislil, da je lahko ljubezen med dvema kavbojema tako srce parajoča kot je tista med Heathom Ledgerjem in Jakeom Gyllenhaalom v Gori Brokeback (Brokeback Mountain)?

Nekaj tudi za fante ... Ljubezenske zgodbe ne pridejo le v družbi že stokrat prežvečene in bolj ali manj osladne zgodbe, ampak znajo biti tudi malce krvave. Romantiko v bolj prostem slogu je na scenarij prelil tudi Quentin Tarantino, njegova Alabama in Clarence pa sta v podobi Patricie Arquette in Christiana Slaterja v Pravi stvari (True Romance) poleg ljubezni poskrbela tudi za nemalo akcije.

Revni milijonar (Slumdog Millionaire) prav tako ni film, ki bi ga lahko omejili na večinoma žensko gledalstvo, a vseeno ga naprej žene prav ljubezen, da ne omenjamo Večnega sonca brezmadežnega uma (The Eternal Sunshine of the Spotless Mind) z odličnima Jimom Careyjem in Kate Winslet. Malo bolj šaljivo se je ljubezenske zgodbe lotil Kevin Smith s filmom Zack in Miri snemata pornič (Zack and Miri Make a Porno), za nepozabno (in resnično) romanco pa poskrbita Joaquin Phoenix kot Johnny Cash in z oskarjem nagrajena Reese Witherspoon kot June Carter v Hoji po robu (Walk the Line).

Pestro izbiro ljubezenskih filmov ponuja tudi SiOL-ova videoteka, sicer pa v romantiki nikar ne uživajte le na tisti domnevno "najbolj romantični dan v letu", ampak kar cseh 365 dni v letu. V dvoje in v družbi dobrih filmov, seveda.

Ne spreglejte