SiolNET. Trendi Film in TV
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
TV-priporočila

Robinu Williamsu v spomin #video

0,45

termometer

Filmi Robina Williamsa

11. avgusta 2014 se je od nas poslovil nepozabni Robin Williams, toda njegovi filmi in vloge, v katerih nas je znal tako nasmejati kot tudi ganiti do solz, ostajajo z nami. Preverite, kje si boste lahko ogledali nekatere od teh.


"Mislite, da se ga bog kdaj zadane? Jaz mislim, da se – poglejte kljunaša." Robin Williams


Avgustovski filmski nasvet malega šefa: molčite in prisluhnite Duhu v školjki


Kapitan Kljuka (Hook, 1991)

Filmi Robina Williamsa

Kapitan Kljuka in Peter Pan, kot si ju je zamislil Steven Spielberg. Prvega igra Dustin Hoffman, drugega pa Williams. Peter Pan je v tej različici zgodbe 40-letni poslovnež, ki zanemarja svojo družino, dokler mu babica ne razodene njegove prave identitete in ga spomni na deželo Nije.

Kapitan Kljuka morda res ni Williamsov najboljši film (še manj Spielbergov), nihče pa ne more zanikati, da je bil Williams prava izbira za vlogo odraslega "večnega dečka".

V četrtek, 10. 8., ob 12.15 na FOX Movies.*

Nočni poslušalec (The Night Listener, 2006)

[video: 64008 / Nočni poslušalec (The Night Listener)]

Nočni poslušalec (The Night Listener)

Williams v tem psihološkem trilerju upodablja Gabriela Noona – voditelja radijske oddaje, ki se ukvarja s srhljivimi zgodbami. Nekoč mu urednik prinese scenarij 14-letnega Peta in njegova zgodba ga globoko gane.

Dečka so starši zlorabljali, zdaj pa zanj skrbi socialna delavka (Toni Collette). Toda Gabriel postane sumničav do nje in njenih motivov, zato odpotuje v Wisconsin, da bi osebno spoznal Peta in njegovo skrbnico.

V nedeljo, 6. 8., ob 22.12 na Planet TV.*

Mojih 200 let (Bicentennial Man, 1999)

Filmi Robina Williamsa

Znanstvenofantastična komična drama Chrisa Columbusa (Sam doma, Harry Potter in kamen modrosti), v kateri se android Andrew (Williams) poda na dolgo pot samoodkrivanja, da bi izvedel, kaj pomeni biti človek.

Nominacija za oskarja za najboljšo masko. Škoda, ker ta v veliki meri zakriva Williamsov izrazen obraz.

Film je na voljo v videoteki Pickbox.

Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, 1989)

[video: 64004 / Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society)]

Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society)

Čustvena in navdihujoča drama Petra Weira z Williamsom v vlogi karizmatičnega in svobodomiselnega profesorja Johna Keatinga, ki leta 1959 učence elitne konservativne šole navduši s svojim pristopom do poezije in jim tako odpre vrata v svet.

Film je prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij in bil nominiran še v treh kategorijah – za najboljši filma leta, najboljšega režiserja in najboljšega glavnega igralca.

Williams se je v tej kategoriji za kipec potegoval še s filmoma Dobro jutro, Vietnam (1987) in Ribji kralj (1991), oskarja pa mu je končno prinesla stranska vloga v drami Dobri Will Hunting (1998).

Film je na voljo v videoteki DKino.

Očka, ne ga srat! (RV, 2006)

Filmi Robina Williamsa

Pustolovska družinska komedija režiserja uspešnice Možje v črnem o zgaranem možu in očetu dveh najstnikov, ki komaj čaka, da si bo lahko privoščil zaslužene počitnice. Vsi trije člani družine pričakujejo, da jih bo očka odpeljal na vroče Havaje, toda čaka jih presenečenje.

Očka domov pripelje avtodomom, s katerim naj bi se odpravili v Kolorado. Se bo njegov načrt, da se družina med vožnjo zbliža, uresničil, ali pa se bodo počitnice spremenile v pravo katastrofo?

Film je na voljo v videoteki Pickbox.

Foto studio (One Hour Photo, 2002)

[video: 64005 / Foto studio (One Hour Photo)]

Foto studio (One Hour Photo)

Razvijalec fotografij Sy (Williams) pripravlja zbirko posnetkov zakoncev Yorkin, odkar je bil njun sin še dojenček. Njuno življenje je vse bogatejše, Syevo pa čedalje bolj osamljeno, dokler ne prepriča samega sebe o tem, da je član te družine.

Williams, kot ga nismo bili vajeni. Psihološki triler Foto studio je eden redkih njegovih filmov, v katerem vam bo igralec pognal kri po žilah.

V petek, 11. 8., ob 22.20 na POP TV.*

Batler (The Butler, 2013)

Filmi Robina Williamsa

Zgodovinsko-biografska drama Leeja Danielsa z oskarjevcem Forestom Whitakerjem v vlogi temnopoltega strežnika, ki je med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služil kar osmim ameriškim predsednikom.

Enega od teh, Dwighta D. Eisenhowerja, je odigral Williams – Whitakerjev soigralec v komični vojni drami Dobro jutro, Vietnam.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Trilogija Noč v muzeju (Night at the Museum)

[video: 64007 / Noč v muzeju: Skrivnost grobnice (Night at the Museum: Secret of the Tomb)]

Noč v muzeju: Skrivnost grobnice (Night at the Museum: Secret of the Tomb)

Eisenhower ni edini predsednik ZDA, ki ga je Williams v svoji karieri igral. V trilogiji Noč v muzeju je upodabljal Teddyja Roosevelta oziroma natančneje – njegovo voščeno lutko.

Ta v izvirniku upravniku naravoslovnega muzeja Larryju (Ben Stiller) pomaga krotiti druge oživele eksponate, v nadaljevanju se mu pridruži v boju za inštitut Smithsonian, v tretjem delu pa z njim odpotuje v London, kjer razkrivata skrivnost grobnice.

Sklepni del trilogije Noč v muzeju je posvečen spominu na Williamsa in Mickeyja Rooneyja. Oba igralca sta namreč umrla, še preden je film prišel v kinematografe.

V videoteki DKino si lahko ogledate vso trilogijo: Noč v muzeju (2006), Noč v muzeju 2 (2009) in Noč v muzeju: Skrivnost grobnice (2014).
Noč v muzeju: Skrivnost grobnice: v nedeljo, 13. 8., ob 8.35 na HBO 3.* Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Kar hočeš (Absolutely Anything, 2015)

Filmi Robina Williamsa

ZF-komedija montypythonovca Terryja Jonesa o povprečnežu, ki mu Nezemljani pred uničenjem našega planeta podelijo nadnaravno moč.

Ko presenečeni Neil (Simon Pegg) odkriva nepričakovani blagoslov, s svojo sebičnostjo in nerodnostjo povzroči nemalo zabavnih katastrof. Toda s pomočjo zvestega (in govorečega) psa Dennisa počasi spoznava, katere želje mu lahko resnično spremenijo življenje.

Uganete, kdo je psu Dennisu posodil glas? Nihče drug kot Williams. To je bil njegov zadnji projekt, film pa je prišel v ameriške kinematografe natanko eno leto po igralčevi smrti.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Najbolj jezen človek v Brooklynu (The Angriest Man in Brooklyn, 2014)

[video: 64006 / Najbolj jezen človek v Brooklynu (The Angriest Man in Brooklyn)]

Najbolj jezen človek v Brooklynu (The Angriest Man in Brooklyn)

V zadnjem Williamsovem filmu, ki je prišel v kinematografe pred njegovo smrtjo, lahko prepoznamo nekatere žalostne podobnosti z zvezdnikovim resničnim življenjem.

V komični drami Najbolj jezen človek v Brooklynu Williamsov lik, vedno nesrečni Henry Altmann, izve, da ima možgansko anevrizmo da mu je preostalo samo še 90 minut življenja. Pretresen Henry oddrvi iz ordinacije, odločen, da se spravi z vsemi, ki jih je v preteklosti prizadel, razmišlja pa tudi o tem, da bi si vzel svoje življenje.

Pri preiskavi Williamsovega možganskega tkiva so odkrili razpršeno demenco z Lewyjevimi telesci, pričakovana življenjska doba bolnikov po diagnozi pa je približno osem let.

Konca filma vam ne bomo izdali, razplet Williamsove življenjske zgodbe že poznate. Tolaži nas lahko vsaj dejstvo, da bo priljubljeni igralec in komik na televizijskih sprejemnikih živel še naprej.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

"Ne glede na to, kaj vam ljudje govorijo, lahko besede in ideje spremenijo svet." Robin Williams kot John Keating v Društvu mrtvih pesnikovProgramska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
HBO/HBO 2/HBO 3 6 in 201/204/206 DA
HBO OD/HBO GO 203/240  
Planet TV/Planet HD 3/13 DA
Videoteka Pickbox 242  
FOX Movies 216 DA
POP TV 4 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin