Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
15. 1. 2017,
4.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

5

Natisni članek

Donald Trump oskarji zlati globusi Hollywood Meryl Streep film

Nedelja, 15. 1. 2017, 4.17

6 let, 6 mesecev

Rekli so ji, da je pregrda za film

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

5

Meryl Streep | Foto Reuters

Foto: Reuters

Meryl Streep, ki je pred dnevi s svojim govorom na podelitvi zlatih globusov razjezila Donalda Trumpa, je igralska legenda, ki je bila med drugim večkrat nominirana za oskarja kot katerakoli druga igralka ali igralec. 

Meryl Streep oziroma Mary Louise Streep, kot je njeno polno ime, se je rodila 22. junija 1949 v ameriški zvezni državi New Jersey. Leta 1975 se je preselila v New York, kjer se je prebijala v svetu odrskih desk.

Začetna razočaranja

Kot vsak mlad igralec, je tudi ona morala na začetku iti čez številna grenka razočaranja zaradi zavrnitev na avdicijah. Tista, ki se je Streepovi najbolj vtisnila v spomin, je iz leta 1975, ko se je potegovala za glavno žensko vlogo v filmu King Kong.



Takrat 26-letno igralko je na avdicijo za to vlogo povabil Federico De Laurentiis, sin slavnega producenta Dina De Laurentiisa. Federico je Streepovo opazil v gledališki igri, a oče Dino ni bil navdušen nad Streepovo, tako da je sinu v italijanščini zabrusil Che brutta! (sl. Kako je grda!). 

Vlogo dobi Jessica Lange

Dino De Laurentiis je imel smolo, da je Streepova vešča jezika naših zahodnih sosedov, zato je razumela opazko in mu odgovorila v italijanščini, da ji je žal, da ni dovolj lepa. Vloga v filmu je tako pripadla drugi takrat še neuveljavljeni igralki – Jessici Lange.

Umirajoči ljubimec

Leta 1976 je Streepova spoznala že uveljavljenega igralskega kolega Johna Cazaleja. 14 let starejši igralec, ki je znan zlasti po vlogi Freda Corleoneja v prvih dveh delih Botra, je postal njen partner. 

A nad njuno romanco so se zgrnili črni oblaki maja 1977, ko so zdravniki ugotovili, da ima Cazale neozdravljivega raka na pljučih in da mu ni pomoči. Kljub njegovi bolezni sta Cazale in Streepova leta 1977 skupaj zaigrala v Lovcu na jelene (The deer hunter), filmu režiserja Michaela Cimina o treh ameriško-ruskih delavcih v jeklarni, ki so vpoklicani v vojsko in morajo oditi v Vietnam, kar za vedno spremeni njihova življenja.

Filmski preboj

Vlogo v tem filmu, ki je za Streepovo pomenil preboj v svet filma, je dobila po zaslugi Roberta de Nira, ki v filmu igra glavno vlogo. De Niro je pokril vse stroške zavarovanja, da je lahko v filmu zaigral tudi smrtno bolni Cazale.

Po snemanju Lovca na jelene se je Streepova odpravila v Avstrijo, kjer je dva meseca in pol snemala televizijsko nadaljevanko Holokavst (Holocaust), v kateri je igrala glavno žensko vlogo Nemke, ki je v času nacistične Nemčije poročena z umetnikom judovskega rodu.

Skupaj z umirajočim Cazalejem

Cazale je bil preveč šibak, da bi odšel z njo v Evropo. Streepova je tako želela čim prej končati snemanje, da bi odšla nazaj v New York, k umirajočemu partnerju. Po vrnitvi v New York je za pet mesecev nehala igrati in se posvetila samo Cazaleju, ki se je boril z rakom.

John Cazale (1935-1978) je bil velika ljubezen Meryl Streep. | Foto: YouTube John Cazale (1935-1978) je bil velika ljubezen Meryl Streep. Foto: YouTube

Marca 1978 je igralec izgubil bitko z rakom. Streepova je kmalu spoznala kiparja Dona Gummerja, bratovega prijatelja, ki ji je pomagal pri selitvi iz stanovanja, v katerem je živela skupaj s Cazalejem. 

Šest mesecev po smrti Cazaleja se poroči z drugim

Streepova se je nato preselila v Gummerjevo stanovanje in se še istega leta, šest mesecev po smrti Cazaleja, poročila z Gummerjem. Pozneje je povedala: "Nisem prebolela Johnove smrti, toda morala sem živeti naprej in Don mi je pokazal, kako naj to storim."

Streepova in Gummer imata štiri otroke: sina Henryja (rojen leta 1979) ter hčerke Mamie (1983), Grace (1986) in Louiso (1991). | Foto: Reuters Streepova in Gummer imata štiri otroke: sina Henryja (rojen leta 1979) ter hčerke Mamie (1983), Grace (1986) in Louiso (1991). Foto: Reuters

Leto, ki je bilo za Streepovo v zasebnem življenju tragično in poročno hkrati, ji je prineslo tudi prva igralska priznanja. Emmyja za vlogo v Holokavstu, decembra 1978 je imel premiero tudi Lovec na jelene, ki ji je prinesel prvo nominacijo za oskarja.

Prvi oskar

Leta 1979 je zaigrala v filmu Kramer proti Kramerju (Kramer vs. Kramer), kjer je igrala Joanno Kramer, žensko, ki se odloči za ločitev od svojega moža Teda Kramerja, ki ga igra Dustin Hoffman. S svojim nekdanjim možem se na sodišču v brezobzirnem soočenju spopadate za sina Billyja. Film je Streepovi prinesel prvega oskarja – in sicer za stransko žensko vlogo.

Leta 1981 je prvič imela nosilno vlogo v filmu Ženska francoskega poročnika (The French lieutenant's woman). 

Sofijina odločitev

Naslednje leto je zaigrala poljsko priseljenko Sofijo Zawistowski v filmu Sofijina odločitev (Sophie's choice), ki ji je prinesel prvega oskarja za glavno žensko vlogo. 

Gledalcem filma se je Streepova vtisnila v spomin zlasti s prizorom, ko ji nemški častnik ob prihodu v Auschwitz, tja Sofija (Sophie) pride skupaj s svojima otrokoma, sinom in hčerko, postavi izbiro: lahko reši enega od svojih otrok ali pa bodo oba poslali v smrt. Na koncu se popolnoma skrušena Sofija odloči, naj v plinsko celico odpeljejo hčerko, sina pa pustijo živeti.

Zanimivo je, da je William Styron, ki je napisal istoimenski roman, želel, da bi v filmu Sofijo odigrala švicarska igralka Ursula Andress (najbolj znana kot prvo Bondovo dekle iz filma Dr. No), prva izbira režiserja filma Alana J. Pakula pa je bila norveška igralka Liv Ullman. Film so posneli v New Yorku, del, ki govori o Sofijini preteklosti, pa v takratni Jugoslaviji.

Silkwood

Leta 1982 je sledila glavna ženska vloga v filmu Silkwood (Silkwood). Odigrala je Karen Silkwood, resnično osebo, ki je delala v tovarni plutonijevih palic za jedrske elektrarne in je umrla v sumljivi avtomobilski nesreči. Tudi za to vlogo je bila nominirana za oskarja, a ga tokrat ni dobila. 

Kako je Streepova režiserja prepričala, da je dovolj seksi za vlogo

Leta 1985 je zaigrala dansko pisateljico Karen Blixen v filmu Moja Afrika (Out of Africa), s katerim si je priborila vstop v krog hollywoodskih dobro plačanih zvezdnic. 

Preden je dobila vlogo v tej romantični drami, v katerem je njenega ljubimca igral lomilec ženskih src Robert Redford, je imel režiser Syndey Pollack pomisleke, saj je menil, da je Streepova premalo spolno privlačna za to vlogo. Menda ga je prepričala v nasprotno s tem, da je prišla na avdicijo v kratkem krilu in s push-up modrčkom.

Mostovi Streepove in Eastwooda

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil njen najopaznejši film Najini mostovi (The bridges of Madison county), posnet po istoimenski knjižni uspešnici Roberta Jamesa Wallerja. V filmu, ki ga je režiral Clint Eastwood, Streepova igra Francesco Johnson, Italijanko, ki z možem živi na odročni kmetiji v Iowi. 

Njeno življenje se zaplete, ko se pojavi fotograf revije National Geographic, igra ga Eastwood, ki želi fotografirati znamenite mostove v bližini kmetije. Francesca in fotograf se zaljubita, načrtujeta celo, da bi skupaj odšla proč, a se Francesca na koncu odloči, da ostane pri možu in otrocih.

Hudičevka

V prvem desetletju 21. stoletja je posnela finančno svoja najuspešnejša filma. Prvi je Hudičevka v Pradi (The devil wears Prada) iz leta 2006. Ta film, v katerem je Streepova odigrala strogo in vplivno urednico modnega časopisa Runway, je bil njen najdonosnejši film do takrat, saj je bil skupni blagajniški iztržek po svetu več kot 326 milijonov dolarjev (306 milijonov evrov).

Streepova prepeva uspešnice skupine ABBA

Še večji uspeh je imel muzikal Mamma Mia iz leta 2008, ki je skupaj zaslužil več kot 602 milijona dolarjev (566 milijonov evrov). V filmu, kjer zgodbo povezujejo pesmi švedske pop skupine ABBA, Streepovi med drugim delajo družbe še Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard, Colin Firth in Amanda Seyfried.

Železna lady 

Leta 2011 se je Streepova spopadla z vlogo nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher v filmu Železna lady (The iron lady). Ta vloga ji je prinesla tretjega oskarja.

Nagrade

Skupno je bila Streepova 19-krat nominirana za oskarja. Dobila je tri: Kramer proti Kramerju (stranska ženska vloga), Sophiejina odločitev (glavna ženska vloga) in Železna lady (glavna ženska vloga). 

Streepova je bila 30-krat nominirana za zlatega globusa, osemkrat je to nagrado tudi prejela. Pred dnevi je na 74. podelitvi zlatih globusov prejela tudi nagrado za življenjsko delo.

Vneta podpornica Hillary Clinton, ki smeši Trumpa

Streepova se politično uvršča na levico. Bila je vneta podpornica demokratske kandidatke Hillary Clinton in je bila tudi govornica na lanski demokratski nacionalni konvenciji. Še pred govorom na letošnjih zlatih globusih se je Trumpa pred volitvami posmehljivo lotila na odrskih deskah, ko ga je karikirala v eni od gledaliških iger. 

Nemške korenine Trumpovih in Streepovih

Zanimivo pa je, da imata tako Trump kot Streepova kljub medsebojni antipatiji (Trump je po zlatih globusih Streepovo razglasil za precenjeno igralko) nekaj skupnega. Oba imata namreč po očetovi strani nemške korenine. Družina Trump izvira iz mesta Kallstadt, družina Streep oziroma izvirno Streeb pa iz kraja Loffenau, ki je od Kallstadta oddaljen dobrih sto kilometrov.

Ne spreglejte