Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2015,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Halt and Catch Fire AMC Oglaševalci

Sreda, 27. 5. 2015, 16.04

6 let, 6 mesecev

Računalniški piflarji, ki lovijo uspeh oglaševalskih lepotcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Polpretekla zgodovina je "in" tudi na televiziji. Ravno so se izpeli oglaševalci iz 60. let, a je na pohodu že nova serija z retrovsebino - tokrat so glavni junaki računalničarji v zgodnjih 80. letih.

Pred dvema tednoma se je na zaslonih po ZDA, kmalu zatem pa po poteh spletne izmenjave datotek tudi po preostanku sveta odvrtel zadnji del priljubljene nadaljevanke Oglaševalci (Mad Men). Serija je z zadnjo epizodo podirala rekorde gledanosti, oboževalci glavnega lika Dona Draperja in preostale druščine pa ji že pripisujejo status legende.

Po oglaševanju pridejo na vrsto računalniki

Praznino, ki je zazijala z nepreklicnim koncem zgodbe o zlati dobi oglaševanja, poskuša zdaj televizijska mreža AMC, ki je Oglaševalce producirala in predvajala, zapolniti z novim izdelkom. Ta se zdi kot naravno nadaljevanje – v času preskoči v zgodnja osemdeseta leta, v osrednjih likih nedvomno prepoznamo marsikateri lik iz Oglaševalcev, le cigaret in alkohola je nekoliko manj.

 | Foto:

Gre za serijo Bitka za CTRL (Halt and Catch Fire), zgodbo o eni od največjih tehnoloških prelomnic – razmahu osebnih računalnikov. Temelji na resničnih dogodkih, bitki tehnoloških podjetij, da bi poustvarila in presegla takratni nosilni IBM-ov osebni računalnik. Dogaja se na severu Teksasa, v tako imenovani Silicijevi preriji, ki jo zdaj poznajo le redki, v osemdesetih letih pa je bila za razvoj računalniške tehnologije pomembna tako kot Silicijeva dolina v Kaliforniji.

Joe MacMillan – novi Don Draper

Osrednji junak, ki ga igra Lee Pace, je Joe MacMillan, postavni japi s temačnimi skrivnostmi iz preteklosti, ki zna pri vsakomur ubrati prave strune in mu prodati praktično karkoli. Novi Don Draper torej, ki ima tudi svojo Peggy Olson ‒ v Bitki za CTRL je to mlada programerka Cameron Howe, v vlogi katere briljira Mackenzie Davis, osrednjo triperesno deteljico pa sklene tih in nesamozavesten, a izjemno sposoben inženir Gordon Clarke (igra ga Scoot McNairy).

 | Foto:

Čas, ko se je prenosnik z le sedmimi kilogrami zdel nemogoč podvig

Bitka za CTRL nedvomno nagovarja občinstvo Oglaševalcev, a njena privlačnost sega dlje. Vse nas opominja, kako je bil svet videti pred le tremi desetletji, ki pa se ob tehnološkem napredku zdijo svetlobna leta daleč. Ko inženirji o 128 kilobajtih govorijo kot o enormni količini podatkov in prasnejo v smeh ob zamisli, da bi izdelali prenosni računalnik, ki bi tehtal "le" sedem kilogramov, se tudi sami spomnimo, da smo še nedavno podatke shranjevali na diskete in ob prasketajočem modemu potrpežljivo čakali na povezavo s spletom.

Z junijem bodo na AMC začeli predvajati že drugo sezono, ki bo s 24-urnim zamikom na voljo tudi slovenskim gledalcem, pred premiero novih epizod 1. junija pa bodo zavrteli tudi maraton prve sezone.

Ne spreglejte