Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
15. 4. 2016,
11.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žiga Virc Slavoj žižek

Petek, 15. 4. 2016, 11.59

6 let, 6 mesecev

Prvenec slovenskega režiserja na znamenitem filmskem festivalu

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Jutri bo na filmskem festivalu v Tribeci svojo premiero doživel celovečerni prvenec slovenskega režiserja Žige Virca, ki govori o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa.

Štiri leta zatem, ko sta Žiga in Boštjan Virc na YouTube objavila napovednik dokudrame o jugoslovanskem vesoljskem programu, bo ta jutri doživela svojo premiero na znamenitem filmskem festivalu v Tribeci, ki ga je ustanovil Robert De Niro.

Film Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja in je med drugim tudi prvi film HBO Europe v regiji Adria, sofinancirala pa sta ga Slovenski filmski sklad in RTV Slovenija, vstopnice za premiero pa so bile razprodane v nekaj minutah. Slovenska premiera filma bo 25. aprila v Kinodvoru, v kinih pa bo na ogled od 5. maja naprej.

Slovenska premiera filma bo 25. aprila v Kinodvoru, v kinih pa bo na ogled od 5. maja naprej.  | Foto: Slovenska premiera filma bo 25. aprila v Kinodvoru, v kinih pa bo na ogled od 5. maja naprej.

Jugoslovanski vesoljski program, vreden več milijard dolarjev

Žiga in Boštjan Virc sta napovednik za film, da bi privabila koprodukcijske partnerje, na YouTubu objavila pred štirimi leti. V njem sta takrat napovedala "razkritje ene največjih skrivnosti vesoljske tekme med hladno vojno".

Ta skrivnost je podatek, da naj bi ZDA v začetku 60. let prejšnjega stoletja odkupile jugoslovanski vesoljski program, potem ko so ugotovile, da izgubljajo boj s takratno Sovjetsko zvezo v tekmi za osvajanje vesolja. Jugoslavija je bila v času Josipa Broza Tita "tretji ključni igralec" v vesoljski tekmi, zahvaljujoč načrtom znanega slovenskega inženirja raketne tehnologije Hermana Potočnika-Noordunga.

Vesoljski program razvijali v Objektu 505

Tito naj bi se bil odločil prodati znanje s tega področja takratnem ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju. ZDA naj bi potem Jugoslaviji zagotovile veliko denarno pomoč. Kot sta nam povedala pred štirimi leti, naj bi do prodaje prišlo leta 1961 po Titovem obisku v Washingtonu, nato pa naj bi ZDA že tri mesece pozneje objavile svoj pohod na Luno.

Domnevni jugoslovanski vesoljski program naj bi leta 1948 začeli razvijati globoko v nedrih vojaške baze Željava pri Bihaću, na meji med Hrvaško in BiH. "Objekt 505", kjer je bilo sicer veliko podzemno letališče nekdanje jugoslovanske armade, naj bi bil dejansko največje podzemno vesoljsko središče v Evropi, sta za Siol.net takrat povedala avtorja.

Na zabrisani meji med realnostjo in fikcijo filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: »Kaj je pravzaprav res?« (na sliki režiser Žiga Virc in Slavoj Žižek) | Foto: Na zabrisani meji med realnostjo in fikcijo filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: »Kaj je pravzaprav res?« (na sliki režiser Žiga Virc in Slavoj Žižek)

Zgodovina skozi perspektivo teorije zarot

Kot so zapisali pred premiero filma, je igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot. V filmu se prepletajo osebno pričevanje Ivana, inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu, in sveži, do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki.

Na tej zabrisani meji med realnostjo in fikcijo filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?"


Žiga Virc je sicer avtor kratkega filma Trst je naš!, številnim pa je verjetno znan tudi kot režiser spletnih uspešnic o Tinetu Streli ter spletne parodije televizijskih novic Pig Destroyer News.

 

 

 

Ne spreglejte