Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2011,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 11. 2011, 15.12

8 let

Prihajajo gejevske in lezbične filmske poslastice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od 26. novembra do 4. decembra bo v Ljubljani, na Ptuju, v Celju in Mariboru potekal 27. festival gejevskega in lezbičnega filma.

Nekateri filmi letošnjega Festivala gejevskega in lezbičnega filma se z novimi prijemi poglabljajo v večkrat obravnavano problematiko, nekateri pa izpostavljajo spregledane težave, s katerimi se spopadajo glbt-osebe, zlasti najmlajša in najstarejša generacija.

Festival se bo začel 26. novembra s performansom južnoafriške plesalke Mamele Nyamze. Prvi dan festivala bo zaznamoval prvi baskovski lezbični film – nežna ljubezenska drama z naslovom 80 dni. Festival bo predstavil tudi izjemni dokumentarec Nema generacija o boju za pravice glbt s stališča starejše generacije, južnoafriškega kandidata za predizbor za tujejezičnega oskarja Lepota, dokumentarni film o homoseksualcih v Hitlerjevem režimu Moški, junaki, homo naciji, s filmom Odtok Maye Deren se bo predstavila legendarna lezbična režiserka Barbara Hammer ter kultni Bruce LaBruce s filmom LA zombi s pornozvezdnikom Françoisom Sagatom. Rose von Praunheima bo predstavil fascinanten mozaik resničnih zgodb Fantje s postaje Zoo, ki osvetljuje fenomen moške prostitucije. Med 35 filmi je kar devet dokumentarnih, 20 dram, ena vojna drama, znanstvenofantastični film in ena erotična grozljivka ter dve komediji in ena črna komedija.

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi.

Na dan boja proti aidsu 1. decembra bo v kinoteki na vrsti projekcija kitajskega dokumentarnega filma Skupaj v režiji Zhao Lianga, na dan kulture, 3. decembra, pa bodo brezplačno prikazali španski film Sarin krik v režiji Juanana Martineza.

Na festivalu bo letos prikazan zgolj en slovenski kratki film z naslovom Madonca po scenariju in v režiji Blaža Slane. Selektor festivala Brane Mozetič je opozoril, da je v Sloveniji opaziti pomanjkanje filmov, ki odpirajo gejevske, lezbične, bi- in transseksualne (GLBT) teme.

Velika težava, s katero se ljubljanski festival gejevskega in lezbičnega filma zadnja leta spopada, je vse slabše financiranje s strani države. Letos jim je po besedah Mozetiča Slovenski filmski center za organizacijo festivala namenil zgolj 5000 evrov, kar je pol manj kot lani. Ta znesek zadostuje za kritje največ šestih projekcij. Zato bodo morali letos organizatorji festivala zbirati prostovoljne prispevke.

O težavah s financiranjem festivala in o pomanjkanju produkcije slovenskih filmov z GLBT tematiko bodo spregovorili tudi na okrogli mizi Koga moti festival gejevskega in lezbičnega filma. V spremljevalni program festivala sodita tudi petkovo odprtje razstave Pari Tanje Ristič v klubu Tiffany na Metelkovi, v sklopu programa Off pa bodo v lokalu Open in v Tiffanyju že ta četrtek in v nedeljo predvajali izbrane filme.

Nekateri filmi iz festivalskega programa bodo predvajani tudi v koprskem Mladinskem in kulturnem centru, v celjskem Kinu Metropol in v ptujskem Mestnem kinu.

Ne spreglejte