Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
20.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bled Film Festival BFF Parada

Torek, 10. 6. 2014, 20.45

8 let

Preživite popoldneve z režiserjem kultnih Ran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na blejskem filmskem festivalu si bomo lahko ogledali tri uspešnice srbskega režiserja in scenarista Srđana Dragojevića, projekcijam filmov pa bo sledil pogovor z avtorjem.

Mi nismo angeli, Lepe vasi lepo gorijo, Rane, Parada in letošnji Atomski z desne so samo del bogate, s črnim humorjem obarvane filmografije srbskega režiserja in scenarista Srđana Dragojevića.

V državah, ki so nastale na ozemlju nekdanje Jugoslavije, boste težko srečali filmskega ustvarjalca, ki se lahko v zadnjih 25 letih pohvali z večjim številom uspešnic. Še več, številni njegovi filmi imajo kultni status. Dragojević upravičeno trdi, da snema filme za gledalce.

V Festivalni dvorani Bled bodo med 18. in 20. junijem v okviru Bled Film Festivala, prikazane tri režiserjeve največje in najbolj razvpite uspešnice – Lepe vasi lepo gorijo, Rane in Parada –, projekcijam filmov, v katerih nastopa tudi član častnega odbora BFF Nikola Kojo, pa bo sledil pogovor z ustvarjalcem.

Lepe vasi lepo gorijo (Lepa sela lepo gore, 1996)

Sreda, 18. 6., ob 15:00

Igrajo: Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Nikola Kojo, Dragan Maksimović, Zoran Cvijanović, Dragan Petrović

Zgodba: Musliman Halil in Srb Milan sta skupaj odraščala v vasi blizu zapuščenega tunela, ki povezuje Zagreb in Beograd. Vanj si kot otroka nista upala vstopiti, saj sta bila prepričana, da v njem straši. Dvajset let pozneje, med vojno v Bosni in Hercegovini, se njun otroški strah uresniči: Milan obtiči v tunelu s četo šestih soborcev, nekoč najboljša prijatelja pa se znajdeta na nasprotnih straneh.

Rane (1998)

Četrtek, 19. 6., ob 15:00

Igrajo: Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić, Miki Manojlović, Danilo Bata Stojković

Zgodba: Glavna junaka filma, Pinki in Švaba, sta značilna beograjska najstnika. Ker pripadata generaciji, rojeni po Titu, se ne spominjata blaginje in lepih časov svojih staršev. Njuno odraščanje zaznamujejo sankcije, bližina vojne in kriminalizacija vse družbe, kar združeno ustvarja povsem nov sistem vrednot. Mladeniča se zgledujeta po beograjskih kriminalcih in se kmalu tudi sama povzpneta na vrh kriminalne hierarhije, a cena je – žal – previsoka.

Parada (2011)

Petek, 20. 6., ob 15:00

Igrajo: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Hristina Popović, Goran Jevtić, Dejan Aćimović, Goran Navojec

Zgodba: Tragikomična zgodba o starih in novih balkanskih ranah. Geja Mirko in Radmilo poskušata organizirati parado ponosa v Beogradu, vendar naletita na srdit odpor nacionalistov. Radmilo sklene pakt z vojnim veteranom Limunom – v zameno za organizacijo poroke z dolgoletno ljubeznijo Biserko bo Limun varoval parado.

Ne spreglejte