Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2009,
22.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 12. 2009, 22.11

8 let

Preživeti božič ... in uživati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Praznični čas je lahko precej stresen - tudi zato, ker je kinotečni in televizijski program prenasičen z božičnimi zgodbami. A z malce domišljije bo tudi slalomiranje med filmi nudilo več užitka ...

Prazniki, ki ljudem ponavadi omogočijo več kvalitetnega časa z družino in - čeprav se v prazničnem duhu zdi zelo neromantično - tudi pred televizijskim ekranom, so ironično tudi čas, ko se na malih zaslonih odvrti največ ponovitev. Nekateri filmi so malodane abonirani na vsakoletno televizijsko predvajanje, čeprav si večina gledalcev verjetno ne želi vsako leto znova ogledati dogodivščin malega Kevina v Sam doma (1, 2, 3 in 4), rimejka Čudeža na 34. ulici, Tima Allena v vlogi Božička ali Arnolda Schwarzeneggerja, ki skuša najti tisto eno in edino igračo, ki si je želi njegov otrok (pa je seveda povsod razprodana). Ne uidejo nam niti svetopisemske zgodbe, našla pa se bo tudi dobra mera zaprašenih (a ne klasičnih) romantičnih zgodb a la Čaka te pošta z Meg Ryan in Tomom Hanksom, pa čeprav pravzaprav ne premore izrecne povezave s prazniki (je pa zato odlično mašilo tv sporeda).

Plavanje proti toku ni vedno izvedljivo in nihče ne trdi, da dobri božični filmi preprosto ne obstajajo. Res so bolj redki in včasih zadovoljijo manjšo skupino gledalcev, a zato še ne gre obupati. Za malce drugačno božično izkušnjo bo poskrbela simpatična in nenavadna temačna animiranka Tima Burtona The Nightmare Before Christmas s priljubljenim likom Jackom Skellingtonom. Preden smo si ga lahko ogledali še desetič je imel svoj čar tudi godrnjavi Jim Carrey v vlogi Grincha, ne tako šablonski pa je tudi Bad Santa z Billyjem Bobom Thorntonom v vlogi zapitega nepridiprava, ki oropa veleblagovnice, v katerih dela kot Božiček.

Zanimiv je tudi film Božič (Noel, 2004) z med seboj prepletenimi zgodbami različnih likov, ki jih med drugim igrajo Susan Sarandon, Paul Walker in Penelope Cruz. S prav tako med seboj povezanimi zgodbami različnih protagonistov se lahko pohvali tudi britanski celovečerec Pravzaprav ljubezen (Love Actually, 2003), ki je verjetno najbolj posrečen romantični božični film naokoli (že samo fantastični Bill Nighy kot Billy Mack s svojo praznično priredbo pesmi Love is All Around skoraj zadostuje za to oznako).

Američani si medtem za praznike že skoraj pregovorno ponovno ogledajo film z Jamesom Stewartom Čudovito življenje (It's A Wonderful Life) iz leta 1946, ki menda omehča še tako trdo srce. Tudi izvirni film Čudež na 34. ulici (A Miracle on 34th Street) iz leta 1947 je klasika in neprimerno prisrčnejši kot njegova predelava iz leta 1994.

Prazniki so hvaležno ozadje tudi za mnogotere romantične komedije in drame. Lani smo tako lahko v kinih spremljali Reese Witherspoon in Vinca Vaugna v celovečercu Božič na kvadrat (Four Christmases, 2008), še nekaj let prej pa sta se z družinskimi božičnimi prazniki spopadala Sarah Jessica Parker in Dermot Mulroney v filmu Nova v družini (The Family Stone, 2005). Praznike je skušal na nenavaden način preživeti tudi arogantni poslovnež Ben Affleck, ki v filmu Preživeti božič (Surviving Christmas, 2004) podkupi družino, da z njim preživi božič.

V kinu smo si lahko pred leti ogledali tudi Bitko za božič (Deck the Halls, 2006) z Matthewom Broderickom v vlogi tekmovalno razpoloženega soseda, ki skuša svojo hišo okrasiti bolje kot ostali v soseki, letos pa nas je v kinu že spet obiskal Jim Carrey, tokrat v animiranem filmu po zimzeleni zgodbi Charlesa Dickensa Božična pesem (A Christmas Carol, 2009). Za otroke (in malo tudi starše) v božičnem duhu letos skrbi še Jelenček Niko, prepričljiva finska animiranka, ki je bila nomirana tudi za evropsko filmsko nagrado.

Božič pred malim ekranom in velikim platnom ima – tako kot vse – svoje dobre in slabe plati, a z malo zdrave izbirčnosti bo tudi ta praznični čas minil v družbi kvalitetnih in zabavnih filmov, ki nas bodo morda celo malce prepričali v magičnost tega obdobja. Pa srečno!

Ne spreglejte