Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2016,
21.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Prerok Jacques Audiard SiOL TV DKino TViN Liffe Cannes francoski film Telekom Slovenije

Torek, 2. 8. 2016, 21.24

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Prerok (Un prophète/A Prophet)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Prerok | Foto Continental Film

Foto: Continental Film

Silovita kriminalna drama o mladeniču arabskega rodu, ki se v francoskem zaporu prelevi v mafijskega vodjo. Nominacija za tujejezičnega oskarja in prejemnik velike nagrade žirije v Cannesu!

Francija/2009/148 min.
Režija: Jacques Audiard
Igrajo: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Alaa Oumouzoune, Adel Bencherif, Gilles Cohen, Salem Kali
Žanr: Kriminalna drama
Ocena IMDb: 7,9/10

Film prikazuje zgodbo o mladeniču arabskega rodu, ki pristane v francoskem zaporu. Devetnajstletnega Malika po prihodu v ječo pod svoje okrilje vzame brezkompromisni vodja korziške zaporniške tople Cesar in novincu naroči, naj umori enega od sojetnikov.

Po uspešno opravljeni nalogi Maliku zaupajo tudi druge kriminalne posle, tako znotraj kot tudi zunaj zaporniških zidov, toda cena novega življenje je višja, kot si Malik lahko predstavlja.


"Naslov filma ima tudi religiozno konotacijo, zato je mogoče čutiti tudi nekakšno ironijo. Prerok namreč napoveduje nov prototip kriminalca. Tahar igra kriminalca, ki ni nujno psihopat. Je inteligentno, skoraj angelsko bitje, kar navsezadnje napoveduje tudi naslov." Jacques Audiard, režiser in soscenarist filma

Režiser filma Prerok Jacques Audiard v pogovoru z igralcem Taharjem Rahimom. | Foto: Continental Film Režiser filma Prerok Jacques Audiard v pogovoru z igralcem Taharjem Rahimom. Foto: Continental Film


Zanimivosti:

• Film je bil premierno prikazan v glavnem tekmovalnem programu Cannesa 2009, kjer je prejel veliko nagrado žirije. Francoska filmska akademija ga je nagradila z devetimi cezarji, med drugim tudi za najboljši francoski film leta, najboljšega režiserja in najboljšega igralca, film pa se je potegoval tudi za oskarja in zlati globus v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma.

• Režiser filma Jacques Audiard je lani prejel zlato palmo za film Dheepan, intimno dramo o šrilanških beguncih. Pred tem se je za to nagrado potegoval že trikrat, in sicer s filmi Diskretni junak (1996), Prerok (2009) ter Rja in kost (2012).

• Režiserju so pri snemanju filma svetovali nekdanji zaporniki, številni med njimi pa so se preizkusili tudi kot statisti.

• Audiard se je odločil za snemanje zaporniškega filma po tem, ko je v nekem francoskem zaporu zapornikom predvajal svoj prejšnji film Ko je zastalo moje srce in bil zgrožen nad tamkajšnjimi razmerami.

Napovednik filma Prerok:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte