Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2008,
22.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 22. 10. 2008, 22.31

8 let

Pokrajina št. 2: Film o izdajstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na rednem sporedu smo dočakali slovenski celovečerec, ki je bržkone še en znanilec boljšega časa za domač film.

Gre namreč za žanrski film, ki jih v Sloveniji ne snemamo ravno množično. Pokrajino št. 2 je režiral Vinko Möderndorfer po svoji lastni predlogi, govori pa o vlomilcih Sergeju in Poldetu, ki ju igrata Marko Mandić in Janez Hočevar. Dvojica ukrade dragoceno sliko Pokrajina št. 2, pohlepni Sergej pa poleg denarja po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument iz konca 2. svetovne vojne. Izsleditev ukradenega dokumenta o fojbah prevzame moški, imenovan inštruktor, ki sproži nepredviden in zlovešč tok dogodkov. Ob svetovni premieri na Mostri dobri odzivi Film je svetovno premiero doživel 28. avgusta na beneški Mostri, na kateri je bil udeležen s štirimi projekcijami, ki so bile deležne pozitivnih odzivov tako filmskih kritikov kot občinstva. Dober sprejem je sledil tudi na festivalu v Varšavi. Slovenska premiera je sledila na festivalu slovenskega filma (FSF), ki ga je Pokrajina št. 2 otvorila.

Kot je na novinarski konferenci povedal Möderndorfer, ki se je pred tem v režiji preizkusil že leta 2004 pri socialni drami Predmestje, je bil film težak projekt, ki ga je ekipa uspela speljati v rekordnem času. Posebno trd oreh je bilo zajetje žanra, saj si je režiser kot cilj zastavil združitev žanra kriminalke in trilerja z dramo. Möderndorfer ocenjuje, da jim je uspelo "narediti dinamiko žanra".

Preplet med človeškim in nacionalnim izdajstvom Celovečerec odpira zanimivo temo za Slovence, ki se ukvarjamo s preteklostjo naših dedov. "Hoteli smo narediti film o izdajstvu," je povedal Möderndorfer. Tudi glavni junak se zapleta v mala izdajstva in v filmski zgodbi ustvari preplet med človeškim in nacionalnim izdajstvom.

Snemanje je potekalo januarja in februarja leta 2007, zaključeno pa je bilo v 31 snemalnih dneh, ki jih je zaznamovalo veliko virusnih obolenj v sami ekipi. To je na lastni koži izkusil tudi glavni igralec Marko Mandić, ki je nekajkrat pred kamero stopil z visoko temperaturo, a je bil preveč predan delu, da bi ga bolezen ustavila.

V mračni vlogi inštruktorja je nastopil srbski igralec Slobodan Ćustić, pred premiero filma je žal umrl igralec Slavko Cerjak, Janez Škof je pred kamero stopil prvič po desetletjih, pomemben mejnik v karieri pa je z vlogo Jasne doživela mlada igralka Maja Martina Merljak, ki je film in svojo vlogo v njem označila za pomemben mejnik v karieri in življenju ter potrditev, da je izbrala pravo pot. Težav ji ni predstavljala niti golota, saj ocenjuje, da pri filmu igra pomembno vlogo predvsem pri ustvarjanju pravega vzdušja.

Pri Möderndorferju "ni metafor, vse je zares" Janez Hočevar, ki nastopa v vlogi Poldeta, je medtem pri snemanju filma izpostavil posebno pripadnost projektu, ki je prežemala vso ekipo. "Vsi so delali s posebnim pristopom," je dejal. Vinkove zgodbe je ocenil za resnične in brez sprenevedanja ter manipulacij. "Ni blefa, ni metafor, vse je zares - seks je seks, smrt je smrt, kri je kri in starost je starost," je povzel.

Jaka Lah, ki je zaigral gejevskega soseda in prijatelja glavnega lika, se je ob seznanitvi z zgodbo spraševal, kaj tema 2. svetovne vojne in fojb nudi mlajši generaciji. Zdela se mu je izkoriščena, a kot zelo dobro je ocenil prav to, da ima film svoje mesto v današnjem času in se kljub vsemu odvija danes in sedaj. "Na koncu nastrada tisti, ki se ne ukvarja ne s politiko, ne z zgodovino," je povedal Lah ter dodal: "Mogoče bo dal ta film komu kaj misliti."

Obetavni projekt, ki bi znal po zelo uspešnem Petelinjem zajtrku znova presenetiti do domačega filma nekoliko letargično slovensko občinstvo, je sicer stal 1.200.000 evrov, od katerih jih je 700 tisoč prispeval filmski sklad, 300 tisoč Viba film, ostalo pa različni donatorji.

Ne spreglejte