SiolNET. Trendi Film in TV
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pohištvo, ki se zlaga kot puzzle

4

termometer

Gregor Grm se je pred slabim letom domislil, da bi trgu ponudil nekaj, kar je hitro in preprosto. Pohištvo, ki se zlaga tako preprosto, ko se zlagajo puzzle.

Gregor Grm, po izobrazbi lesarski tehnik in diplomirani organizator dela, prihaja iz mizarske družine. Z lesom in njegovim oblikovanjem se v mizarstvu Grm ukvarjajo že 25 let. A ker se spreminjajo časi, se seveda spreminjajo tudi ideje.

Kako ste prišli na idejo, da bi izdelovali pohištvo, ki se zlaga kot puzzle?

Razmišljal sem, kako bi lahko trgu ponudil nekaj, kar je bolj preprosto in hitro. Večkrat sem se zamislil nad pohištvom multinacionalk, ki prodajajo zapakirano pohištvo, nato pa ravno pri sestavljanju nastane težava. Kupci se sestavljanja pogosto lotevajo sami, to pa je lahko zelo zapleteno in zahteva ogromno časa. Želel sem ponuditi nekaj, kar bo ta proces poenostavilo, da si bo lahko vsak sam hitro in preprosto sestavil pohištvo.

Na kakšno pohištvo ste se osredotočili?

Za zdaj smo se usmerili v otroško in mladinsko pohištvo.

Posebnost vašega pohištva je tudi uporaba izključno naravnih materialov. Kateri spadajo mednje?

Uporabljamo predvsem les breze in topola, ker sta dovolj lahka. Gre za debelinsko lepljen les, kar pomeni, da so tanki sloji lesa zloženi pod kotom 90 stopinj in zlepljeni v ploščo, s čimer se poveča trdnost. Pri uporabi običajih desk spoj ne bi bil dovolj trden. Les je zaščiten z lanenimi olji in voski ter vodnimi barvami.

Od kod dobivate les?

Od lokalnih dobaviteljev in trgovin z lesnim materialom.

Kako ste prišli do oddaje Dober posel?

Na internetu sem zasledil oglas in se prijavil. V tistem času sem že imel razvitih nekaj oblik – s puzzle pohištvom se ukvarjamo slabo leto –, kar je lepo sovpadlo z začetkom snemanja.

Ste zadovoljni z izkoristkom časa, ki ste ga imeli na voljo pred zmaji?

S samo predstavitvijo nisem najbolj zadovoljen, ker se mi je zdelo, da mi ni uspelo v zadostni meri predstaviti tistega, kar sem želel. Je bilo pa to zame prvič in prvič pač ni vedno tako, kot bi si želel.

V zameno za investicijo 15O tisoč evrov ste bili pripravljeni investitorju prepustiti 45-odstotni lastniški delež. Kako ste prišli do te številke?

Zastavil sem si cilje in na osnovi teh izračunal, kakšen promet bi morali dosegati, koliko bi imel stroškov, da bi lahko vzpostavil zalogo, kakšni bi bili stroški promocije in podobno.

Omenjali ste cilje. Kakšne ste si zastavili?

Postopno priti do 1.000 komadov mesečno. Trenutno naročila kapljajo, ker še ni bilo kapitala, da bi se tega lahko resneje lotil. Cilj se je nekoliko odmaknil, ker sem moral spremeniti sam pristop in pot.

Kako uspešni ste pri zbiranju kapitala. So na vidiku že kakšni strateški partnerji?

Navezujem stike in iščem partnerje, ki so pripravljeni sodelovati pri projektu.

Načrtujete tudi vstop v trgovine z otroško opremo?

Se že dogovarjamo oziroma iščemo poti. Konkretnih dogovorov oziroma podpisanih pogodba ta trenutek še ni, ampak dogovori tečejo v tej smeri.

Cena vašega pohištva je razmeroma visoka, jo je mogoče znižati?

Da, razmišljamo o različnih možnostih. Ena teh je, da bi proizvajali v tujini, v tretjih državah, vendar se v to smer ne nagibam preveč, ker bi si s tem nehote prilepili tudi negativno nalepko. Vemo, da ljudje bolj zaupajo tistemu, kar je domače ... Druga možnost je, da bi material uvažali sami in ne prek posrednikov.

Govorite v množini. Koliko vas stoji za puzzle pohištvom?

Naše družinsko podjetje Mizarstvo Grm. Pet nas je, mama, oče, sestra, jaz in še sodelavec, ki pa ni družinski član. Če je treba, ekipo dopolnjujemo tudi z zunanjimi sodelavci.

Kakšni so dobavni roki?

Trenutno, ko še ni vse vzpostavljeno, od dva do tri tedne, naš cilj pa je največ petdnevni dobavni rok. Dobavni rok je trenutno vezan na dobavo materiala, medtem ko je sam proizvodni proces že optimiziran. Ko bomo začeli vse načrtovane aktivnosti, bo določena količina materiala na zalogi in s tem bo tudi dobavni rok krajši.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin