Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Twin Peaks David Lynch Julee Cruise Angelo Badalamenti Falling Chromatics Shadow

Petek, 26. 5. 2017, 11.10

6 let, 6 mesecev

Pesem, brez katere si ni mogoče predstavljati skrivnostnega umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Twin Peaks

Medtem ko je nova serija Twin Peaks pred dnevi doživela premiero, za izvirnik izpred četrt stoletja velja, da je s pripovedovanjem zgodbe o umoru dekleta Laure Palmer za vedno spremenil televizijo. A pečat je pustil tudi z glasbo. Instrumentalno pesem Falling je takrat z vokali dopolnila ameriška pevka Julee Cruise. Leta 1991 je Falling prejela grammyja.

Falling je delo ameriškega skladatelja italijanskih korenin Angela Badalamentija, ki je bil vrsto let tesen sodelavec režiserja Twin Peaksa Davida Lyncha. Ko je Twin Peaks leta 1990 prišel na male ekrane, se je Falling zavihtela na lestvice najbolj poslušanih: v ZDA je zasedla enajsto mesto, v Veliki Britaniji sedmo mesto, v Avstraliji je bila celo prva.

Pesem je bila prelomnica tudi za takrat 34-letno pevko Julee Cruise. Leta 1991 je pesem prejela grammyja, kar je bilo za nekatere presenetljivo. Cruiseova je Falling pozneje preoblekla v novo izvedbo za ameriško televizijsko serijo Psych, ki jo je televizijska hiša USA Network predvajala decembra 2010 – točno 20 let po dnevu, ko so gledalci v Twin Peaksu izvedeli, da je kraljica šolskega plesa Laura Palmer mrtva.

Za novi Twin Peaks je pesem z naslovom Shadow, ki se navdihuje po pesmi Falling, prispevala popovska skupina Chromatics. Pesem je iz leta 2015, gledalci so jo lahko slišali ob premieri Twin Peaksa pred nekaj dnevi, režiser David Lynch pa jo je vključil tudi v eno izmed novih epizod. V duhu Twin Peaksa so Chromatics zanjo posneli tudi videospot, na katerem skupina igra pred zastorom rdeče barve. Rdeč zastor je v izvirniku serije značilen za prostor Black Lodge in predstavlja prostor teme in zloveščosti.


Glasbeni album za novi Twin Peaks naj bi bil na voljo septembra. Na njem bo 20 pesmi, med njimi obe omenjeni Falling iz izvirnika in Shadow. 


Oglasno sporočilo:


Novi Twin Peaks bomo vsak ponedeljek ob 22. uri ekskluzivno spremljali na kanalu HBO. Na storitvah videa na zahtevo HBO On Demand in HBO GO pa so že na voljo prvi štirje deli. Tam že lahko gledamo prvi dve izvirni sezoni serije Twin Peaks.
Ne spreglejte