Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
20.03

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Parada Srdjan Dragojević Nikola Kojo Hristina Popović homofobija LGBT koprodukcija DKino

Četrtek, 6. 2. 2014, 20.03

3 leta

Parada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V videoteki DKino na SiOL TV! Komedija srbskega režiserja Srdjana Dragojevića o homofobičnem vojnem veteranu, ki pomaga varovati parado ponosa v Beogradu.

Srbija, Nemčija, Madžarska, Slovenija, Hrvaška/2011/116 min.
Režija: Srdjan Dragojević
Igrajo: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Hristina Popović, Goran Jevtić, Dejan Aćimović, Goran Navojec
Žanr: Komedija
Ocena IMDb: 7,3/10

Homofobični vojni veteran in lastnik podjetja za varovanje Limun se znajde v kočljivem položaju: v sodelovanju z gejevskimi aktivisti mora zaščititi parado ponosa v Srbiji. Ker naleti pri varuhih zakona na nerazumevanje, pomoč pa mu odrečejo tudi vsi znanci, se Limun odloči obiskati vojne "prijatelje", proti katerim se je bojeval v devetdesetih. Skupaj z Mirkom se v rožnatem miniju odpravita na potovanje od Hrvaške prek Bosne do Kosova, kjer zbereta nenavadno ekipo, ki bo varovala parado.

"Parada je komedija absurda z elementi melodrame, žajfnice in filma ceste, pod katero tli tragedija. Če odmislimo tematiko filma, je njegov največji dosežek v tem, da v celoti izpolni imperative svojega osnovnega žanra – gre za izjemno duhovit, energičen in gledljiv izdelek, namenjen zabavi množic, ki, sodeč po smehu v kinodvorani, množice tudi zabava." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Parada.)


"Parada je veliko več kot film o gejevski paradi. Je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od svoje spolne, narodne ali verske pripadnosti. Veliko pove že dejstvo, da gre za koprodukcijo Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Film je smešen in žalosten." Srdjan Dragojević, režiser


"Kadar se z nestrpnostjo sreča Šved, se bo obrnil in odšel, na Balkanu pa se ljudje zaradi netolerance pobijamo. Dvajseto stoletje smo končali z najbolj krvavo vojno v Evropi po letu 1945 in nimamo pravice ogrožati drug drugega." Goran Jevtić, igralec


"Parada je zelo slovenska koprodukcija. Tudi v Sloveniji parado ponosa varuje policija, tudi pri nas v gejevske lokale lučajo molotovke in tudi pri nas grozijo sodnicam, ki sodile v primerih homofobnih napadov." Eva Rohrman, koproducentka filma


Zanimivosti:

 | Foto:

• Režiserja Srdjana Dragojevića so k godbi navdahnili nasilni dogodki ob poskusu organizacije prve parade ponosa v Beogradu leta 2001, ko so se nad maloštevilnimi aktivisti znesli pripadniki nacionalističnih in navijaških skupin, k čemur so jih spodbujali predstavniki pravoslavne cerkve in političnih strank skrajne desnice, policija pa ni storila ničesar, da bi nasilje preprečila.

• Prva klapa Parade je padla 10. oktobra 2010 na do zdaj edini uspešno organizirani beograjski paradi ponosa. Film so snemali še na Hrvaškem in v Makedoniji.

• Film je prejel zlato rolo za preseženih 25 tisoč gledalcev v slovenskih kinematografih in nagrado občinstva v berlinski sekciji Panorama. V regiji si je film ogledalo več kot 550 tisoč gledalcev.

Nikola Kojo je igral v vseh Dragojevićevih filmih, izjema je samo zgodovinski spektakel Sveti Jurij ubija zmaja.

• Dragojević je Parado označil za svoj najboljši film.

 

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto ali 200 – DKino

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Napovednik filma:

Ne spreglejte