SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Paparaci praznujejo 50 let

2

termometer

Zgodba o paparaci fotografiji se je začela zelo romantično, a je z leti prerasla predvsem v velik posel. Zgodba paparacev se odvija vzporedno z razvojem masovnih medijev in popularne kulture.

Vse se je začelo z Brigitte Bardot in večnim mestom Rimom. V Fellinijevi klasiki iz petdesetih, filmu z naslovom La dolce vita ali Sladko življenje, se prvič pojavi izraz "paparazzi". V italijanskem jeziku ima zelo preprost pomen: komar.

Začetna romanca Sprva so bile fotografije, ki so jih posneli paparaci, narejene s popolnoma drugačnimi vzgibi, kot jih poznamo danes. Njihov namen je bil predstaviti portretiranca v najboljši možni luči, fotografije so bile romantične in v svoji pripovednosti nedolžne in graciozne. Predstavljale so glamur in visok življenjski slog filmskih zvezd takratnega časa, na čelu z Brigitte Bardot.

A zgodba o paparaci romantiki je bledela skozi desetletja. Tako je od 60. let prejšnjega stoletja izraz paparaci postopoma dobival popolnoma drugačen pomen. Iz nekdaj pozitivno romantičnega je prerasel v negativno morilskega. Za to drastično spremembo je kriv predvsem incident ob smrti princese Diane, saj naj bi prometno nesrečo, ki se je končala tako tragično, zakrivili prav paparaci, ki so lovili priljubljeno princeso.

Doba tabloidov Dandanes je na svetu več tabloidov kot kadarkoli prej, in ker dajejo tabloidi poudarek predvsem fotografijam in kratkim zgodbam, se je v zadnjih letih število paparacev drastično povečalo. Veliko vlogo pri tem ima tudi tehnologija. S prihodom digitalnih fotoaparatov je celoten proces od zajema posnetka do objave postal izjemno kratek.

Prav tako je profesionalna fotografska oprema postala veliko dostopnejša, in ker je v poslu veliko denarja, se mnogo ljudi odloči za poklic "paparazzi" fotografa. To pa seveda pomeni večjo konkurenco, zato se nam prizor gnetenja stotine paparacev okrog slavne osebe ne zdi nič pretresljivega.

Fotografska zgodba Glavni preobrat se je zgodil v fotografski zgodbi paparaca. Nekoč so bili to zelo spoštovani fotografi, danes pa veljajo za najbolj nizkotne. To je predvsem posledica prehoda od poveličevanja do poniževanja portretirancev. Danes se za veliko večjo vsoto prodajajo fotografije, ki prikazujejo najslabše lastnosti zvezdnikov. Take fotografije prodajajo tabloide, posledično pa paparaci za njih dobijo največ denarja.

Zgodba se odvija tudi v nasprotni smeri. Nič več ni nenavadno, če si nekdo, ki še ni zelo znan, utre pot do slave s pomočjo paparacev. Paparace najamejo kar sami ali pa jim namignejo, kje bodo dobili dobro zgodbo. Tako se zgodba paparacev zopet spreminja in jih postavlja v novo vlogo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin