Pahor dvignil belo zastavo

Kot uvod v prvi mednarodni Bled Film Festival, ki se bo začel v torek, je danes potekalo čiščenje Blejskega jezera.

1 / 20

Foto: Ana Kovač

2 / 20

Foto: Ana Kovač

3 / 20

Foto: Ana Kovač

4 / 20

Foto: Ana Kovač

5 / 20

Foto: Ana Kovač

6 / 20

Foto: Ana Kovač

7 / 20

Foto: Ana Kovač

8 / 20

Foto: Ana Kovač

9 / 20

Foto: Ana Kovač

10 / 20

Foto: Ana Kovač

11 / 20

Foto: Ana Kovač

12 / 20

Foto: Ana Kovač

13 / 20

Foto: Ana Kovač

14 / 20

Foto: Ana Kovač

15 / 20

Foto: Ana Kovač

16 / 20

Foto: Ana Kovač

17 / 20

Foto: Ana Kovač

18 / 20

Foto: Ana Kovač

19 / 20

Foto: Ana Kovač

20 / 20

Foto: Ana Kovač

Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil pomen vode in poudaril, da se "začenja ekološka in filmska akcija, ki bo Bledu dala nov zalet pri promociji naše lepe dežele".

Današnji dogodek na Bledu, ki poteka v okviru nacionalne ekološke akcije Dneva slovenskih voda, je pripravila mednarodna neprofitna okoljska organizacija GUWAA (Global Underwater Awareness Association), ki je blejskemu kopališču ob Grand Hotelu Toplice podelila belo zastavo v znak čiste vode in jezerskega dna, očiščenega vseh odpadkov in strupenih snovi.

Kot je pojasnil Ustanovitelj GUWAA in svetovni rekorder v potapljanju na dah pod ledom Kristijan Curavić, so pred šestimi leti začeli čistiti hrvaški Jadran, pet let pozneje pa so ob podpori monaškega princa na isti dan že čistili reke, jezera in morja v 60 državah in iz njih odstranili 250 ton odpadkov. Prihodnje leto pripravljajo še večjo akcijo, v kateri bo sodelovalo 80 držav.

Pri akciji so se povezali z Bled Film Festivalom, ki se želi uveljaviti kot prvi pravi ekološki filmski festival. Udeležuje se ga tudi ameriški filmski igralec, ki je ambasador bele zastave, Armand Assante. Kot je poudaril, je ohranjanje čistih voda ena najbolj pomembnih tem današnjega časa, saj eden od šestih otrok umre zaradi bakterije v vodi. Filmi in festivali pa lahko ustvarjajo zavest o tovrstnih temah in dajejo glas neopaženim.

Sporočilo današnjega dogodka in festivala je, da je voda življenje. "Voda lahko simbolizira vse, kar si želimo v 21. stoletju glede možnosti za naše kakovostno življenje," je poudaril predsednik Pahor in izpostavil, da je ohranjanje čistih voda najbolj sveti simbol urejenosti vsega našega sveta.

S čiščenjem Blejskega jezera je Pahor odprl Dan slovenskih voda, v katerem s čiščenjem rek, jezer in morja sodeluje devet slovenskih mest. Na Bledu se je čiščenja jezerskega dna danes lotilo deset potapljačev Društva za podvodne dejavnosti Bled.

Kot je poudaril predsednik društva Marjan Lakota, so sicer veliko, vsakoletno čistilno akcijo jezera že izvedli konec maja, ko je jezero čistilo kar 108 potapljačev. Današnja akcija je nadaljevanje prizadevanj za čisto jezero, v katerem je iz leta v leto manj odpadkov. Še vedno pa se v njem najdejo plastenke, steklenice, stoli, klopi in oglasne table.

Lakota je prepričan, da vodi dajemo premalo poudarka, čeprav so v zgodovini vse naše naselbine nastale ob vodi, s spremembo tehnologije in ureditvijo vodovodov pa so se razširile. Zato se dandanes pomena voda premalo zavedamo in čas je, da vsi začnemo o tem več razmišljati, poziva Lakota.

Opozarjanje na pomen čistih voda je rdeča nit Bled Film Festivala, ki se začenja v torek popoldne na Blejskem gradu s Pogovorom z razgledom, na katerem bo sodeloval Assante. Zvečer bo sledilo slovesno odprtje festivala, ki bo do sobote postregel s projekcijo osmih celovečernih in osmih dokumentarnih filmov na temo vode ter številnimi spremljevalnimi dogodki.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno