Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2012,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

oskarji

Ponedeljek, 13. 2. 2012, 12.53

8 let

Oskarji za ženske, ki igrajo moške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Oskarjih radi nagrajujejo igralce, ki se za vlogo fizično preobrazijo. Letos sta nominiranki za vlogo, v kateri sta upodobili nasprotni spol, kar dve.

Glenn Close in Janet McTeer, ki nastopata v drami Albert Nobbs, sta si nominacijo za oskarja letos prislužili z igranjem nasprotnega spola, saj sta obe zelo prepričljivo upodobili ženski, preoblečeni v moška. To ni prvič v zgodovini podeljevanja nagrad ameriške Akademije filmskih znanosti in umetnosti, da so se med nominiranci znašle igralke, ki so igrale moške, čeprav je le ena v 84-letni zgodovini oskarjev dobila nagrado za vlogo moškega, ne ženske, ki se preoblači vanj – Linda Hunt. Danes 66-letna igralka je v filmu Petra Weira Leto nevarnega življenja leta 1982 upodobila kitajsko-avstralskega fotografa Billyja Kwana. To je bila igralkina šele druga vloga in ji je leta 1984 poleg oskarja prinesla še kopico drugih nagrad in nominacijo za zlati globus.

So ženske prepričljivejši moški kot obratno? Zanimivo je, da je bila leto poprej za oskarja nominirana tudi Julie Andrews za vlogo v muzikalu Viktor/Viktorija, v katerem igra tudi moškega (oziroma žensko, ki se preoblači vanj), v kategoriji najboljšega igralca pa se je istega leta za kipec potegoval Dustin Hoffman s komično dramo Tootsie, v kateri je nastopal (tudi) preoblečen v žensko. Ko pomislimo na zabrisane meje med spoloma, ne moremo mimo Jaya Davidsona, ki je bil leta 1993 nominiran za nepozabno vlogo v Igri solz (1992). Enigmatični Davidson je v svoji karieri odigral le peščico vlog, svoj androgeni videz pa je sebi v prid izkoristil tudi kot Ra v Zvezdnih vratih, za katero je prejel kar milijon dolarjev.

S preoblačenjem ima izkušnje tudi Gwyneth Paltrow, ki je leta 1999 dobila oskarja za najboljšo glavno vlogo v komični romanci Zaljubljeni Shakespeare (1998). Kot je mogoče slutiti že iz naslova, se film dogaja v času vladavine britanske kraljice Elizabete I., ko so vloge žensk v gledališču praviloma igrali moški, zato se je v nasprotni spol preoblačil tudi odrskih desk željan lik, ki ga je igrala Paltrowova.

Skrivnost moške hoje? Zvita nogavica v hlačah Že eno leto za Gwyneth je prepričljiva upodobitev moškega prinesla srečo tudi Hilary Swank, ki je v filmu Fantje ne jočejo (1999) zaigrala Teeno Brandon – dekle, ki se oblači in obnaša kot fant ter se predstavlja kot Brandon Teena. Swankova se je za težko vlogo pripravljala že veliko prej, zadnji mesec pa je živela kot fant in si povijala prsi ter si tlačila zvite nogavice v hlače, tako kot je to počel njen lik v filmu. Zanimivo je, da je Swankova za vlogo, ki ji je prinesla prvega oskarja (drugega je dobila kot Punčka za milijon dolarjev leta 2005), prejela le tri tisoč dolarjev plačila.

Vloga moškega je pozornost Akademije prinesla tudi Cate Blanchett, ki se je leta 2008 veselila kar dvojne nominacije, za glavno vlogo "deviške kraljice" v filmu Elizabeta: Zlata doba in za stransko v nenavadnem filmu o življenju Boba Dylana Ni me tam (2007). Tudi Cate je podobno kot Hilary Swank za pomoč pri prepričljivi preobrazbi v moškega uporabila zavito nogavico, za katero je dejala, da ji je pomagala hoditi kot moški.

"Pravi moški" so bile le Felicity, Cate in Linda Izpostaviti velja tudi Felicity Huffman, ki je leta 2005 prevzela vlogo transvestita v filmu Transamerika in bila za vlogo moškega, ki se trudi zaživeti kot ženska, prav tako nominirana za oskarja. Huffmanova, Blanchettova in Huntova so tako edine igralke, ki so nominacijo za oskarja dobile za upodobitev pripadnika nasprotnega spola (in ne nekoga, ki se preoblači vanj), Huntova pa je edina, ki je bila za ta dosežek tudi nagrajena.

Ne spreglejte