Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
7.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

oskarji

Torek, 24. 1. 2012, 7.04

6 let, 6 mesecev

Oskarji: Umetnik prejel deset nominacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nominacijo za najboljši film sta prejela tudi zmagovalca zlatih globusov Umetnik in Potomci, Akademija pa se je prav tako spomnila na Drevo življenja.

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je razglasila nominirance za 84. podelitev oskarjev. Največ nominacij, kar enajst (a večinoma v bolj "tehničnih kategorijah"), je prejel film Hugo Martina Scorseseja, z desetimi pa mu sledi nemi črno-beli film Umetnik. Večjih presenečenj sicer ni; Akademija se je spomnila na Drevo življenja Terrenca Malicka in Tinker Tailor Soldier Spy, znova spregledani pa so - med drugim - pri kritikih zelo cenjeni Drive, Sramota in Zaklonišče.

Devet nominirancev, dva favorita Nominirancev za najboljši film je letos devet, med njimi sta po pričakovanjih tudi na zlatih globusih nagrajena celovečerca Umetnik (The Artist) in Potomci (The Descendants). Tudi Grivasti vojak (War Horse), Zmagovalec (Moneyball), Polnoč v Parizu (Midnight in Paris), Hugo in Služkinje (The Help) niso poskrbeli za vzdihe presenečenja, zato pa je toliko bolj presenetila nominacija za filma Drevo življenja (Tree of Life), ki so ga zlati globusi na primer prezrli, in Ekstremno glasno in neverjetno blizu (Extremely Loud and Incredebly Close).

Nova pravila določajo, da je lahko za najboljši film nominiranih med pet in deset filmov, ki jih mora na vrh seznama uvrstiti najmanj pet odstotkov članov Akademije.

Tudi nominacije za igralce niso prinesle kakšnih revolucionarnih rezultatov, presenetila sta morda le Tinker Tailor Soldier Spy in z njim Gary Oldman ter Demián Bichir za film A Better Life. Družbo med najboljšimi glavni igralci jima delajo še Francoz Jean Dujardin (Umetnik), George Clooney (Potomci) in Brad Pitt (Zmagovalec).

Še sedemnajsta nominacija za Meryl Streep Za oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo se bodo potegovale Meryl Streep (Železna lady), Michelle Wiliams (My Week With Marilyn), Rooney Mara (Dekle z zmajskim tatujem), Viola Davis (Služkinje) in Glenn Close, ki je v filmu Albert Nobbs upodobila žensko, ki se izdaja za moškega. Streepova in Williamsova sta sicer prejeli tudi zlata globusa (ena v kateogoriji drame, druga pa komedije), zato veljata tudi za favoritinji. Streepova je sicer znova potolkla lastni rekord, saj je nanizala že sedemnajsto nominacijo, dvakrat pa je kipec tudi dobila (za filma Kramer proti Kramerju in Sofijina izbira).

Nominacije za stranske igralce so prejeli Kenneth Branagh za My Week with Marilyn, Jonah Hill za Zmagovalca, Nick Nolte za Warrior, Christopher Plummer za Beginners in Max von Sydow za Ekstremno glasno in neverjetno blizu. Za favoritinjo v kategoriji stranskih igralk velja Octavia Spencer (Služkinje), nominirane pa so tudi Bérénice Bejo (Umetnik), Jessica Chastain (Služkinje), Melissa McCarthy (Dekliščina) in Janet McTeer (Albert Nobbs).

Brez presenečenj tudi med režiserskimi in scenarističnimi dosežki Med režiserji je Akadamije tokrat izpostavila Woodyja Allena (Polnoč v Parizu), Michela Hazanaviciusa (Umetnik), Terrenca Malicka (Drevo življenja), Alexandra Payna (Potomci) in Martina Scorseseja (Hugo).

Hazanavicius in Allen se z Umetnikom oziroma Polnočjo v Parizu potegujeta tudi za oskarja za najboljši izvirni scenarij, možnost za zmago v tej kategoriji pa imata tudi Kristen Wiig in Annie Mumolo za Dekliščino, J.C. Chandor za Margin Call in Asghar Farhadi za Nader in Simin se ločujeta. Najboljših pet prirejenih scenarijev imajo medtem filmi Potomci (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash), Hugo (John Logan), Marčevske ide (George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon), Zmagovalec (Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin) in Tinker Tailor Soldier Spy (Bridget O'Connor, Peter Straughan).

V igri za oskarja za najboljši animirani film so francoski Mačka v Parizu (Une vie de chat), Chico & Rita, Kung Fu Panda 2, Obuti maček in Rango.

Angelina se ne bo potegovala za tujejezičnega oskarja Seznam nominirancev za najboljši tujejezični film so skrčili na pet filmov. Favorit med njimi je dobitnik zlatega globusa, iranska družinska drama Nader in Simin se ločujeta. Angelina Jolie, ki je režirala film V deželi krvi in medu, je ostala brez nominacije, ostali štirje nominirani filmi pa prihajajo iz Belgije (Rundskop), Izraela (Hearat Shulayim), Poljske (V temi) in Kanade (Monsieur Lazhar).

Slovesna prireditev s podelitvijo bo potekala 26. februarja v losangeleškem gledališču Kodak.

Ne spreglejte