Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2012,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji

Torek, 7. 2. 2012, 11.24

6 let, 6 mesecev

Oskarji: nominiranci za stransko vlogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kdo so nominiranci in nominiranke za najboljšo stransko vlogo in katera dva med njimi imata največ možnosti, da domov odideta z zlatim kipcem?

Nominiranke za najboljšo žensko stransko vlogo

Bérénice Bejo (Umetnik)

V Argentini rojena igralka za seboj nima veliko vlog v celovečercih; videli smo jo lahko v Vitezovi zgodbi in različnih serijah, pravo prepoznavnost pa je dosegla z vlogo vzhajajoče zvezdnice zvočnih filmov Peppy Miller v nemem črno-belem filmu Umetnik. Prepričljivo odigrana vloga, v kateri ne izreče niti besede, ji je poleg nominacije za oskarja prinesla tudi nominacije za francoskega cezarja, nagrado igralskega ceha in zlati globus. Sicer je stara 35 let in poročena z režiserjem Umetnika Michelom Hazanaviciusom, s katerim imata dva otroka.

Jessica Chastain (Služkinje)

Leto 2011 je bilo vsekakor leto Jessice Chastain. Ne le, da je nastopila v več odmevnih filmih, ampak ji je v vsakem uspelo ustvariti močno prisotnost na velikem platnu. Kot na videz krhka žena je zaznamovala film Zaklonišče, ki je zmagal na lanskem Liffu, z Alom Pacinom je posnela Divjo Salomo, pridobila sedem kilogramov za vlogo družbene izobčenke v Služkinjah in dobro letino zaokrožila še z Drevesom življenja Terrencea Malicka. Nominirana bi lahko bila za katerokoli od teh vlog, a Akademija je – tako kot Zlati globusi – dala prednost njeni upodobitvi Celie v Služkinjah, ki smo jih lahko videli tudi v slovenskih kinih.

Melissa McCarthy (Dekliščina)

McCarthyjeva je bila spregledana na Zlatih globusih, ne pa tudi pri oskarjih in baftah. Nastop 41-letne komičarke, ki se je spomnimo tudi iz serije Midve z mamo, je v komediji Dekliščina resnično izstopal. Nastopa tudi v seriji Mike & Molly, ki ji je lani prinesla emmyja, oktobra je vodila oddajo Saturday Night Live, v prihodnosti pa jo bomo videli v novi komediji Judda Apatowa This is 40. Melisso cenimo tudi zato, ker razbija okvir tega, kako naj bi bile videti uspešne ženske v Hollywoodu.

Janet McTeer (Albert Nobbs)

Nominacija Janet McTeer, ki v Albertu Nobbsu igra žensko, preoblečeno v moškega, ni bila presenečenje, saj je bila nominirana tudi za zlati globus. Petdesetletna McTeerjeva je ena od redkih upov Velike Britanije na letošnjih Oskarjih in ima za seboj bogato kariero. To je njena druga nominacija za najprestižnejšo filmsko nagrado, saj je bila prvič nominirana leta 2000 za glavno vlogo v komični drami Tumbleweeds, ki ji je sicer prinesla zlati globus. Leto 2011 je bilo precej dobro tudi za McTeerjevo, ki nastopa tudi ob Danielu Radcliffu v sveži gotski grozljivki The Woman in Black.

Octavia Spencer (Služkinje)

Favoritinja v kategoriji najboljših stranskih igralk pa je Octavia Spencer, 39-letna igralka, ki ji je po dolgoletnem delu v zabavni industriji vendarle uspelo opozoriti nase tudi v krogih, kjer se deli najvišja priznanja, in nič čudnega ni, da Spencerjevi ob uspešnem pobiranju nagrad (dobila je tudi zlati globus, nagrado igralskega ceha, nominirana je še za bafto) dvorana ploska s posebnim navdušenjem. Octavia, ki je v Služkinjah upodobila jezično služkinjo Minny, je vsekakor ena od najvarnejših stav na letošnjih Oskarjih.

Nominiranci za najboljšo moško stransko vlogo

Kenneth Branagh (My Week With Marilyn)

Še en britanski up na Oskarjih je že stari znanec različnih nagrad – do zdaj je bil za oskarja nominiran že petkrat, pred My Week With Marilyn se je podelitve v tej vlogi nazadnje udeležil leta 1997, ko je prepričal z novo različico Hamleta. Dvakrat je prepričal tudi z režijo, enkrat s kratkim filmom Swan Song (1993), drugič pa s Henrikom V. (1989), ki mu je prinesel dvojno nominacijo (za režijo in igro). V Belfastu rojeni 51-letni igralec je bil za vlogo natančnega Laurencea Olivierja ob nepredvidljivi Marilyn Monroe nominiran tudi za zlati globus in bafto.

Jonah Hill (Zmagovalec)

Osemindvajsetletni igralec je znan po komičnih vlogah (Super hudo), a z Zmagovalcem je dokazal, da mu ustrezajo tudi "resnejše" vloge. Prepričal je kot zadržani mojster statistike v športnem filmu, hkrati pa je presenetil tudi s svojo vitkejšo podobo. Sam pravi, da je shujšal tudi zaradi kariere, saj lahko tako prevzame več vlog, in glede na njegov uspešen skok iz varnega območja komedije ne dvomimo, da ga čaka plodna kariera. Letos je sicer prejel prvo nominacijo za oskarja, prav tako pa tudi za zlati globus, bafto in nagrado igralskega ceha.

Nick Nolte (Warrior)

Kariera Nicka Nolteja traja že več kot pet desetletij, največ uspeha – tako komercialnega kot pri kritikih – pa je doživel v devetdesetih. A ta stari mojster še ni za odpis, kar je dokazal tudi v vlogi zdravljenega alkoholika, čigar uničujoča odvisnost je razklala njegovo družino. Nominacija za oskarja za film Warrior je njegova tretja, prej je prepričal v Affliction (1998) in Princu plime (1991). Warrior 71-letnemu igralcu sicer ni prinesel nominacije za zlati globus, zato pa so se nanj spomnili v igralskem cehu.

Christopher Plummer (Beginners)

Po osvojenem zlatem globusu in nagradi igralskega ceha ter nominaciji za bafto velja v Kanadi rojeni igralec za favorita med stranskimi igralci. Z oskarjem za Plummerja bi Akademija vsekakor nagradila legendarnega igralca z bogato kariero, ki do zdaj ni prejemal najpomembnejših nagrad v industriji. Pri 82 letih bi Kanadčan hkrati postal najstarejši dobitnik igralskega oskarja (do zdaj si rekord z 80 leti lasti Jessica Tandy). To je za Plummerja druga nominacija; kljub pol stoletja trajajoči karieri je bil prvič nominiran le dve leti prej za vlogo Tolstoja v Poslednji postaji, v zgodovino pa se je neizbrisno zapisal že z muzikalom Moje pesmi, moje sanje.

Max von Sydow (Ekstremno glasno in neverjetno blizu)

Pri Plummerju smo napisali, da bi ob zmagi postal najstarejši oskarjevec za igralsko vlogo, a če bo kipec prejel švedski igralec May von Sydow, bo najstarejši oskarjevec on, saj je slabih osem mesecev starejši od Kanadčana. Tudi za von Sydowa je to druga nominacija; prvo je prejel leta 1989 za švedski film Pelle osvajalec. Njegovo ime je v kategoriji najboljših stranskih igralcev morda še največje presenečenje, v slovenskih kinih pa smo ga lahko nazadnje videli v Zloveščem otoku Martina Scorseseja.

Ne spreglejte