Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
13.02

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Oskarji oskar film priporočila

Petek, 22. 2. 2019, 13.02

4 leta, 6 mesecev

TV-priporočila

Oskarji: letošnji nominiranci, lanski zmagovalci in starejši prejemniki kipca za najboljši film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
TV-priporočila: Oskarji | V ponedeljek, 25. 2., zgodaj zjutraj bomo izvedeli, kdo so zmagovalci in poraženci 91. podelitve zlatih kipcev. Ne glede na to, ali nameravate prireditev spremljati, imate ta konec tedna čudovito priložnost, da si privoščite oskarjevski maraton.

V ponedeljek, 25. 2., zgodaj zjutraj bomo izvedeli, kdo so zmagovalci in poraženci 91. podelitve zlatih kipcev. Ne glede na to, ali nameravate prireditev spremljati, imate ta konec tedna čudovito priložnost, da si privoščite oskarjevski maraton.

Pred najpomembnejšim večerom v filmski industriji smo na enem mestu zbrali filme, ki so se z zlatimi črkami zapisali v zgodovino Oskarjev in si jih boste na malih zaslonih lahko ogledali v naslednjih dneh, v izboru pa boste našli tudi celovečerce, ki se za zlate kipce potegujejo letos.

oskarji
Trendi To so filmi, ki se bodo letos borili za oskarje #video
LETOŠNJI NOMINIRANCI

Zvezda je rojena (A Star Is Born, 2018)

Bradley Cooper in Lady Gaga v najnovejši priredbi filmske klasike in brezčasne ljubezenske zgodbe o dveh umetniških dušah, ki se združita tako na odru kot v zasebnem življenju. Osem nominacij za oskarja, tudi za obe glavni vlogi in najboljši film leta. • Film je na voljo v videoteki DKino.

 | Foto: Bradley Cooper in Lady Gaga v najnovejši priredbi filmske klasike in brezčasne ljubezenske zgodbe o dveh umetniških dušah, ki se združita tako na odru kot v zasebnem življenju. Osem nominacij za oskarja, tudi za obe glavni vlogi in najboljši film leta. • Film je na voljo v videoteki DKino.

Črni panter (Black Panther, 2018)

Po smrti očeta se princ tehnološko napredne in izolirane afriške državice Wakande vrne v domovino, da bi zasedel prestol, po robu pa se mu postavi star sovražnik. Za sedem oskarjev nominirani Marvelovi uspešnici je uspelo nekaj, kar ni še nobenemu filmu o superjunakih – za kipec se poteguje tudi v najprestižnejši kategoriji. • V sredo, 20. 2., ob 14.50 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Po smrti očeta se princ tehnološko napredne in izolirane afriške državice Wakande vrne v domovino, da bi zasedel prestol, po robu pa se mu postavi star sovražnik. Za sedem oskarjev nominirani Marvelovi uspešnici je uspelo nekaj, kar ni še nobenemu filmu o superjunakih – za kipec se poteguje tudi v najprestižnejši kategoriji. • V sredo, 20. 2., ob 14.50 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman, 2018)

Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) predstavljata neverjetno resnično zgodbo o temnopoltem policistu, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo kukluksklan. Šest nominacij za oskarja, tudi za najboljši film, režijo in prirejeni scenarij. • V videoteki DKino.

 | Foto: Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) predstavljata neverjetno resnično zgodbo o temnopoltem policistu, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo kukluksklan. Šest nominacij za oskarja, tudi za najboljši film, režijo in prirejeni scenarij. • V videoteki DKino.

Žena (The Wife, 2017)

Predana pisateljeva žena se med potovanjem v Stockholm, kjer mu bodo podelili Nobelovo nagrado, sprašuje o svojih življenjskih odločitvah. Glenn Close je za vlogo prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami, omenjajo pa jo tudi kot najresnejšo kandidatko za oskarja. • V videoteki DKino.

 | Foto: Predana pisateljeva žena se med potovanjem v Stockholm, kjer mu bodo podelili Nobelovo nagrado, sprašuje o svojih življenjskih odločitvah. Glenn Close je za vlogo prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami, omenjajo pa jo tudi kot najresnejšo kandidatko za oskarja. • V videoteki DKino.

Tiho mesto (A Quiet Place, 2018)

Hvaljena grozljivka Johna Krasinskega o družini, ki mora v postapokaliptičnem svetu živeti v tišini, da bi se skrila pred skrivnostnimi stvori. Film, v katerem je Krasinski pred kamero prvič združil moči s svojo zakonsko partnerico, igralko Emily Blunt, se poteguje za oskarja za najboljše mešanje zvoka. • V nedeljo, 24. 2., ob 22.30 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Hvaljena grozljivka Johna Krasinskega o družini, ki mora v postapokaliptičnem svetu živeti v tišini, da bi se skrila pred skrivnostnimi stvori. Film, v katerem je Krasinski pred kamero prvič združil moči s svojo zakonsko partnerico, igralko Emily Blunt, se poteguje za oskarja za najboljše mešanje zvoka. • V nedeljo, 24. 2., ob 22.30 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Otok psov (Isle of Dogs, 2018)

Wes Anderson (Grand Budapest hotel) se je veličastno vrnil k stop-motion animaciji z zgodbo o japonskem dečku, ki se poda na misijo, da bi našel svojega izgubljenega psa. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu in nominaciji za oskarja za najboljši animirani celovečerec in najboljšo filmsko glasbo (Alexandre Desplat). • V sredo, 20. 2., ob 7.50 na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Wes Anderson (Grand Budapest hotel) se je veličastno vrnil k stop-motion animaciji z zgodbo o japonskem dečku, ki se poda na misijo, da bi našel svojega izgubljenega psa. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu in nominaciji za oskarja za najboljši animirani celovečerec in najboljšo filmsko glasbo (Alexandre Desplat). • V sredo, 20. 2., ob 7.50 na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Mi bo kdaj odpuščeno? (Can You Ever Forgive Me?, 2018)

Izvrstna Melissa McCarthy v biografski komični drami o nekdaj uspešni pisateljici, ki je po nastopu ustvarjalne krize začela služiti denar s ponarejanjem pisem umrlih avtorjev. Tri nominacije za oskarja – za najboljšo glavno igralko, najboljšega stranskega igralca (Richard E. Grant) in najboljši prirejeni scenarij. • V videoteki DKino od ponedeljka, 25. februarja.

 | Foto: Izvrstna Melissa McCarthy v biografski komični drami o nekdaj uspešni pisateljici, ki je po nastopu ustvarjalne krize začela služiti denar s ponarejanjem pisem umrlih avtorjev. Tri nominacije za oskarja – za najboljšo glavno igralko, najboljšega stranskega igralca (Richard E. Grant) in najboljši prirejeni scenarij. • V videoteki DKino od ponedeljka, 25. februarja.

Prvi človek (First Man, 2018)

Intimen portret Neila Armstronga na eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva. Film Damiena Chazella (Dežela la la) z Ryanom Goslingom v naslovni vlogi je nominiran za oskarje v štirih tehničnih kategorijah – najboljši posebni učinki, montaža zvoka, mešanje zvoka in scenografija. • V videoteki DKino od torka, 26. februarja.

 | Foto: Intimen portret Neila Armstronga na eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva. Film Damiena Chazella (Dežela la la) z Ryanom Goslingom v naslovni vlogi je nominiran za oskarje v štirih tehničnih kategorijah – najboljši posebni učinki, montaža zvoka, mešanje zvoka in scenografija. • V videoteki DKino od torka, 26. februarja.

Bohemian Rhapsody (2018)

Zgodba o Freddieju Mercuryju (Rami Malek) in skupini Queen – od njihovega meteorskega vzpona prek Freddiejeve solo kariere pa vse do legendarnega nastopa na Live Aidu leta 1985. Pet nominacij za oskarja, tudi v kategoriji najboljšega filma in najboljšega glavnega igralca. • V videoteki DKino od ponedeljka, 4. marca.

 | Foto: Zgodba o Freddieju Mercuryju (Rami Malek) in skupini Queen – od njihovega meteorskega vzpona prek Freddiejeve solo kariere pa vse do legendarnega nastopa na Live Aidu leta 1985. Pet nominacij za oskarja, tudi v kategoriji najboljšega filma in najboljšega glavnega igralca. • V videoteki DKino od ponedeljka, 4. marca.

Adam Lambert, Queen
Trendi Queen bodo nastopili na Oskarjih #video
LANSKI ZMAGOVALCI

Oblika vode (The Shape of Water, 2017)

Domišljijska romanca Guillerma del Tora o ljubezni med nemo čistilko (Sally Hawkins) in podvodnim bitjem, ki ga ameriška vlada zadržuje v tajnem laboratoriju, je z lanske podelitve oskarjev odnesla kipce za najboljši film, režijo, izvirno filmsko glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo. • V ponedeljek, 18. 2., ob 20.55 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Domišljijska romanca Guillerma del Tora o ljubezni med nemo čistilko (Sally Hawkins) in podvodnim bitjem, ki ga ameriška vlada zadržuje v tajnem laboratoriju, je z lanske podelitve oskarjev odnesla kipce za najboljši film, režijo, izvirno filmsko glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo. • V ponedeljek, 18. 2., ob 20.55 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri/ 2017)

Izjemna Frances McDormand v tragikomični kriminalni drami o materi umorjene deklice, ki z obcestnimi reklamnimi panoji izzove policiste k razreševanju primera. Film je prejel oskarja za najboljšo glavno igralko in najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell). • V ponedeljek, 18. 2., ob 22. uri na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Izjemna Frances McDormand v tragikomični kriminalni drami o materi umorjene deklice, ki z obcestnimi reklamnimi panoji izzove policiste k razreševanju primera. Film je prejel oskarja za najboljšo glavno igralko in najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell). • V ponedeljek, 18. 2., ob 22. uri na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2017)

V osemdesetih se v Italiji razvname ljubezen med 17-letnim Eliom (Timothée Chalamet), ki preživlja počitnice v družinski vili, in 24-letnim ameriškim študentom Oliverjem (Armie Hammer), ki je prišel pomagat Eliovemu očetu, uglednemu profesorju. Oskarja je prejel scenarij, ki ga je James Ivory priredil po istoimenskem romanu Andréja Acimana. • V nedeljo, 24. 2., ob 23.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: V osemdesetih se v Italiji razvname ljubezen med 17-letnim Eliom (Timothée Chalamet), ki preživlja počitnice v družinski vili, in 24-letnim ameriškim študentom Oliverjem (Armie Hammer), ki je prišel pomagat Eliovemu očetu, uglednemu profesorju. Oskarja je prejel scenarij, ki ga je James Ivory priredil po istoimenskem romanu Andréja Acimana. • V nedeljo, 24. 2., ob 23.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Koko in velika skrivnost (Coco, 2017)

Pixarjeva uspešnica o nadarjenem glasbeniku, ki mu družina prepove ukvarjanje z glasbo. Deček se po spletu neverjetnih dogodkov znajde v pisanem svetu mrtvih, kjer spozna resnico o svojih prednikih. Film je prejel oskarja za najboljši animirani celovečerec in izvirno filmsko pesem (Remember Me). • V nedeljo, 17. 2., ob 14.30 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Pixarjeva uspešnica o nadarjenem glasbeniku, ki mu družina prepove ukvarjanje z glasbo. Deček se po spletu neverjetnih dogodkov znajde v pisanem svetu mrtvih, kjer spozna resnico o svojih prednikih. Film je prejel oskarja za najboljši animirani celovečerec in izvirno filmsko pesem (Remember Me). • V nedeljo, 17. 2., ob 14.30 na HBO 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Dunkirk (2017)

Epski vojni film Christopherja Nolana (Vitez teme, Izvor, Medzvezdje) o največji pomorski evakuacijski akciji v zgodovini, ki je imela neposreden vpliv na potek druge svetovne vojne, je na lanski podelitvi oskarjev slavil v treh tehničnih kategorijah (filmska montaža, montaža zvoka in mešanje zvoka). • V ponedeljek, 18. 2., ob 18.10 na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Epski vojni film Christopherja Nolana (Vitez teme, Izvor, Medzvezdje) o največji pomorski evakuacijski akciji v zgodovini, ki je imela neposreden vpliv na potek druge svetovne vojne, je na lanski podelitvi oskarjev slavil v treh tehničnih kategorijah (filmska montaža, montaža zvoka in mešanje zvoka). • V ponedeljek, 18. 2., ob 18.10 na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Jaz, Tonya (I, Tonya/2017)

Temačna komična biografska zgodba o ameriški drsalki in dvakratni udeleženki zimskih olimpijskih iger Tonyi Harding (Margot Robbie), katere ime je postalo sinonim za enega od največjih škandalov v zgodovini športa. Allison Janney je prejela oskarja za stransko vlogo njene trdosrčne matere. • V nedeljo, 24. 2., ob 21.20 na CineStar TV Premiere 1.

 | Foto: Temačna komična biografska zgodba o ameriški drsalki in dvakratni udeleženki zimskih olimpijskih iger Tonyi Harding (Margot Robbie), katere ime je postalo sinonim za enega od največjih škandalov v zgodovini športa. Allison Janney je prejela oskarja za stransko vlogo njene trdosrčne matere. • V nedeljo, 24. 2., ob 21.20 na CineStar TV Premiere 1.

Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049, 2017)

Ryan Gosling in Harrison Ford v dolgo pričakovanem nadaljevanju kultnega filma Ridleyja Scotta iz leta 1982, s katerim je režiser Denis Villeneuve (Ugrabljeni, Sicario, Prihod) navdušil tako kritike kot občinstvo. Prejemnik oskarjev za najboljšo fotografijo (Roger Deakins) in najboljše posebne učinke. • V ponedeljek, 25. 2., ob 17.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Ryan Gosling in Harrison Ford v dolgo pričakovanem nadaljevanju kultnega filma Ridleyja Scotta iz leta 1982, s katerim je režiser Denis Villeneuve (Ugrabljeni, Sicario, Prihod) navdušil tako kritike kot občinstvo. Prejemnik oskarjev za najboljšo fotografijo (Roger Deakins) in najboljše posebne učinke. • V ponedeljek, 25. 2., ob 17.50 na Cinemax 2.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Fantomska nit (Phantom Thread, 2017)

Daniel Day-Lewis in Paul Thomas Anderson sta se podala v svet visoke mode in naslikala razkošen portret umetnika in žensk, okoli katerih se vrti njegov svet. Oskar za najboljšo kostumografijo (Mark Bridges) in pet nominacij za to nagrado, tudi za najboljši film, režijo in igralca v glavni vlogi. • Na voljo v videoteki DKino.

 | Foto: Daniel Day-Lewis in Paul Thomas Anderson sta se podala v svet visoke mode in naslikala razkošen portret umetnika in žensk, okoli katerih se vrti njegov svet. Oskar za najboljšo kostumografijo (Mark Bridges) in pet nominacij za to nagrado, tudi za najboljši film, režijo in igralca v glavni vlogi. • Na voljo v videoteki DKino.

Zbeži! (Get Out, 2017)

Komična srhljivka o temnopoltem mladeniču, ki obišče družinsko posestvo svojega belopoltega dekleta, tam pa odkrije resnico, ki je bolj srhljiva od česarkoli, kar si je lahko predstavljal. Režiser filma Jordan Peele je lani odnesel domov oskarja za najboljši izvirni scenarij. • V videoteki DKino od nedelje, 24. februarja.

 | Foto: Komična srhljivka o temnopoltem mladeniču, ki obišče družinsko posestvo svojega belopoltega dekleta, tam pa odkrije resnico, ki je bolj srhljiva od česarkoli, kar si je lahko predstavljal. Režiser filma Jordan Peele je lani odnesel domov oskarja za najboljši izvirni scenarij. • V videoteki DKino od nedelje, 24. februarja.

Neromantični filmi
Trendi S temi filmi boste pozdravili romantičnega mačka
PREJEMNIKI OSKARJA ZA NAJBOLJŠI FILM SKOZI ZGODOVINO:

Mesečina (Moonlight, 2016)

Slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tankočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo, je prejela tri zlate kipce – za najboljši film, igralca v stranski vlogi (Mahershala Ali) in prirejeni scenarij. • V videoteki DKino.

 | Foto: Slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tankočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo, je prejela tri zlate kipce – za najboljši film, igralca v stranski vlogi (Mahershala Ali) in prirejeni scenarij. • V videoteki DKino.

V žarišču (Spotlight, 2015)

Pretresljiva resnična zgodba o skupini novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili množično spolno zlorabo otrok v Katoliški cerkvi, je s podelitve odnesla oskarja za najboljši film leta in najboljši izvirni scenarij. • V nedeljo, 24. 2., ob 20.45 na Planet 2.* │ Tudi v videoteki DKino.

 | Foto: Pretresljiva resnična zgodba o skupini novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili množično spolno zlorabo otrok v Katoliški cerkvi, je s podelitve odnesla oskarja za najboljši film leta in najboljši izvirni scenarij. • V nedeljo, 24. 2., ob 20.45 na Planet 2.* │ Tudi v videoteki DKino.

Birdman ali nepričakovana oblika nevednosti (2014)

Črna komedija Alejandra Gonzáleaz Iñárritua o hollywoodskem igralcu (Michael Keaton), ki je pred leti zaslovel z vlogo superjunaka, zdaj pa poskuša obuditi svojo kariero z ambiciozno broadwaysko predstavo, je slavila v kategorijah najboljšega filma, režije, fotografije in izvirnega scenarija. • V četrtek, 21. 2., ob 21.04 na Planet 2.* │ Tudi v videoteki DKino.

 | Foto: Črna komedija Alejandra Gonzáleaz Iñárritua o hollywoodskem igralcu (Michael Keaton), ki je pred leti zaslovel z vlogo superjunaka, zdaj pa poskuša obuditi svojo kariero z ambiciozno broadwaysko predstavo, je slavila v kategorijah najboljšega filma, režije, fotografije in izvirnega scenarija. • V četrtek, 21. 2., ob 21.04 na Planet 2.* │ Tudi v videoteki DKino.

12 let suženj (12 Years a Slave, 2013)

Režiser priznanih dram Lakota in Sramota Steve McQueen predstavlja neverjetno resnično zgodbo o Solomonu Northupu – svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga sredi 19. stoletja ugrabili in prodali v suženjstvo. Film je slavil tudi v kategorijah prirejenega scenarija in igralke v stranski vlogi (Lupita Nyong'o). • V videoteki DKino.

 | Foto: Režiser priznanih dram Lakota in Sramota Steve McQueen predstavlja neverjetno resnično zgodbo o Solomonu Northupu – svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga sredi 19. stoletja ugrabili in prodali v suženjstvo. Film je slavil tudi v kategorijah prirejenega scenarija in igralke v stranski vlogi (Lupita Nyong'o). • V videoteki DKino.

Umetnik (The Artist, 2011)

Prisrčen in zabaven poklon klasičnemu obdobju ameriške kinematografije spremlja zvezdnika nemih filmov, ki se znajde pred razpotjem – naj sprejme zvočni film ali pa tvega zdrs v pozabo. Prejemnik petih oskarjev, tudi za najboljši film, režijo in glavno moško vlogo (Jean Dujardin). • V nedeljo, 24. 2., ob 21.30 na Cinestar.*

 | Foto: Prisrčen in zabaven poklon klasičnemu obdobju ameriške kinematografije spremlja zvezdnika nemih filmov, ki se znajde pred razpotjem – naj sprejme zvočni film ali pa tvega zdrs v pozabo. Prejemnik petih oskarjev, tudi za najboljši film, režijo in glavno moško vlogo (Jean Dujardin). • V nedeljo, 24. 2., ob 21.30 na Cinestar.*

Kraljev govor (The King's Speech, 2010)

Zgodovinska drama Toma Hooperja o kralju Juriju VI. s Colinom Firthom v vlogi jecljajočega monarha, ki mu je uspelo premagati svojo hibo in z radijskim govorom navdihniti vse ljudstvo, je prejela oskarje za najboljši film, režijo, glavnega igralca in izvirni scenarij. • V sredo, 20. 2., ob 21.04 na Planet 2.*

 | Foto: Zgodovinska drama Toma Hooperja o kralju Juriju VI. s Colinom Firthom v vlogi jecljajočega monarha, ki mu je uspelo premagati svojo hibo in z radijskim govorom navdihniti vse ljudstvo, je prejela oskarje za najboljši film, režijo, glavnega igralca in izvirni scenarij. • V sredo, 20. 2., ob 21.04 na Planet 2.*

Bombna misija (The Hurt Locker, 2008)

Vojna drama z Jeremyjem Rennerjem v glavni vlogi ponuja razburljiv prikaz življenj elitnih vojakov, ki med bojem v Bagdadu razorožujejo bombe. Film je prejel šest oskarjev, Kathryn Bigelow pa je postala prva (in je do zdaj edina) ženska, ki je prejela kipec za najboljšo režijo. • V četrtek, 21. 2., ob 23.07 na Planet 2.*

 | Foto: Vojna drama z Jeremyjem Rennerjem v glavni vlogi ponuja razburljiv prikaz življenj elitnih vojakov, ki med bojem v Bagdadu razorožujejo bombe. Film je prejel šest oskarjev, Kathryn Bigelow pa je postala prva (in je do zdaj edina) ženska, ki je prejela kipec za najboljšo režijo. • V četrtek, 21. 2., ob 23.07 na Planet 2.*

Revni milijonar (Slumdog Millionaire, 2008)

Z osmimi oskarji nagrajena uspešnica britanskega režiserja Dannyja Boyla o siroti iz Mumbaja, ki pripoveduje svojo življenjsko zgodbo, ko tekmuje v indijski različici kviza Lepo je biti milijonar. Film je ob kopici tehničnih oskarjev prejel tudi kipca za najboljšo režijo in prirejeni scenarij. • V nedeljo, 24. 2., ob 23.20 na Cinestar.

 | Foto: Z osmimi oskarji nagrajena uspešnica britanskega režiserja Dannyja Boyla o siroti iz Mumbaja, ki pripoveduje svojo življenjsko zgodbo, ko tekmuje v indijski različici kviza Lepo je biti milijonar. Film je ob kopici tehničnih oskarjev prejel tudi kipca za najboljšo režijo in prirejeni scenarij. • V nedeljo, 24. 2., ob 23.20 na Cinestar.

Ni prostora za starce (No Country For Old Men, 2007)

Zgodba bratov Coen o človeškem pohlepu in nasilju, v kateri hladnokrvni morilec zasleduje moškega, ki si je prisvojil vrečo denarja, je poleg najprestižnejšega kipca prejela tudi oskarje za najboljšo režijo, prirejeni scenarij in stransko moško vlogo (Javier Bardem). • V videoteki DKino.

 | Foto: Zgodba bratov Coen o človeškem pohlepu in nasilju, v kateri hladnokrvni morilec zasleduje moškega, ki si je prisvojil vrečo denarja, je poleg najprestižnejšega kipca prejela tudi oskarje za najboljšo režijo, prirejeni scenarij in stransko moško vlogo (Javier Bardem). • V videoteki DKino.

Dvojna igra (The Departed, 2006)

Napet triler o dveh policistih (Leonardo DiCaprio in Matt Damon), ujetih v prevare in dvojne igre med zakonom in kriminalom, ki je Martinu Scorseseju končno prinesel zasluženega oskarja za režijo, film pa je slavil še v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija. • V soboto, 23. 2., ob 21.45 na Kino.*

 | Foto: Napet triler o dveh policistih (Leonardo DiCaprio in Matt Damon), ujetih v prevare in dvojne igre med zakonom in kriminalom, ki je Martinu Scorseseju končno prinesel zasluženega oskarja za režijo, film pa je slavil še v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija. • V soboto, 23. 2., ob 21.45 na Kino.*

Usodna nesreča (Crash, 2004)

Verižna prometna nesreča na avtocesti v Los Angelesu združi usodo, strahove in predsodke zelo različnih ljudi, ki so jih zaznamovali teroristični napadi 11. septembra. Drama Paula Haggisa, ki nam ponudi provokativen pogled na zapletenost rasnih sporov v ZDA, je prejela tri oskarje – za najboljši film leta, izviren scenarij in montažo. • V ponedeljek, 25. 2., ob 1.30 na Cinestar.*

 | Foto: Verižna prometna nesreča na avtocesti v Los Angelesu združi usodo, strahove in predsodke zelo različnih ljudi, ki so jih zaznamovali teroristični napadi 11. septembra. Drama Paula Haggisa, ki nam ponudi provokativen pogled na zapletenost rasnih sporov v ZDA, je prejela tri oskarje – za najboljši film leta, izviren scenarij in montažo. • V ponedeljek, 25. 2., ob 1.30 na Cinestar.*

marihuana, kanabis, konoplja
Trendi Oskarjevske darilne vrečke bodo polne izdelkov s THC in CBD

Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby, 2004)

Navdihujoča športna drama Clinta Eastwooda o odločnem dekletu (Hilary Swank), ki ostarelega in zagrenjenega boksarskega trenerja prepriča, da postane njen mentor. Oskarji za najboljši film, režijo, igralko v glavni vlogi in igralca v stranski vlogi (Morgan Freeman). • V soboto, 23. 2., ob 7.40 na TV 1000.*

 | Foto: Navdihujoča športna drama Clinta Eastwooda o odločnem dekletu (Hilary Swank), ki ostarelega in zagrenjenega boksarskega trenerja prepriča, da postane njen mentor. Oskarji za najboljši film, režijo, igralko v glavni vlogi in igralca v stranski vlogi (Morgan Freeman). • V soboto, 23. 2., ob 7.40 na TV 1000.*

Chicago (2002)

Odmevna filmska priredba razvpitega muzikala o tekmicah in obsojenih morilkah (Renee Zellweger in Catherine Zeta-Jones), ki upata, da ju bo zvezdniški agent (Richard Gere) rešil pred usmrtitvijo, je slavila tudi v kategorijah stranske igralke (Zeta-Jones), scenografije, kostumografije, filmske montaže in obdelave zvoka. │ • Na HBO OD/GO.

 | Foto: Odmevna filmska priredba razvpitega muzikala o tekmicah in obsojenih morilkah (Renee Zellweger in Catherine Zeta-Jones), ki upata, da ju bo zvezdniški agent (Richard Gere) rešil pred usmrtitvijo, je slavila tudi v kategorijah stranske igralke (Zeta-Jones), scenografije, kostumografije, filmske montaže in obdelave zvoka. │ • Na HBO OD/GO.

Čudoviti um (A Beautiful Mind, 2001)

Resnična zgodba o matematičnem geniju Johnu Forbesu Nashu ml. (Russell Crowe). Ta je razvil razpravo o teoriji tekmovanja, med hladno vojno je za ameriško vlado dešifriral sovražnikove kode in zbolel za paranoično shizofrenijo. Oskarji za najboljši film, režijo (Ron Howard), stransko igralko (Jennifer Connelly) in prirejeni scenarij. • V petek, 22. 2., ob 17.35 na Kino.*

 | Foto: Resnična zgodba o matematičnem geniju Johnu Forbesu Nashu ml. (Russell Crowe). Ta je razvil razpravo o teoriji tekmovanja, med hladno vojno je za ameriško vlado dešifriral sovražnikove kode in zbolel za paranoično shizofrenijo. Oskarji za najboljši film, režijo (Ron Howard), stransko igralko (Jennifer Connelly) in prirejeni scenarij. • V petek, 22. 2., ob 17.35 na Kino.*

Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998)

Romantična komedija britanskega režiserja Johna Maddena, ki prikazuje (večinoma izmišljeno) življenje mladega Williama Shakespeara (Joseph Fiennes) v času, ko je pisal tragedijo Romeo in Julija. Med sedmimi prejetimi oskarji so tudi nagrade za glavno igralko (Gwyneth Paltrow), stransko igralko (Judi Dench) in izvirni scenarij. • V petek, 22. 2., ob 22.50 na na TV 1000.*

 | Foto: Romantična komedija britanskega režiserja Johna Maddena, ki prikazuje (večinoma izmišljeno) življenje mladega Williama Shakespeara (Joseph Fiennes) v času, ko je pisal tragedijo Romeo in Julija. Med sedmimi prejetimi oskarji so tudi nagrade za glavno igralko (Gwyneth Paltrow), stransko igralko (Judi Dench) in izvirni scenarij. • V petek, 22. 2., ob 22.50 na na TV 1000.*

Angleški pacient (The English Patient, 1996)

Med 2. svetovno vojno se v italijanski vojaški bolnišnici zdravi skrivnostni bolnik z nevarno in romantično preteklostjo. Epska ljubezenska drama Anthonyja Minghelle z Ralphom Fiennesom v naslovni vlogi je prejela kar devetih zlatih kipcev, vključno z oskarjem za najboljši film, režijo in stransko igralko (Juliette Binoche). • V petek, 22. 2., ob 11.25 na na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

 | Foto: Med 2. svetovno vojno se v italijanski vojaški bolnišnici zdravi skrivnostni bolnik z nevarno in romantično preteklostjo. Epska ljubezenska drama Anthonyja Minghelle z Ralphom Fiennesom v naslovni vlogi je prejela kar devetih zlatih kipcev, vključno z oskarjem za najboljši film, režijo in stransko igralko (Juliette Binoche). • V petek, 22. 2., ob 11.25 na na HBO.* │ Tudi na HBO OD/GO.

Forrest Gump (1994)

V filmu spremljamo izmišljeno življenjsko zgodbo podpovprečno inteligentnega, a svojim načelom zvestega in prikupnega moža iz Alabame (Tom Hanks), ki je udeležen v številne prelomne dogodke druge polovice 20. stoletja. Prejemnik šestih oskarjev, ob najpomembnejšem tudi za režijo in glavnega igralca. • V sredo, 27. 2., ob 20. uri na Kanal A.*

 | Foto: V filmu spremljamo izmišljeno življenjsko zgodbo podpovprečno inteligentnega, a svojim načelom zvestega in prikupnega moža iz Alabame (Tom Hanks), ki je udeležen v številne prelomne dogodke druge polovice 20. stoletja. Prejemnik šestih oskarjev, ob najpomembnejšem tudi za režijo in glavnega igralca. • V sredo, 27. 2., ob 20. uri na Kanal A.*

Neoproščeno (Unforgiven, 1992)

Ostareli in ovdoveli revolveraš sprejme mladeničevo ponudbo za donosen posel – ubiti mora nekaj kavbojev, ki so napadli prostitutko, toda nasproti mu stoji okruten šerif. Clint Eastwood je domov odnesel kipca za najboljši film in režijo, Gene Hackman za najboljšega stranskega igralca, vestern pa je slavil še v kategoriji montaže. • V nedeljo, 17. 2., ob 21.36 na HRT 2.**

 | Foto: Ostareli in ovdoveli revolveraš sprejme mladeničevo ponudbo za donosen posel – ubiti mora nekaj kavbojev, ki so napadli prostitutko, toda nasproti mu stoji okruten šerif. Clint Eastwood je domov odnesel kipca za najboljši film in režijo, Gene Hackman za najboljšega stranskega igralca, vestern pa je slavil še v kategoriji montaže. • V nedeljo, 17. 2., ob 21.36 na HRT 2.**

Šofer gospodične Daisy (Driving Miss Daisy, 1989)

Ko ostroumna ostarela Židinja (Jessica Tandy) zakrivi lažjo prometno nesrečo, ji sin (Dan Aykroyd) najame zasebnega šoferja (Morgan Freeman). Med njima se počasi razvije zaupanje, ki preseže socialne in rasne ovire … Oskarji za najboljši film, glavno igralko, prirejeni scenarij in masko. • V soboto, 23. 2., ob 9.30 na Cinestar.*

 | Foto: Ko ostroumna ostarela Židinja (Jessica Tandy) zakrivi lažjo prometno nesrečo, ji sin (Dan Aykroyd) najame zasebnega šoferja (Morgan Freeman). Med njima se počasi razvije zaupanje, ki preseže socialne in rasne ovire … Oskarji za najboljši film, glavno igralko, prirejeni scenarij in masko. • V soboto, 23. 2., ob 9.30 na Cinestar.*

Zadnji kitajski cesar (The Last Emperor, 1987)

V epski, vizualno razkošni biografski pripovedi Bernarda Bertoluccija spremljamo življenje fantiča, ki je pri treh letih postal zadnji kitajski cesar. Med devetimi prejetimi oskarji sta tudi kipca za najboljšo režijo in prirejeni scenarij. • V nedeljo, 17. 2., ob 13.35 na Planet 2.*

 | Foto: V epski, vizualno razkošni biografski pripovedi Bernarda Bertoluccija spremljamo življenje fantiča, ki je pri treh letih postal zadnji kitajski cesar. Med devetimi prejetimi oskarji sta tudi kipca za najboljšo režijo in prirejeni scenarij. • V nedeljo, 17. 2., ob 13.35 na Planet 2.*

Boter (The Godfather, 1972) & Boter 2 (The Godfather: Part II, 1974)

Po romanu Maria Puza posneta veličastna kriminalna saga Francisa Forda Coppole o mafijski družini Carleone, ki jo sprva vodi patriarh Vito (Marlon Brando/Robert De Niro), po njegovi smrti pa družinske posle prevzame Vitov najmlajši sin Michael (Al Pacino). Prvi del je prejel še oskarja za glavnega igralca (Brando) in prirejeni scenarij, drugi pa je prejel kar šest kipcev, med njimi tudi za režijo in stranskega igralca (De Niro). • Trilogija Boter je na voljo na HBO OD/GO. | Foto: Po romanu Maria Puza posneta veličastna kriminalna saga Francisa Forda Coppole o mafijski družini Carleone, ki jo sprva vodi patriarh Vito (Marlon Brando/Robert De Niro), po njegovi smrti pa družinske posle prevzame Vitov najmlajši sin Michael (Al Pacino). Prvi del je prejel še oskarja za glavnega igralca (Brando) in prirejeni scenarij, drugi pa je prejel kar šest kipcev, med njimi tudi za režijo in stranskega igralca (De Niro). • Trilogija Boter je na voljo na HBO OD/GO.

Polnočni kavboj (Midnight Cowboy, 1969)

Jon Voight v brezkompromisni drami Johna Schlesingerja igra Joeja Bucka, ki si želi v New Yorku uspeti kot žigolo, Dustin Hoffman pa Ratsa Rizza, ulični slepar, ki se s prvim spoprijatelji in sanja, da bi odšel v Miami ter tako ušel mrzlim newyorškim zimam. Oskarji za najboljši film, režijo in prirejeni scenarij. • V petek, 15. 2., ob 23.05 na TV SLO 1.* | Foto: Jon Voight v brezkompromisni drami Johna Schlesingerja igra Joeja Bucka, ki si želi v New Yorku uspeti kot žigolo, Dustin Hoffman pa Ratsa Rizza, ulični slepar, ki se s prvim spoprijatelji in sanja, da bi odšel v Miami ter tako ušel mrzlim newyorškim zimam. Oskarji za najboljši film, režijo in prirejeni scenarij. • V petek, 15. 2., ob 23.05 na TV SLO 1.*

oskarji, kipec
Trendi Oskarji prvič po 30 letih brez voditelja? #video

Napovednik filma Oblika vode:


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO On Demand │HBO GO 203│240  
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
Cinemax │ Cinemax 2 208 │ 209 DA
CineStar TV 223 NE
CineStar TV Premiere 1 225│ 226 (HD) NE
TV SLO 1 1 │ 11 (HD) DA
Kanal A 8 │ 15 (HD) DA
Kino 219│ 220 (HD) DA
TV 1000 218 DA
HRT 2** 706 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.

**Program nima slovenskih podnapisov.

Oskarji, nominiranci
Trendi "Nihče se ni napil ali slekel, a je bilo noro" #video
Ne spreglejte