Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2014,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 27. 2. 2014, 20.30

6 let, 6 mesecev

Oskarji 2014: nominiranci za režiserja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V minulih dneh smo predstavili tiste, ki stojijo pred kamero, tokrat bomo tiste, ki so za njo. Možje, odgovorni za najboljše režijske stvaritve lanske filmske sezone.

David O. Russell (Ameriške prevare) Vključno z letošnjo nominacijo v kategoriji za izvirni scenarij za čustveno komično dramo o iskrenih prevarantih Ameriške prevare je tokratna režijska nominacija že skupno peta. Pred tem je bil leta 2010 nominiran za režiserja za film Borec, lani pa dvakrat za film Za dežjem posije sonce – za režijo in za prirejeni scenarij. Če je Scorsesejeva muza DiCaprio, potem je, vsaj zdi se tako, Russllova Jennifer Lawrence. Lani ji je namreč nastop v njegovem filmu Za dežjem posije sonce prinesel oskarja za najboljšo glavno vlogo, letos pa se ji nasmiha oskar za igralko v stranski vlogi v njegovem filmu Ameriške prevare. Je edini režiser, ki ima dva zaporedna filma, Za dežjem posije sonce in Ameriške prevare, nominirana v prav vseh igralskih kategorijah. Dokončal je snemanje romantične komedije Nailed z Jessico Biel in Jakom Gyllenhaalom v naslovnih vlogah. O prihodnjih režijskih projektih za zdaj ni nič znanega.

Alfonso Cuaron (Gravitacija) Gre za prvo režijsko, a skupno že šesto oskarjevsko nominacijo. Ta mehiški režiser / pisec / producent / montažer je bil leta 2002 nominiran v kategoriji izvirni scenarij za film Jaz pa tebi mamo!, štiri leta pozneje ga je doletela dvakratna nominacija za dramo Otroci človeštva, in sicer v kategoriji montaža in prirejeni scenarij, letos pa je za napeto vesoljsko dramo Gravitacija, v kateri blesti Sandra Bullock, nominiran še v kategorijah za najboljši film in montažo. Zanimivost: kljub temu da pred snemanjem tretjega Harryja Potterja, Jetnika iz Azkabana, ni prebral niti ene knjige o tem čarovniku, prav njegov film še danes velja za najboljšega od osmerice. Tudi o njegovih nadaljnjih režijskih projektih za veliko platno ni nič znanega.

Alexander Payne (Nebraska) Gospod, rojen v ameriški zvezni državi Nebraska, je z letošnjo (sicer tretjo v kategoriji za najboljšega režiserja) pobral že sedmo nominacijo za oskarja. Leta 1999 je bil za film Volitve nominiran za pisanje prirejenega scenarija, šest let pozneje je za dramo Stranpota prejel dvakratno nominacijo, za režijo in za prirejeni scenarij, leta 2011 pa so mu Potomci prinesli nominacijo v kategorijah za režiserja, najboljši film in prirejeni scenarij. Payne ima sicer v svoji kolekciji nagrad že dva oskarja, za prirejena scenarija za Potomce in za Stranpota. Kot zanimivost: vsakokrat, ko je bil nominiran za oskarja za režijo, je bil nominiran tudi Martin Scorsese. Ko je bil leta 2005 nominiran za Stranpota, je bil Scorsese za Aviatorja. Ko je bil med izbranimi režiserji zaradi Potomcev, je bil Scorsese zaradi Huga. In zgodilo se je tudi letos: Payne je nominiran za Nebrasko, Scorsese za Volka z Wall Streeta. Nadaljnji projekti tega ustvarjalca niso znani.

Steve McQueen (12 let suženj) Letos je nominiran prvič, in sicer kar dvakrat za sužnjelastniško dramo 12 let suženj – v kategorijah režija in najboljši film. Britanski režiser je bil pred tem znan predvsem po režiji kratkih filmov, potem pa je leta 2008 filmski svet navdušil z Lakoto. S Sramoto iz leta 2011 je svoj položaj med prvovrstnimi režiserji že bolj utrdil, lani pa z dramo 12 let suženj dokazal, da se ga je treba bati. Film je letos že prejel bafto za najboljši film, pa tudi nekaj priznanj združenj filmskih kritikov. Zdi se, da ima tudi McQueen svojo muzo. To je Michael Fassbender, letošnji nominiranec za stranskega igralca. S Fassbenderjem je namreč sodeloval pri vseh svojih treh celovečercih. Kam ga bo ponesla režijska prihodnost, je prav tako še neznanka.

Martin Scorsese (Volk z Wall Streeta) Od 12 nominacij, ki jih je prejel ta legendarni mojster režije, jih je kar osem za režijo: leta 1980 za Pobesnelega bika, leta 1988 za Zadnjo Kristusovo skušnjavo, leta 1990 za Dobre fante, leta 2002 za Tolpe New Yorka, leta 2004 za Aviatorja, leta 2006 za Dvojno igro (takrat je končno tudi slavil – edini oskar do zdaj), leta 2011 za Huga in letos za Volka z Wall Streeta. Preostale nominacije so še prirejeni scenarij za Dobre fante, prirejeni scenarij za Dobo nedolžnosti iz leta 1993, najboljši film za Huga in najboljši film za Volka z Wall Streeta. Entertainment Weekly ga je razglasil za četrtega najboljšega režiserja vseh časov. Z Robertom De Nirom je sodeloval pri osmih filmih, z Leonardom DiCapriem pa v obdobju od leta 2002 do leta 2013 pri petih projektih: Tolpah New Yorka, Aviatorju, Dvojni igri, Zloveščem otoku in Volku z Wall Streeta. Letos bo mogoče videti dva njegova dokumentarca, neimenovani film o Billu Clintonu in neimenovani film o newyorških kritikih knjižnih del. Prihodnje leto bo na sporedu njegov naslednji režijski projekt Molk, napovedan pa je tudi že film o Franku Sinatri.

Ne spreglejte