Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 2. 2014, 16.49

6 let, 6 mesecev

Oskarji 2014: nominiranci za najboljši film (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako. To je to. Drevi po ameriškem oziroma zgodaj zjutraj po našem času bo razkrito vse. Ostane nam samo še predstavitev filmov, ki se potegujejo za najžlahtnejšo lovoriko najboljšega filma leta.

Ameriške prevare (producenti Charles Roven, Richard Suckle, Megan Ellison in Jonathan Gordon) Nominiran za deset oskarjev: film leta, vse štiri igralske kategorije, kostumografija, režiser, filmska montaža, produkcijski dizajn in izvirni scenarij. Dramedija zmešnjav, v katero so ujeti dobrosrčni prevarant, nekdanja striptizeta, ambiciozni agent FBI, župan, mafija in ljubosumna žena. Še ena mojstrovina Davida O. Russlla.

Kapitan Phillips (producenti Scott Rudin, Dana Brunetti in Michael De Luca) Nominiran za šest oskarjev: film leta, igralec v stranski vlogi, filmska montaža, zvokovna montaža, zvokovna obdelava in prirejeni scenarij. Rekonstrukcija ugrabitve tovorne ladje, ki so jo zakrivili somalijski pirati, ponuja malo presenečenj, toda režiser Paul Greengrass in izvrstni Tom Hanks (presenetljivo, da ni prejel nominacije) poskrbita za to, da je plovba kljub predvidljivi smeri razburljiva.

Klub zdravja Dallas (producenta Robbie Brenner in Rachel Winter) Nominiran za šest oskarjev: film leta, igralec v stranski in glavni vlogi, filmska montaža, ličenje in pričeska ter izvirni scenarij. Presunljiva filmska priredba resnične zgodbe, ki razgali pohlep farmacevtskih družb in njihov vpliv na zakonodajo. Neponovljiv nastop Matthewa McConaugheyja in Jareda Leta.

Gravitacija (producenta Alfonso Cuarón in David Heyman) Nominiran za deset oskarjev: film leta, igralka v glavni vlogi, režija, fotografija, filmska montaža, glasba, produkcijski dizajn, zvokovna montaža, zvokovna obdelava in posebni učinki. Mojstrsko zrežirana drama Alfonsa Cuarona, postavljena v brezmejnost vesolja, s katero se bojuje Sandra Bullock, malce pa tudi George Clooney. (Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV.)

Ona (producenti Megan Ellison, Spike Jonze in Vincent Landay) Nominiran za pet oskarjev: film leta, glasba, originalna skladba, produkcijski dizajn in izvirni scenarij. Še tako nesmiselna in neverjetna zgodba lahko v rokah pravega režiserja (Spike Jonze) postane privlačna in topla romantična drama. Osamljen pisec (Joaquin Phoenix) se zagleda v računalniški operacijski sistem z omamnim glasom igralke Scarlett Johansson.

Nebraska (producenta Albert Berger in Ron Yerxa) Nominiran za šest oskarjev: film leta, igralec v glavni vlogi, igralka v stranski vlogi, režija, fotografija in izvirni scenarij. Avanturistična drama o dementnem starcu (Bruce Dern), ki se v prepričanju, da je zadel milijon dolarjev, s sinom odpravi na pot po zaslužen dobitek. Režiser Alexander Payne je spet dokazal, da je mojster subtilne pripovedi.

Philomena (producenti Gabrielle Tana, Steve Coogan in Tracey Seaward) Nominiran za štiri oskarje: film leta, igralka v glavni vlogi, glasba in prirejeni scenarij. Na resničnih dogodkih zasnovana britanska komična drama Stephena Frearsa pripoveduje zgodbo o upokojeni medicinski sestri Philomeni Lee (Judi Dench), ki pol stoletja išče otroka, ki ga je morala ob rojstvu dati v posvojitev.

12 let suženj (producenti Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen in Anthony Katagas) Nominiran za devet oskarjev: film leta, igralec v glavni vlogi in stranski vlogi, igralka v stranski vlogi, režija, kostumografija, filmska montaža, produkcijski dizajn in prirejeni scenarij. Mojstrsko režirana in prepričljivo odigrana zgodovinska drama o presunljivi poti svobodnega temnopoltega moškega, ki ga ugrabijo in prodajo v sužnjelastništvo. Režiser Steve McQueen v vrhunski formi.

Volk z Wall Streeta (producenti Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Joey McFarland in Emma Tillinger Koskoff) Nominiran za pet oskarjev: film leta, igralec v glavni in stranski vlogi, režija in prirejeni scenarij. Najzabavnejši film Scorsesejeve kariere in pika na i njegovemu dolgoletnemu sodelovanju z Leonardom DiCapriem. Film, kjer je dovoljeno vse: seks, prevare, laži, pranje denarja in razne druge nezakonitosti, pravzaprav stvari, ki dandanes poganjajo svet.

Ne spreglejte