Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
9.29

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oskar Steven Spielberg Ben Affleck Misija Argo Lincoln

Četrtek, 21. 2. 2013, 9.29

10 mesecev, 1 teden

Oskarji 2013: Letos so pravila obrnjena na glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če je lani za favorita že dolgo časa pred podelitvijo veljal Umetnik, so letos mnenja o dobitnikih oskarjev precej deljena.

Podelitev oskarjev je vse bližje in bližje, filmski poznavalci so razdeljeni, ustvarjalci pa na trnih, saj bo podelitev v nedeljo, 24. februarja, eden najbolj napetih in vznemirljivih oskarjevskih večerov v zadnjih nekaj letih. Čeprav si je največ nominacij za kipec ameriške Akademije filmskih znanosti in umetnosti, kar dvanajst, prislužil Spielbergovy Lincoln, se zdi, da ga je z vrsto že prejetih nagrad zasenčila Affleckova Misija Argo. S humorjem prežet politični triler je med drugim domov odnesel bafto za najboljši film in režijo, v istih kategorijah je slavil na Zlatih globusih, nagradile pa so ga tudi različne skupine kritikov.

Nominacije za nagrado oskar so na začetku januarja sicer prinesle veliko presenečenje – medtem ko si je Misija Argo prislužila nominacijo za najboljši film, so Afflecka pri nominacijah za režijo spregledali. Lincoln je bil seveda nominiran v obeh kategorijah. Kaj to pomeni?

To pomeni, da bi se lahko z Misijo Argo zgodilo nekaj, česar nismo videli že več kot dvajset let, vse od filma Šofer gospodične Daisy. Ta je leta 1990 domov odnesel kipec za najboljši film, v kategoriji za režijo pa si ni prislužil niti nominacije. Zgodovina sicer kaže, da si najboljši film navadno prislužil tudi nagrado za režijo.

Američani stavijo na Lincolna Zaradi nenavadnih nominacij se kritiki zato že nekaj časa sprašujejo, kakšen bo končni izid, znan 24. februarja – od zmage na Zlatih globusih jih vse več stavi ravno na Misijo Argo. Kljub temu je dopisnik spletne strani Fandago.com Dave Karger za Reuters dejal: "Če Misija Argo zmaga, bo to vseeno precej vznemirljivo, saj ji je kljub številu nagrad nekako uspelo ohraniti status nefavorita. Po drugi strani pa: če zmaga Lincoln, bo, čeprav ima največ nominacij, to prineslo veliko negativnega razburjenja. To je tisto, kar je glede letošnjih oskarjev precej nenavadno: vsa pravila so postavljena na glavo."

Reuters obenem navaja tudi rezultate svoje ankete, ki so jo med 15. in 19. februarjem izvedli med 1.443 Američani. 17 odstotkov jih meni, da bo oskarja za najboljši film prejel Lincoln, enak odstotek pa si je prislužil tudi muzikal Nesrečniki. Misiji Argo je pripadlo osem odstotkov, Django brez okovov in Pijevo življenje pa sta oba prejela štiri. 41 odstotkov vprašanih o tem, kdo bo zmagovalec, ni prepričanih.

Če je lani že nekaj časa pred slavnostno podelitvijo vse vajeti v rokah držal nemi Umetnik, letos za zelo močne velja več filmov – spregledati seveda ne gre tako Nesrečnikov kot komedije Silver Linings Playbook ali Pijevega življenja.

Misija Argo vznemirljiva, Lincoln poučen Kljub temu za favorita v bitki za najboljši film vseeno veljata Misija Argo in Lincoln – kot kažejo kritiške ocene, je prvi preprosto izjemno všečen, gledljiv in napet, tak, ki gledalca pritegne in ga v zgodbo tudi čustveno vplete, medtem ko je Lincoln obveljal za poučen, impresiven film, ki pa na gledalčeva čustva ne vpliva tako močno kot nekateri drugi nominiranci.

In če je Misija Argo film, ki si ni prislužil nominacije za najboljšega režiserja, so se v podobni zagati znašli tudi filmi Nesrečniki, 00:30 – Tajna operacija in Django vrez okovov. Kljub nominacijam za najboljši film kipca za režijo ne morejo dobiti. Sta pa med nominiranci za režijo tudi mladi Benh Zeitlin, ki je lani navdušil s svojim prvencem Zveri južne divjine, in Michael Haneke, ki bo s svojo Ljubeznijo verjetno domov donesel tudi oskarja za najboljši tujejezični film. Če bi si oskarja za režijo prislužil tridesetletni Zeitlin, bi postal najmlajši nagrajenec Akademije v tej kategoriji. Rekord ima trenutno Norman Taurog, ki si je leta 1931 pri dvaintridesetih prislužil kipec za film Skippy.

Če bo oskarja za režijo spet prejel Spielberg, ki je pred leti slavil s filmoma Schindlerjev seznam in Reševanje vojaka Ryana, se bo s tremi kipci pridružil režiserjema Franku Capri in William Wylerju, če kdaj dobi še četrtega, pa se bo izenačil z rekorderjem v številu oskarjev za režijo Johnom Fordom.

Za najboljši film se potegujejo filmi Misija Argo, Lincoln, Django brez okovov, 00:30 – Tajna operacija, Pijevo življenje, Ljubezen, Zveri južne divjine, Silver Linings Playbook in Nesrečniki, za režijo pa, kot rečeno, Haneke (Ljubezen), Zeitlin (Zveri južne divjine), Spielberg (Lincoln), David O. Russell (Silver Linings Playbook) in s Pijevim življenjem prav tako izjemno močan tekmovalec Ang Lee, ki je oskarja za režijo domov že odnesel za film Gora Brokeback.

Ne spreglejte