Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
7.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji

Petek, 10. 2. 2012, 7.30

7 let, 12 mesecev

Oskarjevsko prekletstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ugibanja o morebitnem prekletstvu, ki naj bi ga nad igralsko kariero priklicala najprestižnejša lovorika v svetu filma, so eden od najbolj priljubljenih športov ob sezoni nagrad.

Različne teorije o morebitnem slabem vplivu oskarja na nadaljnjo igralsko kariero sta v preteklih letih najbolj podžgali Halle Berry in Charlize Theron. Halle je oskarja za Bal smrti prejela leta 2002, zmaga pa je bila še posebej odmevna zato, ker je bila prva temnopolta igralka z oskarjem za glavno vlogo. A čeprav od oskarja vsi pričakujejo, da jih bo katapultiral na vrh hollywoodske smetane, je Halle takoj po oskarju postala Bondovo dekle, nato pa posnela enega najslabših filmov v karieri, Catwoman. Halle je treba priznati, da je tudi po zlato malino prišla osebno. Podobno kot Halle je Charlize po osvojenem oskarju za Pošast (2003) nastopila v velikem projektu Aeon Flux. Je skok v popolnoma oprijeto obleko nekakšno pravilo po tem, ko dobiš oskarja?

Tudi Mira Sorvino je imela po nepričakovanem oskarju za stransko vlogo v Mogočni Afroditi (1995) precejšnjo nesrečo z izbiro nadaljnjih filmskih vlog. Preizkusila se je kot neumna blondinka (Romy and Michele's High School Reunion), znanstvenica v boju proti velikim žužkom (Mimic) in v akciji (The Replacement Killers), noben film pa ni dostojno nasledil oskarjevske zapuščine. Sicer pa si diplomantka harvardske univerze in mama treh otrok s tem verjetno ne dela velikih skrbi.

"Oskar je na profesionalni ravni katastrofalen" "Oskar je na profesionalni ravni katastrofalen. Kar naenkrat ti ponujajo manjše vloge za manj denarja. Nobene logike ni v tem," je leta 2003 v intervjuju za revijo Premiere povedala Marcia Gay Harden, ki je prejela oskarja za stransko vlogo v filmu Pollock (2000). Leta 2003 je sicer sodelovala tudi pri odličnem trilerju Skrivnostna reka (in bila še enkrat nominirana za nagrado), njeno preostalo delo pa je bolj ali manj spolzelo mimo brez velike pozornosti. Z radarjev je kmalu po prejemu oskarja (za Bolje ne bo nikoli leta 1998) izginila tudi Helen Hunt, Geena Davis, oskarjevka za film Naključni turist (1988), pa si je po nizu ponesrečenih filmov kredibilnost povrnila šele s serijo Gospa predsednica (Commander in Chief).

Malo težje grajamo Tatum O'Neal, ki je oskarja dobila leta 1974 za film Papirnati mesec, ko je bila stara le deset let. Hčerka Ryana O'Neala si, potem ko je odrasla, ni uspela ustvariti uspešne kariere. Tudi Kim Basinger je imela po oskarju (L. A. Zaupno, 1997) precej težav z izbiro vlog. Pojavila se je le v peščici vlog, pa še te niso pustile večjega vtisa, razlog za to pa gre verjetno iskati tudi v precej grdi (in zelo javni) ločitvi od Aleca Baldwina in njunemu boju za skrbništvo nad hčerko.

Tudi moški niso izvzeti T. i. oskarjevsko prekletstvo se ne drži le igralk, ampak tudi igralcev – čeprav je treba priznati, da so uspešne ženske še posebej izpostavljene. Se spomnite močne vloge, ki jo je leta 1996 v filmu Jerry Maguire ustvaril Cuba Gooding Jr.? Zanjo je bil nagrajen z oskarjem, a večino filmov, ki jih je posnel zatem (slaboumne komedije in filme, ki so romali naravnost na DVD), bi bilo bolje pozabiti. Zanimivo je, da tudi Forest Whitaker, igralec z bogato kariero, po oskarju za vlogo Idija Amina v Zadnjem škotskem kralju (2007) ni posnel nobene res izstopajoče vloge. Uspeha ni ponovil niti Adrien Brody, ki je po Pianistu (2002) sicer zaigral v visokoproračunskem King Kongu (2005), bil odličen v srhljivki Vas (2004) in nanizal nekaj zanimivih vlog v manjših filmih (The Darjeeling Limited, The Brothers Bloom), a nekega vidnejšega uspeha ni več dosegel.

Čeprav bi na to skoraj pozabili, je oskarjevec tudi Nicolas Cage. Kot samomorilno razpoloženi alkoholik v filmu Zbogom, Las Vegas je leta 1996 prepričal Akademijo, po tem pa nastopil v nizu povprečnih filmov. Letalo prekletih (1997) je celo prejelo zlato malino, tudi filma Alkatraz (1996) in Kačje oči (1998) nista bila ravno presežka.

Oskar pomeni nesrečo v ljubezni? Oskarjevsko prekletstvo pa se ne omenja le v povezavi s kariero, ampak naj bi vplivalo tudi na zasebno življenje. Sandra Bullock, ki je tik pred prejemom kipca za Zgodbo o prvaku (The Blind Side) prevzela tudi zlato malino, je kmalu po podelitvi oskarjev odkrila, da jo mož Jesse James, s katerim sta na rdeči preprogi predstavljala idealni par, vara. Tudi Hilary Swank, ki je ob prejemu drugega oskarja (Punčka za milijon dolarjev, 2005), svojemu možu Chadu Lowu z odra povedala, da ji pomeni vse, je leto pozneje že vložila prošnjo za ločitev. Ker je po prejemu oskarja razpadel tudi zakon Reese Witherspoon, Kate Winslet in Halle Berry, se je nagrade Akademije prijel tudi strah pred tem, da končuje ljubezenske zveze. Zaradi tega so lani celo predstavili študijo, ki se ukvarja prav s tem vprašanjem, in po podrobni analizi zakonov oskarjevcev in nominirancev vse do leta 1936 prišli do ugotovitve, da se jih je kar 60 odstotkov pozneje ločilo. A priznati je treba tudi to, da ločitve v Hollywoodu niso ravno nekaj neobičajnega ...

Ne spreglejte