Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
9.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 11. 2011, 9.09

7 let, 12 mesecev

Oskarjevski poklon Vanessi Redgrave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski igralki Vanessi Redgrave se bo ta konec tedna v Londonu poklonila ameriška akademija filmske umetnosti.

Ameriška akademija filmske umetnosti bo z oskarjevskim poklonom počastila 74-letno britansko igralko Vanesso Redgrave in njeno pet desetletij dolgo filmsko kariero. V nedeljo, 13. novembra, se bodo veliki igralki na slavnostnem večeru poklonili David Hare kot gostitelj večera, igralci Meryl Streep, James Earl Jones, Ralph Fiennes, in Vanessina hči Joely Richardson ter drugi. Igralka pa kljub častnemu poklonu dejansko ne bo prejela zlatega kipca.

"Počastitev Vanesse Redgrave bo prvi britanski poklon igralcu v vsej zgodovini akademije," so sporočili organizatorji dogodka. Redgravova trenutno v Londonu igra z Jamesom Earlom Jonesom v gledališki priredbi filma Šofer gospodične Daisy, v katerem sta oba tudi zaigrala. Pred tem sta z igro nastopala tudi na Broadwayu.

Vanessa Redgrave je zaigrala v več kot 80 filmih, šestkrat je bila nominirana tudi za oskarja. Dobila ga je leta 1977 za stransko vlogo v filmu Julia. Takratna podelitev oskarja je bila med najbolj osupljivimi trenutki v zgodovini oskarjev.

Judovska skupnost je takrat nasprotovala nominaciji, ker je Redgravova posodila svoj glas in pomagala financirati dokumentarni film z naslovom The Palestinian, ki je podprl palestinsko državo. Med njenim zahvalnim govorom je Redgravova pohvalila akademijo, da "se ni pustila prestrašiti majhni sionistični skupini gangsterjev, katerih vedenje je žalitev judovske postave po vsem svetu, ki se junaško bori proti fašizmu in zatiranju." Njene pripombe so pospremili vzdihi, neodobravanje in vedno večji aplavz.

Trenutno se s Terenceem Stampom in Gemmo Arterton pripravlja na snemanje britanske komične drame Song for Marion. Njen soigralec James Earl Jones pa bo v soboto, ko bo v Los Angelesu potekala podelitev posebnih guvernerjevih nagrad, prek videopovezave prejel častnega oskarja. Med losangeleško podelitvijo bodo s častnim oskarjem nagradili tudi legendarnega maskerja Dicka Smitha, s humanitarno nagrado akademije pa Oprah Winfrey.

Ne spreglejte