Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 15.47

8 let

Oskarjem naproti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Los Angelesu bodo v nedeljo znova podelili najprestižnejše filmske nagrade. Komu kaže najbolje in zakaj?

Zdi se, da so se v zadnjih nekaj tednih kritiki, različne ankete in stavnice zedinili – oskarja za najboljši celovečerec bo dobila mračna akcijska drama bratov Coen Ni prostora za starce (No Country for Old Men). Malo manj možnosti pripisujejo filmu Paula Thomasa Andersona Tekla bo kri (There Will Be Blood), ki mu sodeč po anketah sledi Pokora (Atonement) Joeja Wrighta, medtem ko naj politična drama Michael Clayton in nizkoproračunska komedija Juno ne bi imela realnih možnosti za osvojitev najpomembnejšega med kipci. Največ gledalcev ima Juno Nagrade med filmi, ki se sicer ne morejo pohvaliti z velikim dobičkom, izbira okrog 5800 članov Akademije filmskih umetnosti in znanosti. Med skoraj samimi nasilnimi in depresivnimi filmi je mejo 100 milijonov dolarjev presegla le komedija Juno o noseči najstnici, ki ima sicer tri nominacije, skoraj zagotovo pa ji ne uide oskar za najboljši izvirni scenarij (spisala ga je Diablo Cody).

Brata Coen, čigar film prednjači po številu nominacij (zbral jih je kar osem, Michael Clayton in Pokora pa vsak po sedem), sta v ospredju tudi med nominiranci za najboljšo režijo.

Day-Lewis še vedno favorit Bolj jasne so razmere med igralci, saj bi bilo v kategoriji najboljšega igralca pravo presenečenje, če oskarja ne bi prejel odlični Daniel Day-Lewis, ki je v filmu Tekla bo kri upodobil sadističnega naftnega mogotca in za to prejel skoraj toliko nagrad, kot jih je lani Forest Whitaker za Zadnjega škotskega kralja ali še prej Philip Seymour Hoffman za Capote. 50-letni Day-Lewis, čigar metode dolgega in predanega raziskovanja vlog so dobro znane (v zadnjih desetih letih je posnel le štiri filme), je oskarja prejel že leta 1989 za film Moja leva noga (My Left Food), še dvakrat pa je bil za nagrado nominiran (In the Name of the Father in Gangs of New York).

Seveda nagrade niso nikoli zagotovljene in če kdo obožuje presenečenja, potem je to Hollywood, a sicer priljubljenemu Day-Lewisu, ki se je (pa čeprav nenačrtno!) glasovalcem zagotovo prikupil tudi s posvetitvijo nagrade SAG prezgodaj umrlemu Heathu Ledgerju, lahko škodi le splošna neprivlačnost temačne drame, ki ji s svojo vlogo povsem dominira. Kdo stoji za njim v vrsti? George Clooney (Michael Clayton) in Johnny Depp (Sweeney Todd: Hudičev brivec), še korak nazaj pa Viggo Mortensen (Smrtne obljube) in Tommy Lee Jones (V dolini smrti).

V ženski različici kategorije so se razlike med igralkami v zadnjih tednih rahlo zabrisale, sploh po tem, ko je bafto za svojo vlogo povsem nepričakovano, a vsekakor ne nezasluženo, prejela Francozinja Marion Cotillard, ki je navdušila z izjemno upodobitvijo francoskega slavčka Edith Piaf (Življenje v rožnatem). Na stavnicah (in po številu prejetih nagrad) sicer še vedno vodi Julie Christie, ki je v filmu Daleč od nje (Away From Her) zaigrala žensko, ki je zbolela za Alzheimerjevo boleznijo.

Julie Christie ali Marion Cotillard? To je za 66-letno Christiejevo četrta nominacija za oskarja, en kipec, ki ga je prejela pred 42 leti za film Darling, pa že ima doma. 32-letna Cotillardova je bila medtem pred filmom Življenje v rožnatem širši javnosti neznana in čeprav so igralski oskarji za neangleško govoreče vloge prej izjema kot pravilo, glasovalci po statistiki sodeč cenijo mladost. V preteklih 15 letih sta oskarja namreč prejeli le dve igralki, stari 50 let ali več (Helen Mirren in Susan Sarandon).

Doslej le en oskar za tujejezično glavno žensko vlogo Če bi oskarja prejela Cotillardova, bi bila šele druga neangleško govoreča nagrajenka v kategoriji glavnih igralk, saj prva in zaenkrat edina ostaja Sophia Loren (La Ciociara). V igri za prestižno nagrado je sicer tudi novinka Ellen Page, ki bi se lahko izkazala za presenečenje večera, a je to malo verjetno, prav tako kot je malo verjetno, da bi z oskarjem domov odšli Laura Linney (Družina Savage) in Cate Blanchett (Elizabeta: Zlata doba).

Cate Blanchett bi lahko imela več sreče med stranskimi igralkami, kjer ima z upodobitvijo Boba Dylana v I'm Not There morda majhno prednost pred z bafto nagrajeno Tildo Swinton (Michael Clayton), 83-letno nagrajenko SAG Ruby Dee (Ameriški gangster) in Amy Ryan (Zbogom, punčka). Še najmanj možnosti za kipec ima morda Saoirse Ronan, ki je v Pokori upodobila mlado Briony. Blanchettova je sicer ljubljenka kritikov, za vlogo pa je prejela tudi zlati globus.

Bo Javierjev trud s pričesko poplačan? Med stranskimi igralci močno vodi Javier Bardem, ki je po nominaciji za Before Night Falls znova prišel v ospredje, tokrat kot zelo nenavaden morilec s še bolj nenavadno pričesko v filmu Ni prostora za starce. Za ovratnik mu (sicer neuspešno) dihata Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) in Tom Wilkinson (Michael Clayton), medtem ko imata najmanj možnosti za nagrado Hal Holbrook (Into the Wild) in Philip Seymour Hoffman (Wilsonova vojna).

Letošnje skarje, ki so bili nekaj časa zaradi stavke scenaristov pod vprašajem, bo znova vodil ameriški komik in politični satirik Jon Stewart, o rezultatih pa vas bomo seveda obvestili tudi na naših straneh. Do prihodnjič!

Ne spreglejte