SiolNET. Trendi Film in TV
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oglejte si TV-premiero najboljšega slovenskega filma leta!

0,30

termometer

 | Foto:

V nedeljo bodo na HBO predvajali ekskluzivno premiero igrano-dokumentarnega filma Žige Virca Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja.

Celovečerni prvenec Žige Virca je prvi film z območja nekdanje Jugoslavije, ki ga je finančno podprla in na svoj program uvrstila televizija HBO, nastal pa je v koprodukciji med Slovenijo, Hrvaško, Nemčijo, Češko in Katarjem.

Houston, imamo problem! ima za seboj že uspešno festivalsko pot. Svetovno premiero je doživel v uradnem programu priznanega newyorškega filmskega festivala Tribeca, predvajan je bil na festivalu v čeških Karlovyh Varyh in na Traverse City Film Festivalu v ZDA, oktobra pa si ga bodo lahko ogledali tudi obiskovalci Londonskega filmskega festivala BFI.

Zmagovalec FSF in slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja

Film je uspešen tudi na festivalih v regiji, saj je pretekli konec tedna osvojil kar tri nagrade na Festivalu slovenskega filma v Portorožu – vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo režijo in najboljšega igralca (Božidar Smiljanić).

Avgusta je film prejel nagrado občinstva na Festivalu mediteranskega filma, julija pa je bil prikazan v okvirju uradnega programa 63. Puljskega filmskega festivala.

Celovečerni prvenec Žige Virca si je v slabih štirih mesecih v slovenskih kinematografih ogledalo skoraj 17.800 ljudi. │ Foto: HBO | Foto: Celovečerni prvenec Žige Virca si je v slabih štirih mesecih v slovenskih kinematografih ogledalo skoraj 17.800 ljudi. │ Foto: HBO

Virčev mokumentarec je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2017 in najbolj gledan slovenski film v kinematografih v zadnjih dveh letih. Od 27. aprila do 22. avgusta si ga je ogledalo skoraj 17.800 ljudi.


Strokovna žirija je v svoji utemeljitvi izbora filma Houston, imamo problem! za slovenskega kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja zapisala:

"Vrhunsko strukturirana naracija gledalca zapelje; nudi mu popoln filmski užitek, hkrati pa mu neprestano spodmika trdna tla pod nogami. Z inovativnim prepletanjem dokumentarnega in igranega se Houston poigrava z miti in filmskimi klišeji ter jih – z zavestnim manipuliranjem – pred našimi očmi tudi razgalja."


Fiktivni dokumentarec, ki briše meje med dejstvi in namišljenimi dogodki

Houston, imamo problem! raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, vrednem več milijard dolarjev.

Mednarodne spletke v času hladne vojne, razkritja skrivnih dokumentov ter zakulisni dogovor med ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem in jugoslovanskim maršalom Titom so samo vrh ledene gore v režijskem prvencu Žige Virca.

Film med drugim razkrije zakulisni dogovor med ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem in jugoslovanskim maršalom Titom. Mit ali resnica?  │ Foto: HBO | Foto: Film med drugim razkrije zakulisni dogovor med ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem in jugoslovanskim maršalom Titom. Mit ali resnica? │ Foto: HBO

Njegov fiktivni dokumentarec briše meje med dejstvi in namišljenimi dogodki ter preiskuje mit v ozadju ameriške dirke, da bi kot prva država poslali človeka na Mesec.

Film, v katerem se prepletajo arhivski posnetki in sodobni intervjuji s filozofom Slavojem Žižkom ter nekaterimi ključnimi osebnostmi v preiskavi, prinaša fascinantno študijo diplomacije v času hladne vojne, ko so bile laži, manipulacije in umazane politične igrice pomemben člen pri gradnji narodne identitete.

Mit ali resnica? Presodite sami!


Komentar avtorja:

"HBO Europe se je v produkcijo našega filma vključil v zgodnji fazi nastajanja. Res sem vesel, da bo film predvajan na HBO, saj je bil moj cilj posneti film, ki bi bil dostopen čim večjemu številu gledalcev. Sodelovanje s HBO je resnično pozitivna izkušnja in veselim se projektov v prihodnosti." Žiga Virc, režiser in soscenarist filma


Film Houston, imamo problem! bo premierno prikazan v nedeljo, 25. septembra, ob 20. uri na programu HBO (programski mesti 6 in 200* na SiOL TV).

Drugi termini predvajanj:

26. septembra ob 14.50 in 29. septembra ob 22.05 na programu HBO.

30. septembra ob 22.20 na programu HBO 2 (programsko mesto 204* na SiOL TV).
Film bo dostopen tudi na storitvah videa na zahtevo – na HBO On Demand (programsko mesto 203* na SiOL TV) in HBO GO (programsko mesto 240* na SiOL TV).

*Velja za komunikator BOX.

Napovednik filma Houston, imamo problem!:

[video: 60083 / Houston, imamo problem!]

Houston, imamo problem!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin