Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

Domovina Izrael Gideon Raff televizija serija Telekom Slovenije Pickbox Vojni ujetniki

Sreda, 26. 4. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Vojni ujetniki na Pickboxu

Oglejte si odlično izraelsko dramo, ki je navdihnila serijo Domovina

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
Vojni ujetniki

Izraelska drama Vojni ujetniki, ki so jo izvirno predvajali med letoma 2010 in 2012, po mnenju številnih kritikov ni le enakovredna Domovini, temveč jo v marsičem celo prekaša. Obe sezoni te odlične serije si lahko po novem ogledate v videoteki Pickbox na televiziji Telekoma Slovenije.

Sodobna zgodovina Izraela je izjemno turbulentna, napeti odnosi s sosednjimi državami pa se vlečejo že od prve polovice prejšnjega stoletja.

Serija Vojni ujetniki (Prisoners of War), pod katero se je podpisal scenarist s številnimi emmyji nagrajene TV-uspešnice Domovina Gideon Raff, problematizira enega od vidikov izraelske zgodbe, v kateri se prepletajo zunanja in notranja politika, represivni aparati in obveščevalne mreže, politični interesi in življenja vojakov.

Najbolj hvaljena izraelska serija

Ko so serijo Vojni ujetniki prvič predvajali na izraelski televiziji, je takoj postala najbolje ocenjena dramska serija v tej državi. Izvirni naslov serije je Hatufim, v središču dogajanja pa je zgodba treh izraelskih vojakov, ki so jih ujeli za sovražnikovo črto.

Po 17 letih jih izpustijo iz zapora v Libanonu. Okus svobode za te nekdanje ujetnike ni prav prijeten. To, kar sledi, je pravi psihološki triler, ki ga prestanejo med procesom integracije v družbo.

Zahteven proces vrnitve v domovino

Proces vrnitve v družbo za nekdanje zapornike ni lahek. Po eni strani se spopadajo z lastnimi travmami. Te okoli njih gradijo nevidne ovire, ki jih poskušajo vojaki preseči, da bi končno prestopili mejo med dogodki v preteklosti in mirno prihodnostjo.

Sloviti ameriški pisatelj Stephen King je Vojne ujetnike označil za najboljšo TV-serijo leta 2012.  │ Foto: Keshet International | Foto: Sloviti ameriški pisatelj Stephen King je Vojne ujetnike označil za najboljšo TV-serijo leta 2012. │ Foto: Keshet International

Po drugi strani se morajo protagonisti spopadati tudi s procesi izraelske obveščevalne in varnostne službe. Za vojake so utrujajoča zasliševanja in dvomi o zvestobi državi hud duševni udarec, hkrati pa zaradi položaja, v katerem so se znašli, trpijo tudi zasebno življenje in družine.

V središču zgodbe so tudi same družine vojakov. Avtor serije Gideon Raff je izjavil, da je družine poudaril zato, ker so bile tudi same ujete, v njihove domove pa se vračajo ljudje, ki so tako rekoč popolni tujci. Kakšni vojaki se vrnejo domov po 17 letih v rokah sovražnikov? Kdo so zdaj ti ljudje?

Bolj razvpita od ameriške Domovine

V primerjavi z Domovino serija Vojni ujetniki prinaša nazornejše prizore mučenja in bolj surovo prikazuje psihofizična stanja, ki jih preživljajo liki v seriji. V njej se skrivajo tudi delčki resničnih življenjskih zgodb in dogodkov, zaradi katerih serija velja za kontroverzno in je bila deležna ostrih kritik.

V vsakem primeru so Vojni ujetniki večinoma prejeli pozitivne kritike in zelo visoke ocene občinstva. Serija je že dočakala ameriško priredbo – večkrat nagrajeno Domovino –, kmalu pa jo bodo priredili tudi za predvajanje v Indiji. Gre torej za serijo, ki je vsekakor vredna ogleda.

Napovednik serije Vojni ujetniki:


Kako gledati Pickbox?

Vsebine Pickboxa so na televiziji Telekoma Slovenije na voljo na programskem mestu 242*, do njih pa lahko dostopate tudi prek tipke Meni na daljinskem upravljalniku.

*Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte