Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2011,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 11. 2011, 12.49

8 let

Odprtje Liffa v znamenju smeha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slavnostni začetek 22. ljubljanskega filmskega festivala sta pospremila humorni nastop Jurija Zrneca in projekcija irske komedije Policist, v katerem je zaigrala tudi Katarina Čas.

Ljubitelji sedme umetnosti bodo spet prišli na svoj račun, saj se je včeraj v Cankarjevem domu tudi uradno začel Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Organizatorji so se za letošnji uvod v festival odločili za lahkotnejši program – občinstvo v Linhartovi dvorani je z imitacijo znamenitih filmskih vlog najprej navdušil igralec Jurij Zrnec, njegovemu nastopu pa je sledila uvodna projekcija hvaljene komedije Policist, v kateri je zaigrala tudi Katarina Čas. Prireditve se je poleg slovenske igralke udeležil tudi režiser filma, John Michael McDonagh, in številni ugledni gostje.

Zrnec potrdil svoj čudoviti um s ponudbo, ki je nismo mogli zavrniti

Jurij Zrnec se je v preteklosti že preizkusil v vlogi Golluma iz Gospodarja prstanov in modrega nezemljana iz Avatarja, tokrat pa je prisotne nasmejal s celo množico antologijskih filmskih osebnosti in prizorov ter nas spomnil na klasike, kot so Boter, 2001: Odiseja v vesolju, Igra solz, Bogovi so padli na glavo, Poštar, Čudoviti um in ET vesoljček.

Ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča na harmoniki se je Zrnec iz delfina Fliperja v trenutku prelevil v morskega psa iz Žrela, zaplesal je z volkovi, upodobil je Terminatorja in Neota iz Matrice, obiskovalce je mamil s Kavo in cigaretami in jih prepričal celo v vlogi veverice iz Ledene dobe. Seveda se ni mogel izogniti priljubljenim uspešnicam iz nekdanje Jugoslavije, Bitki na Neretvi in Kdo neki tam poje, Cvetje v jeseni pa je prikrojil malce po svoje in Metino vprašanje preoblikoval v "Mož in mož za celo življenje?".

Tudi sicer je številne prizore vezal na aktualne družbene teme in vanje vnesel elemente satire – plesno točko iz Velikega diktatorja je izvedel s krono Kipa svobode, ob plesu Grka Zorbe pa so se na platnu za njim vrtele evropske zvezde v rdeči namesto v rumeni barvi.

Programski direktor postal "milijonar"

Svoj polurni nastop je Zrnec sklenil s prizorom iz Revnega milijonarja in na vroči stol posedel Simona Popka, programskega direktorja festivala, ki je moral odgovoriti na vprašanje, kdo bo nagovoril občinstvo? To je bil seveda sam Popek, ki je bil v nagovoru kratek. Izrazil je željo, da bi festival med občinstvom še naprej ostal tako priljubljen in da bi ohranjal zanimiv program, občutke ob začetku petega festivala pod njegovim vodstvom pa je zgovorno opisal s stavkom "Najraje bi vas vse objel!" in že je na oder povabil prisotne ustvarjalce otvoritvenega filma – Policista.

Katarini Čas vloga na podlagi pivskih sposobnosti

Projekcije črne "konfrontacijske" komedije z Brendanom Gleesonom in Donom Cheadlom o neobičajnemu policistu iz irskega mesteca, ki mora v preiskavi mednarodne tihotapske mreže sodelovati z zadržanim agentom FBI, so se udeležili režiser McDonagh, producentka Lizzie Eves, ki je na žalost tudi njegova žena, kot se je v šali izrazil režiser, in Katarina Čas, ki igra v filmu 30-letno Hrvatico.

Režiser se je pošalil tudi na njen račun Časove, ko je razlagal, zakaj jo je izbral za vlogo. Ker je dobra igralka, ker ima smisel za humor in ker je dobra pivka alkohola, primerljiva z glavnim igralcem Brendanom Gleesonom.

Poklonu ustvarjalcem je sledila projekcija filma, enega od približno stotih, kolikor jih bodo v času trajanja festivala prikazali. Vzdušje v Linhartovi dvorani se je nadaljevalo na podoben način, kot se je začelo – z obilico smeha in navdušenja. Številni ugledni gostje s področja kulture, gospodarstva in politike pa so druženje v veselem vzdušju sklenili na pogostitvi v klubu Cankarjevega doma.

Ne spreglejte