Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2013,
8.40

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

režiser oglas blagovna znamka

Sobota, 30. 11. 2013, 8.40

4 leta, 4 mesece

Odlični oglasi, ki so jih posneli slavni režiserji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne le dober scenarij, lepo dekle ali prepoznaven obraz, tudi režiserski prijem je pomemben, ko gre za oglasni spot.

V letih oglaševalskega posla, ko številni oglaševalci za prodajo svojih izdelkov uporabljajo različne, včasih zelo drugačne prijeme, so kopico odličnih in zanimivih oglasov ustvarili tudi številni slavni režiserji. Nekateri vas bodo naravnost prikovali k vašemu zaslonu, spet drugi presenetili, tretji šokirali. A to je pravzaprav namen oglasa: da si ga zapomnite. Vsi slavni režiserji so za svoj boljši kruh kdaj posneli kakšen oglas in mu vtisnili svoj pečat. In ker preteče kar nekaj vode, preden filmi dobijo svojo končno podobo, preden so napisani vsi scenariji, posneti vsi kadri, je realnost takšna, da lahko dober režiser posname film na dve ali tri leta. Vmes jih večina rada sodeluje z zvenečimi blagovnimi znamkami. Nekaj najboljših, danes celo že kultnih izdelkov smo zbrali na kup, da si jih ogledate in v njih uživate tudi vi.

Michael Bay – oglasi za znamko Victoria’s Secret Zdi se, da je režiser najbolj robotskih filmov Transformerji dobro povezan z lepoticami blagovne znamke Victoria’s Secret, saj je zanje ustvaril kar nekaj oglasov, ki prekipevajo od seksapila, čeprav v njih ni eksplozij, robotov, avtomobilov in motorjev. In prav tukaj je Bay našel tudi zamenjavo za Megan Fox, saj je za vlogo v Transformerjih uporabil kar angelčka Rosie Huntington-Whitely. Zdaj veste, kje sta se spoznala, kajne?

Ridley Scott – oglas za znamko Apple Sodelovanje Steva Jobsa in režiserja Ridleyja Scotta pri oglasu za računalnik še danes velja za legendaren oglaševalski pristop. Spot, ki ga čislajo vsi ustvarjalci oglasov, temelji na zgodbi Scottovega filma Blade Runner, in čeprav so ga zavrteli le enkrat, velja za temelj televizijskega oglaševanja in enega od najbolj vplivnih oglasov v svetu trženja na sploh. Predvajali so ga med Super Bowlom leta 1984, dolg pa je minuto in 50 sekund.

Wes Anderson – oglasa za znamki American Express in Stella Artois Prav nič nenavadno ni, da je režiser Wes Anderson, ustvarjalec filmov Veličastni Tanenbaumi in Življenje pod vodo, zaplul tudi v režijo oglasov, saj je njegov oče delal v oglaševalski industriji. Oglasa za kreditno kartico in pivo sta dva izmed njegovih najboljših, ki jih je posnel. V oglasu za pivo, katerega sorežiser je bil Roman Coppola, je Anderson pokazal svoj čut za detajle in posnemanje francoskih vohunskih filmov iz šestdesetih let.

Spike Jonze – oglas za znamko GAP Režiser Spike Jonze, ki je v vsej svoji karieri sodeloval s številnimi glasbeniki in režiral dokumentarne filme o njih, je zgrabil bika za roge, ko je sedel na stolček režije oglasa za blagovno znamko oblačil. Jonze je obljubil, da bo naredil nekaj povsem novega in svežega, a je njegov spot je končal na smetišču zgodovine. Šefom Gapa spot ni bil všeč. Če vam ni znano ali jasno, zakaj ne, si ga oglejte. Namig: povsem uničena trgovina po snemanju je bila kaplja čez rob.

David Lynch – oglasa za test nosečnosti in Sonyjev Playstation Neverjetno, a resnično. Kontroverzni in večkrat žal narobe interpretirani režiser David Lynch, oče Twin Peaksa, režiser, ki se je podpisal pod filme Dune – peščeni planet, Divji v srcu in Modri žamet, je naredil dva oglasa. Poznate Lynchevo delo? Si zamišljate njegov pristop k oglasu za test nosečnosti? Presenečeni boste. V oglasu za Sonyjev Playstation pa je Lynch uporabil kar nekaj elementov iz filma Eraserhead iz leta 1977.

Sophia Coppola – oglas za Miss Dior Oskarjevka Sophia Coppola, hči še bolj znanega očeta, režiserja Francisa Forda Coppole, in sestrična igralca Nicholasa Cagea je režirala oglas za Miss Dior, ki so ga premierno zavrteli prav med podelitvijo 85. oskarjev. V oglasu glavno vlogo igra igralka Natalie Portman.

David Fincher – oglasa za znamki Apple in Nike Režiser David Fincher, ki je svoje znanje mojstrsko pokazal v filmih Sedem, Soba za paniko, Dekle z zmajevim tatujem in Nenavadni primer Benjamina Buttona je z oglasom za Apple zadel žebljico na glavico in iPhone 3G prikazal kot nekaj, kar je tako varovano, da potrebuje celo svojo varnostno službo. V oglasu za Nike, ki ga je posnel isto leto, kot so ga nominirali za oskarja, pa je uporabil kar zvezdnike NFL. Oglas močno spominja prav na film Nenavadni primer Benjamina Buttona.

Sergio Leone – oglas za renault 18 disel Mojster špageti vesternov Sergio Leone, režiser filmov Nekoč v Ameriki, Nekoč na divjem zahodu in Dobri, umazani, zli, se je lotil tudi snemanja oglasa za nekoč legendarno Renaultovo osemnajstico. Oglas je prikazal moč avtomobila, ta je tudi v naših krajih veljala v tistih časih za nekaj povsem drugačnega. Delo pomeni zadnji posnetek, ki ga je režiral Leone. Nastal je leta 1985, Leone pa je umrl štiri leta pozneje.

Ne spreglejte