Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 11.17

8 let

Odkritje čez noč? Ne bi rekel.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Do zdaj je pela le pod tušem, zdaj pa je čez noč postala zvezda," ponavadi pišejo na naslovnicah zgodb o uspehu. Kaj pa stand-up?

Pred kratkim nas je na Festivalu Panč obiskal prekaljeni britanski komik Ian Stone, s katerim sva se pogovarjala o talent šovih in o tem, zakaj takšen koncept iskanja novih talentiranih komikov ne more zaživeti. Medtem ko se lahko v pevskem šovu nekdo pojavi od nikoder, brez pretiranih izkušenj, in zablesti s svojih glasom in stasom, pa pri stand-up komediji, ne glede na to, ali si komični genij, nekaterih stopnic preprosto ne moreš preskočiti. Na prvem mestu je tvoj material, tvoje šale, ki potrebujejo čas, da se razvijajo in pilijo, da sploh najdeš svoj glas in svoj stil komedije, potem pride še sproščenost na odru, izvedba, improvizacija, prilagajanje prostoru, publiki, nastopu. Nekaterih stvari se preprosto ne moreš naučiti čez noč, tudi čez dve, tri noči ne, ampak zahtevajo tisto, čemur pravimo kilometrina. Trenutke, preživete na različnih nastopih, pred različnimi publikami in na različnih odrih. Najprej le 5 minut, potem 15, 25 in sčasoma tudi uro in pol.

Nocoj se bo na Planet TV premierno predstavila naša oddaja Planet Stand-Up, zato sem se v teh dneh še posebej spominjal samih začetkov. Bil je maj 2006, ko se mi je izpolnila divja želja, in prvič sem z mikrofonom v roki stopil pred ljudi z namenom, da jih nasmejim. Slike z nastopa so v glavi še zelo žive, čeprav se spomnim predvsem trenutkov pred nastopom in po njem. Sam nastop je kar v nekakšni meglici (ne, ni to, kar si mislite, haha). Sedem let je minilo od tedaj in na stotine nastopov, vzponov, padcev, večerov, ki jih takoj izbrišeš, in tistih, ki se jih večkrat spomniš.

Trenutno svetovno najbolj opevani stand-up komik je Louis CK. Mož je star 46 let, s stand-up komedijo se resno ukvarja 24 let. 24 let! V primerjavi z njim smo vsi mi še precej zeleni, pravi mladiči. Louie je sicer ljubiteljem stand-up komedije poznan že nekaj časa, a širšo slavo je dosegel šele v zadnjih letih, predvsem po zaslugi svoje TV-serije in s tem, ko je vsako leto izdal nov DVD z novo uro materiala. Prva epizoda Seinfelda se je zavrtela leta 1988, Jerry je bil takrat aktiven komik 12. leto. George Carlin, julija 1972 aretiran, potem ko je na nastopu v Milwakeeju izvedel "7 besed, ki jih ne smeš reči na televiziji". Kontraverznosti so ga izstrelile med zvezde, George se je s stand-upom takrat ukvarjal že 16 let. Dane Cook je podpisal pogodbo s Comedy Centralom po 13 letih dela. Opazite vzorec?

Nekaterih stvari se ne da preskočiti, testo mora vzhajati. Tako kot vzhaja tudi komedija v Sloveniji in še naprej bo, zato se z navdušenostjo veselim razvoja in let, ki prihajajo. Upam, da se nam boste v tej pustolovščini pridružili tudi vi. Številni, ki bodo nocoj na TV sploh prvič zagledali moj fris, pa si bodo verjetno mislili, hm, od kod se je pa ta vzel.

Ne spreglejte