Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2016,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

televizija filmi invalidi priporočila DKino Telekom Slovenije film

Petek, 2. 12. 2016, 13.21

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Od Avatarja do Prijateljev: filmi o invalidih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
TV-priporočila: mednarodni dan invalidov

V tokratnih TV-priporočilih smo se navezali na mednarodni dan invalidov in za vas poiskali ganljive, razvedrilne in večkrat nagrajene filme, v katerih imajo osrednjo vlogo ljudje s posebnimi potrebami.

Oktobra leta 1992 je generalna skupščina Združenih narodov 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi spodbudila razumevanje problematike invalidnosti ter okrepila podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov.

Pri razumevanju omenjene problematike nam lahko vsaj malce pomagajo tudi filmi. Dobra novica je, da je seznam celovečercev s to tematiko, ki si jih boste v prihodnjih dneh lahko ogledali na malih ekranih, presenetljivo dolg in pester.

V priporočilih boste našli tako visokoproračunske hollywoodske uspešnice kot male neodvisne produkcije (in vse, kar spada vmes), med izbranimi filmi pa je kar nekaj takšnih, ki so slavili na Oskarjih. Začnimo z največjim …


Avatar (2009)

S tremi oskarji nagrajen znanstvenofantastični spektakel režiserja Titanika Jamesa Camerona spremlja paraliziranega marinca (Sam Worthington), ki na oddaljenem planetu dobi novo telo in novo dekle (Zoe Saldana). Čeprav je osrednja tematika Avatarja okoljevarstvena, ne moremo spregledati dejstva, da je glavni junak najuspešnejšega filma vseh časov paraplegik.

Sreda, 7. 12., ob 13.30 na HBO (pr. mesto 208 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).
Film si lahko ogledate tudi v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Mogočni par (The Mighty, 1998)

Zgodba o nezlomljivem prijateljstvu med bistrim dečkom z Morquijevim sindromom (Kieran Culkin) in starejšim fantom (Elden Henson), ki ga zaradi njegove velikosti vsi dražijo. Film, ki so ga posneli po romanu Rodmana Philbricka, je bil nominiran za dva zlata globusa: za najboljšo igralko v stranski vlogi (Sharon Stone) in najboljšo izvirno filmsko pesem (The Mighty v izvedbi Stinga).

Torek, 6. 12., ob 18.40 na TV 1000 (pr. mesto 218 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Ob tebi (Me Before You, 2016)

Po istoimenski knjižni uspešnici Jojo Moyes posneta romantična drama o razmerju med čudaškim dekletom (Emilia Clarke) in premožnim bankirjem (Sam Claflin), ki je ohromel v prometni nesreči. Roman se je v tednu po premieri filma na lestvici najbolje prodajanih knjig v ZDA s 141. mesta povzpel na tretje mesto, kar veliko pove o vtisu, ki ga film pusti pri gledalcih oziroma gledalkah.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Nikogaršnji sin (Ničiji sin, 2008)

Nekdanji rock pevec in vojni invalid Ivan (Alen Liverić) je v domovinski vojni izgubil obe nogi, s prihodom srbskega begunca pa odkrije temačno družinsko skrivnost, ki njegovo življenje znova obrne na glavo. Drama Arsena A. Ostojića je na 55. filmskem festivalu v Pulju osvojila veliko zlato areno za najboljši film in še pet zlatih aren: za režijo, glavnega igralca, posebne učinke, ton in glasbo.

             Četrtek, 1. 12., ob 20. uri na TV3 Medias (pr. mesto 7 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Teorija vsega (The Theory of Everything, 2014)

Ganljiva romantična biografska drama o življenju znamenitega astrofizika Stephena Hawkinga, ki ga je ob izjemnih poklicnih uspehih zaznamovala tudi redka bolezen gibalnih nevronov. Eddie Redmayne je za svoj nastop prejel oskarja za glavno moško vlogo, film, ki ga je James Marsh posnel po spominih Hawkingove prve žene Jane, pa se je za kipce potegoval še v štirih drugih kategorijah.

16. 12. ob 13.20 na HBO (pr. mesto 6 na SiOL TV).
Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO (pr. mesti 203 in 240 na SiOL TV).

Rezilo (Sling Blade, 1996)

Duševno bolan Karl je pri 12 letih umoril svojo mamo in njenega ljubimca. Ko ga kot odraslega moškega spustijo iz psihiatrične bolnišnice, se vrne v domače mestece, kjer se spoprijatelji z dečkom in njegovo mamo. Film je med zvezde izstrelil njegovega režiserja, scenarista in glavnega igralca Billyja Boba Thorntona. Oskar za najboljši prirejen scenarij in nominacija za najboljšega igralca.

30. 11. ob 22.20 in 4. 12. ob 20.30 na TV 1000 (pr. mesto 218 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Prijatelja (Intouchables, 2011)

Po resničnih dogodkih posneta zgodba o prijateljstvu med premožnim tetraplegikom in revnim temnopoltim priseljencem. Najuspešnejši francoski film vseh časov, ki je s svojim prisrčnim humorjem omrežil gledalce po vsem svetu, simpatičnemu Omarju Syju pa prinesel cezarja za najboljšega igralca. (Preberite si oceno filma Prijatelja.)

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5) in
v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ti nisi ti (You're Not You, 2014)

Ko priznana pianistka Kate (dvakratna oskarjevka Hilary Swank) zboli za neozdravljivo boleznijo gibalnih nevronov ALS (amiotrofična lateralna skleroza), za osebno negovalko najame neodločeno in vihravo študentko Bec (Emmy Rossum). Med mladima ženskama se razvije trdna vez, polna izzivov, ki ju vzajemno navdihne, da polno zaživita svoji življenji.

28. 11. ob 14.05 na HBO 2 (pr. mesto 204 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).
Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Vonj po ženski (Scent of a Woman, 1992)

Nedolžen študent Charlie Simms (Chris O'Donnell) med prazniki sprejme priložnostno službo spremljevalca slepega upokojenega vojaškega častnika Franka Slada (Al Pacino). Te se izkaže za ciničnega in prepirljivega nasilneža, med skupnim potovanjem v New York pa Charlie počasi spoznava, da se globoko v srcu tega osamljenega moškega skriva čustven romantik. Pacino je za odlično odigrano vlogo slepega polkovnika prejel svojega edinega oskarja.

30. 11. ob 21. uri na programu Diva (pr. mesto 233 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Glas družine Bélier (La Famille Bélier, 2014)

V družini Bélier so vsi gluhi, razen 16-letne Paule, ki svojim staršem pomaga kot zvesta prevajalka, še posebej takrat, ko imajo opravka z družinskim imetjem. Ko njen učitelj za glasbo nekega dne odkrije njen neverjeten pevski talent, se Paula odloči udeležiti avdicije za članico francoskega radijskega zbora. Sedem nominacij za najprestižnejšo francosko filmsko nagrado cezar.

4. 12. ob 20.45 in 5. 12. ob 14.30 na CineStar TV Premiere 2 (pr. mesto 227 na SiOL TV).

Franšiza Možje X (2000 – 2016)

S hollywoodsko uspešnico smo začeli in z njimi bomo tudi končali. Tako kot za Avatarja podobno velja za filme o Možeh X – ti sicer ne bodo spreminjali življenj, dovolj je že to, da je njihov osrednji junak tetraplegik.

Wolverine v podobi Hugha Jackmana se resda lahko pohvali z lastno franšizo, toda brez ustanovitelja in vodje šole za mutante Charlesa Xavierja mož X sploh ne bi bilo, v dobro pa mu lahko štejemo tudi to, da sta ga igrala dva kakovostna igralca: najprej Patrick Stewart, pozneje, ko se je franšiza osredotočila na mlada leta mutantov, pa se je v telepatiji preizkusil še James McAvoy.

V videoteki DKino na SiOL TV si lahko ogledate vse tri dele izvirne trilogije ter prvi in tretji del druge trilogije, tam pa vas čakata tudi oba samostojna filma o Wolverinu in letošnji Deadpool.

Ne spreglejte