Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
17.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Christopher Nolan Christian Bale Tom Hardy Anne Hathaway Batman

Sreda, 25. 7. 2012, 17.57

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Vzpon Viteza teme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osem let po tem, ko sta Gothamu grozila Joker in po smrti poveličevani Harvey Dent, se nad mestom zbira nevihta, ki je ne more ustaviti niti Batman.

Režiser Cristopher Nolan je v zadnjem delu trilogije Batmana izobčil zaradi dejanj, ki jih ni storil. Zaradi tega lahko Gotham živi v navideznem miru, raju brez organiziranega kriminala, a se pod bleščečo podobo skriva beda nižjega sloja, ki napaja z maskami zakrite dobrodelne zabave višjega sloja. Javni tožilec Harvey Dent je dvoličen lažni simbol upanja za prebivalce Gothama, zakona, ki je omogočil policiji uspešen boj proti kriminalu in izgnal temno bistvo Brucea Wayna, uničil njegovo poslanstvo borca za pravico.

Batman, ki ga je spet upodobil Christian Bale, je junak, ki si ga Gotham zasluži, a ga v tem trenutku ne potrebuje, je dejal poročnik Gordon in Bruce Wayne se fizično in psihično zlomljen zaradi smrti svoje ljubezni Rachel Dawes skriva na svojem posestvu. Iz nevzdržne osame in zasanjanosti ga prebuja tatica Selina Kyle, robinhoodovska mačka, ki krade bogatim in skrbi le zase.

Anne Hathaway si v klasični ponazoritvi Catwoman ne bi znali najbolje predstavljati, a je v tretjem Vitezu teme njena vloga zgrajena počasi in nikoli vsiljena, resnično pa občasno zmedena in samosvoja, z nihanjem naklonjenosti, kot jo navadno srečamo pri pravih mačkah. Selina je v oprijeti obleki in z očali, ki dvignjena asociirajo na mačja ušesa, do zdaj najboljša mačka v netopirjevi družbi.

Na drugem delu sveta se medtem širi senca, ki jo s svojo grozečo postavo na vse pod seboj meče neizprosen skupek mišic – Bane, tega odlično igra Tom Hardy. Združek inteligence in moči je odlično predstavljen kljub maski, ki prekriva obraz pošastnega terorista, njegov glas pa človeka pretrese do kosti. Zlo je na poti proti Gothamu, hkrati se je zaredilo v njegovem podzemlju, tiste brez upanja vleče k sebi z neizrekljivo silo.

Nad Banom visi senca Jokerja oziroma odličnega Heatha Ledgerja, ki si je z veličastno igro v drugem delu Batmana priigral celo oskarja, Nolanu pa tako ni preostalo drugega, kot da poskuša z novim zlikovcem vnovič utelesiti čisto zlo. Terorista z bombo, ki se ne pogaja z oblastmi, medtem ko želijo te dajati občutek, da se one ne želijo z njim.

Prva polovica filma je inovativna ter temačna, stripovski svet pa odlično preslikan v realnost. V odlični uvodni sekvenci je svojih pet minut slave doživel tudi slovenski igralec Aljaž Tepina, ta si je s kratko vlogo Banovega pomočnika na strmoglavljenem letalu nedvomno zagotovil, da ga bomo na velikem platnu še večkrat videli.

Ko se v Gothamu razlije sovraštvo in zavlada anarhija, ljudje pokažejo svoj pravi obraz, Strašila vodijo sodišča in tema je ravno prav gosta, da se iz svojih jam prikaže netopir. Alfred (Michael Caine) ga prepričuje o Banovi premoči in odnos med Waynom ter njegovim služabnikom krha nezaupanje med zdravim razumom in iskanjem svojega bistva.

Batmanu v boju s premočnim nasprotnikom na pomoč priskočita Morgan Freeman kot genialni direktor podjetja Wayne Enterprises Lucius Fox in bogatašinja Miranda Tate z obrazom oskarjevke Marion Cotillard, John Blake (Joseph Gordon-Levitt) pa kot mlad policist išče pravičnejši svet. Pravi sovražnik pa ni le tisti, ki uničuje Gotham, skriva se v temačnih delih vitezove duše, Batman mora pasti, da bi se lahko spet vzpel.

Vzpon viteza teme je odličen film. Kompleksen, intenziven, z množico spletk in akcije, ki vas bodo držale na trnih do veličastno-eksplozivnega, a vseeno ne povsem zadovoljivega konca. Prva dva dela sta namreč postavila tako visoka merila, da se bo konec trilogije vzpenjal le do tretjega mesta … In tam tudi obstal.

Ne spreglejte