Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2011,
16.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo Henry Joost Ariel Schulman

Torek, 1. 11. 2011, 16.42

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Paranormalno 3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Franšiza Paranormalno še naprej molze iste strahove z isto formulo in za odtenek bolj dodelanimi liki ter posebnimi učinki, ki pa ne upravičujejo milijonskega proračuna.

S Paranormalnim je tako kot z vsemi ostalimi žanrskimi filmi – uspešni prvi del lahko vedno zagotovi še vsaj tri ali štiri nadaljevanja. Paranormalno 4 je že dobil zeleno luč, v kinih pa bo – tako kot letos – strašil ob primernem času, konec oktobra (31. oktobra namreč Američani praznujejo noč čarovnic, ko k šemljenju in rezljanju buč sodi tudi ogled grozljivih filmov). Do zdaj je za vsakoletno grozo skrbela Žaga s svojo skupino nadaljevanj, sedaj je štafeto očitno prevzelo Paranormalno.

Prvi film je leta 2007 na podoben način kot Čarovnica iz Blaira (1999) poskrbel za pravo presenečenje, bolj kot z načrtovanimi reklamami so se govorice o filmu širile prek spleta in od ust do ust, z govoricami pa je kajpak prišlo tudi pretiravanje in posledično veliko pričakovanje. Paranormalno št. 1 je s skromnim proračunom 15 tisoč dolarjev ustvaril milijonski dobiček (natančneje 193 milijonov dolarjev). Suspenz je gradil s pomočjo ročne kamere in tistega, česar ne vidimo; mlad par je po vselitvi v novo hišo začel opažati nenavadne dogodke, ki jih je na filmsko platno pravzaprav ujetih bore malo, a ravno nenehno stanje pričakovanja in napetost, ki pride z njim, sta dobri točki sicer ne ravno strašnega filma, ki luknje opravičuje s tem, da gre za "najdene domače posnetke".

Tudi v tretjem delu tako znova spremljamo najdene posnetke domačih VHS kamer, ki jih Katie leta 2005 prinese svoji noseči sestri Kristi in njenemu možu (sestri smo sicer spoznali v drugem nadaljevanju, oziroma prvem preddelu). Leto kasneje je hiša Katie in Daniela žrtev vloma, a pogrešane so le kasete. Te gledalca nato popeljejo v leto 1988, ko mladi Katie in Kristi živita s svojo materjo Julie in njenim fantom Dennisom. Kmalu se začnejo čudaški dogodki, katerih skupna točka je Kristijin domnevno imaginarni prijatelj Toby. Dennis se nato s prijateljem Randyjem loti sistematičnega snemanja notranjosti hiše in čeprav nam ni čisto jasno, kako uspe v enem dnevu pogledati več posnetkov, ki snemajo celodnevno dogajanje, kamere seveda ujamejo marsikaj … neprijetnega.

V skladu s tem, da je treba v nadaljevanjih občinstvu ponuditi še več, tudi tokrat namesto še bolj dodelane zgodbe (ta ima pravzaprav nemalo nelogičnosti in lukenj) spremljamo še bolj nazorne strašljive posnetke. Prvi film je na primer ponudil bore malo "akcije", tretji film je že bolj poln "spiritualnega dogajanja". A pravi razlog, da Paranormalno 3 sploh še nudi razmeroma zadovoljivo dozo strašljivosti tiči v gledalčevi domišljiji in strahu; torej nečemu, kar lahko vzbudiš tudi brez proračuna 5 milijonov dolarjev. Ja, prvi film so posneli za 15 tisoč dolarjev, tretjega pa za 4,85 milijona več, a razen nekaj posebnih učinkov več, ki pa niso ključni ali izkoriščeni, ni videti kakšnega posebnega napredka.

Trojka je za odtenek boljša od dvojke, saj se nekoliko bolj posveti likom, sicer pa formula ostaja ista. V resnici gre pač le za ponovitev vaje, ki bo všeč le tistim gledalcem, ki si so si z veseljem ogledali tudi prvi in drugi del. Tistim, ki jih prva dva dela nista prepričala, tudi trojka ne bo ponudila nič novega.

Ne spreglejte