Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Mojstri iluzij Louis Leterrier Morgan Freeman Michael Caine

Nedelja, 16. 6. 2013, 12.08

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Mojstri iluzij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Precej gledljiv in spoliran roparsko-čarovniški triler, ki v rokavih skriva redka presenečenja. Igralska zasedba je sicer magična, toda pozornejši ko boste, več lukenj v scenariju boste opazili.

Komično-akcijski triler Mojstri iluzij (Now You See Me) nam je pričaral Louis Leterrier, nekdanji varovanec Luca Bessona in režiser prvih dveh Prenašalcev, Neverjetnega Hulka in Spopada Titanov, zato lahko od filma pričakujete veliko blišča v obliki odlično posnetih akcijskih sekvenc. Na žalost je scenarij precej manj bleščeč in nič kaj magičen – luknje v njem so tako številne in velike, da jih ne more prikriti nobena filmska čarovnija. Niti igralska, pa čeprav v filmu nastopata mojstra igre Morgan Freeman in Michael Caine.

Spoštovana oskarjevca sta samo vrh ledene gore, saj se v filmu kar tare prepričljivih nastopov. V četverici osrednjih magov, ki v svojih spektakularnih predstavah navdušuje občinstvo z ropi bank, pričakovano izstopata Woody Harrelson in Jesse Eisenberg, svoje delo čisto spodobno opravita tudi Dave Franco (mlajši brat bolj znanega Jamesa) in Isla Fischer, o omenjenih starih igralskih mačkih mi ni treba zgubljati besed, še posebej velike pohvale pa si zaslužita nezgrešljivi Mark Ruffalo in očarljiva Mélanie Laurent, ki se izkažeta v vlogah agenta FBI-ja oziroma njegove evropske kolegice z Interpola.

Res pa je, da sta njuni vlogi na papirju edini, ki premoreta vsaj malo globine. Neizdelane vloge se porazgubijo med precej bolj izdelanimi akcijskimi prizori, kar pomeni, da film ne izkoristi izjemnega igralskega potenciala, ki mu je na voljo. Vsaj ne v takšni meri, kot bi si to želeli, pa čeprav že samo besedni spopad med Freemanom in Cainom skoraj odtehta ceno vstopnice.

Slabo spisani liki še zdaleč niso edina pomanjkljivost scenarija, ki hoče biti vedno tri korake pred gledalci, kar mu v določeni meri uspe, toda ob takšnih luknjah in absurdnemu razpletu to niti ni tako težko. Zgodba, mešanica Skrivnostne sledi (za nepodučene: The Prestige) in Oceanovih 11 (ali 12 ali 13), se zapleta v lastne nesmisle in ne premore niti kančka suspenza. Tudi zato, ker so glavni iluzionisti podobni nepremagljivim superherojem z nadnaravnimi močmi, kar velja predvsem za Harrelsonovega mentalista/hipnotizerja (spomnite se Paula McKenne) in Francovega rokohitrskega zmikavta. Lepo vas prosim, kako naj se Interpol in FBI borita proti Profesorju X-u in Spider-Manu?

Z vidika napetosti in splošnega vzdušja so Mojstri iluzij bližje Soderberghovi roparski franšizi kot Nolanovi čarovniški mojstrovini: gre za lahkoten, energičen, spoliran in na trenutke zelo smešen triler z razvejanim zvezdniškim pedigrejem, ki bo redke gledalce očaral, zato pa bo večino vsaj zabaval.

Če Mojstrov iluzij ne boste opazovali preveč pozorno, lahko iluzija celo uspe, toda kaj, ko nikoli ne boste pozabili, da gledate iluzijo. Abrakadabra, in film bo že dan po ogledu izginil iz vašega spomina.

Ne spreglejte