Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

risanka

Petek, 29. 3. 2013, 10.49

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Krudovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Umaknite se, Kremenčkovi, tukaj je naša nova najljubša prazgodovinska družina! Tehnično dovršena animirana pustolovščina, ob kateri je Ledena doba videti kot La Linea.

Studio DreamWorks Animation, ki nam je prinesel megapriljubljeni animirani franšizi Shrek in Madagaskar, se nam tokrat predstavlja z zgodbo o prazgodovinski družini, ki mora spremeniti svoje navade, če želi preživeti. Čeprav poskuša ata Krud svoji zvedavi hčerki dopovedati, da boj za preživetje ni zabava, pa nas visokooktanska prazgodovinska pustolovščina Krudovi (The Croods), ob kateri razne Ledene dobe spominjajo na preprosto italijansko risanko Črta (La Linea), prepriča v nasprotno: njihov boj za preživetje je še kako zabaven, še posebej, če si ga boste ogledali v 3D.

Naslovno družino sestavljajo oče Grug (Nicolas Cage/Štefan Kušar), mama Uga (Catherine Keener/Alenka Tetičkovič), njuni trije otroci – najstniška hčerka Ip (Emma Stone/Ajda Smrekar), sin Klump (Clark Duke/Andrej Kušar) in najmlajša, a najbolj trdoživa novorojenka Sonči – ter Grugova vročekrvna tašča Oma (Cloris Leachman/Maja Končar). V jedru zgodbe je odnos med preveč zaščitniškim očetom in avanturistično najstnico, v katerega se vmeša Fant (Ryan Reynolds/Aljaž Jovanović), nekoliko naprednejši človek idej, ki družino popelje iz jame svetli prihodnosti naproti. Če bodo seveda preživeli potovanje v neznano, polno nevarnosti, pa tudi lepot in čudes.

Sama zgodba Krudovih sicer res precej spominja na Ledeno dobo, samo da so tokrat v ospredju ljudje. Pravzaprav spremljamo serijo pripetljajev, skozi katere prazgodovinski pater familias spremeni svoj način razmišljanja in svoje zastarele poglede na svet, ki se spreminja. Film ceste brez avtomobila. In cest. Z vidika pripovedi torej ne moremo govoriti o mojstrovini (med DreamWorksovimi risankami si ta naziv še vedno najbolj zasluži Kako izuriti svojega zmaja), zato pa so Krudovi toliko bolj navdušujoči s tehničnega vidika, saj postavijo nova merila animiranim 3D-celovečercem, tako kot jih je pred leti Avatar postavil igranim.

Že začetni lov na jajce nakaže, da bomo imeli opravka z izpiljeno animacijo in nadpovprečno razburljivo akcijo, toda igra "ujemi kosilo", ki se odvija v pusti skalnati pokrajini, nas še zdaleč ne pripravi na simfonijo barv in podob, ki sledi in gledalce dobesedno omami. Nekatere podobe so precej ekspresionistične, spet druge, kot na primer oblaki, voda in izbruhi lave, so skoraj fotorealistične, vse pa pridejo najbolj do izraza v 3D-tehniki, ki ne izkorišča poceni zvijač, temveč samo poudari imenitno animacijo.

Ustvarjalci so si pri ustvarjanju sveta privoščili veliko umetniške svobode (lekcije iz evolucije ne pričakujte) in nam pričarali barvito prazgodovinsko floro in favno, ki je ljubka na pogled, a zato nič manj smrtonosna. Kar se izkaže za zmagovito kombinacijo, saj film na ta način zadovolji tako najmlajše, ki jim pogled na male zverinice ne bo povzročal nočnih mor, kot tudi starejše gledalce, ki lahko pozdravimo občutek nevarnosti in napetosti. Ob razburljivi akciji nam risanka postreže tudi z učinkovitim humorjem, ki je na trenutke bolj in na trenutke manj subtilen, toda nikoli prisiljen.

Čeprav je scenarij najšibkejši del Krudovih, pa so številna sporočila, ki jih risanka zastopa, posredovana skozi samo animacijo, brez besed. S prazgodovinskimi telesnimi proporci, ki ji omogočajo preživetje v tujini, je Ip daleč od običajnih Disneyjevih princes, česar nihče, niti sama niti gledalci, ne problematizira. Nasprotno – pripombo, da je težka, vzame za kompliment. V risanki tudi ni izrazitih negativcev, če odmislimo mati naravo in nekatere nepoboljšljive zverinice, pa še te niso vedno tako zelo nevarne, kot so sprva videti. Nauk številka dve: videz je lahko varljiv. Neposredneje je izraženo sporočilo o moči idej in škodljivosti nazadnjaškega razmišljanja, pa tudi o pogumu, ki ga potrebujemo za preizkušanje novih stvari. Krudovi torej staršem ponujajo dovolj iztočnic za pogovore z otroki.

Na koncu naj pohvalim še odločitev distributerja, da slovenskim gledalcem ponudi Krudove v obeh različicah – izvirni ameriški in sinhronizirani –, kar je zadnje čase prej izjema kot pravilo. Za risanko, ki bo v enaki meri zabavala otroke in odrasle, se to še posebej spodobi, sam pa tudi starejšim gledalcem svetujem ogled 3D-različice Krudovih – vizualne mojstrovine, ki še dolgo časa ne bo zastarela.

Ne spreglejte