Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Daniel Craig Harrison Ford Jon Favreau

Četrtek, 18. 8. 2011, 9.44

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Kavboji in vesoljci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Film, ki se kljub svojemu naslovu jemlje preresno, je posnet kot po priročniku za kvaziapokaliptične trilerje, ki rešujejo tako svet kot osebne zgodbe glavnih junakov. Zeh.

Film z naslovom, kot je Kavboji in vesoljci, mora biti komedija, kajne? No, pa ni. Je akcijski znanstvenofantastični triler, pri katerem so vse parodije na žalost izvedene nehote. Nekemu hollywoodski živini se je zdela ideja, da bi namesto Kavbojcev in indijancev posneli Kavboje in vesoljce ter se obenem še malo spogledovali z revitalizacijo vesternov, izjemno posrečena, a kaj, ko so se potem odločili to idejo prodati kot resen rad-bi-bil apokaliptični triler. Prizorišče dogajanja je Divji zahod, čeprav razen konjev in zaprašene pokrajine nič posebej ne priča o poznem 19. stoletju in zlati mrzlici. Jake Lonergan (Daniel Craig) se zbudi z luknjo v spominu in mehanično zapestnico na roki, ki seveda zbudi zanimanje prebivalcev malega mesteca, kamor se zateče. Tam se seveda takoj zaplete v obračun z razvajenim Percyjem (Paul Dano), sinom lokalnega veljaka Woodrowa Dolarhyda (Harrison Ford). (Lonergan, Dolarhyde, mestece Absolution – imena seveda niso naključje.)

A medsebojne težave so pozabljene, ko začnejo nebo preletavati neznani leteči predmeti, proti njihovim napadom pa morajo vsi vpleteni združiti moči in rešiti – ja, uganili ste – svet. Ob tem seveda poskrbijo tudi za kvazi globlji pomen in posredno rešujejo še svoje duše, saj imata svojo skrivnost tako Ella (Olivia Wilde) kot Lonergan, ki ga muči krivda, Dolarhyde pa mora zmehčati svoj karakter in najti vez s sinom, pa če je pravi ali "posvojeni".

Jon Favreau, ki se je snemanja bombastičnih akcionerjev dodobra izuril z obema deloma Iron Mana, si je očitno zaželel še ene ponovitve vaje. Molčeči Craig, ki bi lahko tovrstno vlogo odigral tudi v spanju, je še malo utrdil svoj renome akcijskega junaka, Wildova izpolnjuje nalogo dežurne skrivnostne lepotice ob strani, Ford bi moral s svojim imenom bržkone pridati nekaj kredibilnosti in publicitete, za prvo verjetno skrbi tudi ime Sama Rockwella, vsi skupaj pa so na svoj bančni račun zgolj dopisali še nekaj ničel.

Vsak srednješolec bi lahko pri zamisli o srečanju civilizacije Divjega zahoda z vesoljci nanizal več zanimivih zapletov in drobnih domislic, kot pa so to naredili ustvarjalci Kavbojev in vesoljcev, ki so očitno odprli nek splošni priročnik za snemanje akcijskih filmov (ali pa zgolj pregledali nekaj celovečercev producenta Stevena Spielberga) na temo invazije iz drugega sveta in od njega niso odstopili niti za las. Še zlato, ki v filmu pravzaprav igra pomembno vlogo, po nepotrebnem izpade kot produkt lenobe in pomanjkanja domišljije, namesto kot referenca na aktualno dogajanje v svetovnem gospodarstvu.

Tako prozorno in šablonsko poletno filmsko mašilo, da še igralci ne morejo hliniti zanimanja, gledalec pa s pomočjo Kavbojev in vesoljcev (žal) razvije novo naklonjenost do drugačnih načinov pridobivanja filmov.

Ne spreglejte