Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
7.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo Anna Faris Chris Evans

Torek, 11. 10. 2011, 7.26

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Kateri je pravi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvojni standardi so lahko komični, a v filmu Kateri je pravi? so zgolj tragični. Romantična komedija namesto parodije na poneumljajoče revije za ženske servira le presežek te poneumljajoče lastnosti.

Romantične komedije so večinoma neškodljiva filmska zabava, a včasih se na platnih predvaja tudi kakšen primerek, ki poneumlja gledalce. Okej, takšnih je pravzaprav precej, a vendar med romantičnimi komedijami redko srečamo tako za ženske žaljive primerke, kot je Kateri je pravi?.

Anna Faris namreč kot Ally Darling, dekle s kronično nesrečo v ljubezni, ugotavlja, kateri od njenih bivših bi lahko bil goden za ponovno razmerje. Po še enem neuspelem razmerju naleti na članek, v katerem piše, da imajo ženske, ki so imele več kot 20 ljubimcev, manj možnosti, da najdejo pravo ljubezen in se poročijo. In kakšno naključje – Ally je spala ravno z devetnajstimi moškimi, kar pomeni, da ima le še eno možnost, preden postane "pokvarjeno blago".

Pozabimo na to, da se pri moških nihče ne sprašuje, po kakšnem številu ljubimk postanejo nezaželeni partnerji. Film nam skuša Farisovo kljub zgodbi kot iz najbolj cenene ženske revije (pa še te izpred vsaj dvajsetih let) prodati kot pametno, privlačno, zabavno in romantično žensko, ki si želi le najti sebe in svojo pravo ljubezen. Seveda, ko se znajdeš na prelomnici in ko iščeš sebe, boš to našla v pravem moškem – a le, če si spala z manj kot dvajsetimi. Pot do moškega srca vodi prek prave številke ljubimcev. Logično.

Še sreča, da ima Ally tudi privlačnega soseda (Chris Evans), ki ji pomaga izslediti njene nekdanje fante in pri katerem je vsakemu gledalcu takoj jasno, kdo je najboljši kandidat za njeno številko dvajset. Verjetno so plus filma ravno komične sposobnosti Anne Faris, a kaj, ko je te pokazala že večkrat in v boljših izdelkih. Kateri je pravi? je samo še ena v vrsti njenih vlog za doktorat iz prismuknjenih blondink, ki padajo iz ene nerodne situacije v drugo.

Farisova in Evans sta sicer dokaj všečen filmski parček, a zgodba je zgolj skupek komičnih peripetij, centriranih okoli bedaste premise. Film bi lahko deloval kot parodija na poneumljajoče revije za ženske, a žal deluje le enako (ali celo še bolj) poneumljajoče. Zmešnjava, ki je bolj tragična kot komična.

Ne spreglejte