Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
12.02

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

V vrtincu kostumi

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 12.02

3 leta, 10 mesecev

Obleko iz filma V vrtincu so prodali za vrtoglavih 127 tisoč evrov

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Saga o ljubezni na ameriškem Jugu med državljansko vojno, ki velja za enega najdonosnejših filmov v zgodovini, je med drugim zaznamovala tudi kostumografija.

Se spomnite scene iz filma V vrtincu iz leta 1939, ko se Rhett Butler, igral ga je Clark Gable, po dolgem času sreča s Scarlet O'Hara, igrala jo je Vivien Leigh, ki se je med tem zaradi denarja poročila s Frankom Kennedyjem. Premožnega snubca je speljala svoji sestri. Njuno mimobežno srečanje Rhett Bulter sklene z besedami: "O, kakšna ženska."

Obleka, ki jo je v tem prizoru nosila igralka Vivien Leigh, ki je za glavno vlogo v triurni sagi o ljubezni v vojnem vrtincu med ameriško državljansko vojno prejela svojega prvega oskarja (mimogrede, film v Vrtincu je prejel leta 1940 osem oskarjev v tekmovalnih kategorijah in dva posebna oskarja, za režijo ga je dobil tudi Victor Fleming), je bila na dražbi prodana za 127 tisoč evrov.

Kostum, ki ga je na razprodaji kupil za 18 evrov Sivo obleko, prešito s šivi ob robu, so prodali v ameriški dražbeni hiši Heritage. Več kot 150 predmetov iz filma, ki se je v zgodovino poleg drugega vpisal tudi kot eden od najbolj dobičkonosnih, je na prodaj ponudil James Tumblin, nekdanji vizažist in frizer v studiu Universal.

Tumblin je že v 60. letih prejšnjega stoletja začel zbirati predmete, povezane z legendarno kostumsko melodramo. Obleko, ki jo je prodal za vrtoglavi znesek, je pred leti za 18 evrov kupil na razprodaji kostumov. Očitno je ocenil, da je za njegovo prodajo zdaj prišel pravi čas, in glede na izkupiček je očitno imel prav.

Obleki so za več tisoč evrov reševali pred propadom Kostumi iz filma V vrtincu veljajo za pravo dragocenost, slavno zeleno žametno obleko in večerno obleko v barvi burgundca so pred leti konservatoriji iz univerze v Teksasu reševali pred propadom. Za to so porabili več tisoč evrov, pred tremi leti pa so jo razstavili na londonski postavitvi pod naslovom Hollywoodski kostum.

Skupno v obnovitev petih kostumov iz tega legendarnega filma vložili 23 tisoč evrov.

Zelena obleka je simbol odločnosti Razkošna zelena obleka, narejena iz zavese, ki so jo strokovnjaki rešili pred propadom – imela je zrahljane šive in jo je bilo treba zato celovito predelati, v teh letih je tudi obledela, čeprav barve niso osveževali – je najslavnejša med Scarlettinimi oblačili. Velja namreč za simbol njene odločne drže in moči za preživetje v še tako kritičnih trenutkih.

Ikonična je tudi glamurozna obleka, ki si jo je bila obubožana Scarlett O'Hara bila prisiljena sešiti iz žametne zavese.

Jakna za 50 tisoč evrov Na dražbi so za visoke zneske prodali še nekatera druga oblačila iz filma. Slamnik, ki ga je v filmu nosila Vivan Leigh, je dosegel ceno 48 tisoč evrov, jakno, ki jo je kot Rhett Butler nosil Clark Bulter, pa so prodali za 50 tisoč evrov.

Ne spreglejte