Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
9.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Cannes Veliki Gatsby Steven Spielberg

Sreda, 15. 5. 2013, 9.17

7 let, 12 mesecev

Obeta se razkošno odprtje filmskega festivala v Cannesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnji festival, ki bo trajal do 26. maja, bo v sredo, 15. maja, odprla glamurozna 3D-priredba Fitzgeraldovega romana Veliki Gatsby z Leonardom DiCapriom na čelu.

Tokrat se bosta po rdeči preprogi pod palmami v Cannnesu med prvim sprehodila Leonardo DiCaprioy in njegova britanska soigralka Carey Mulligan, ki ju bo pod režisersko taktirko Baza Luhrmanna na isti dan tudi pri nas mogoče videti v filmu Veliki Gatsby. Film bo v Cannesu obiskovalce pozdravil na 66. izdaji festivala, ta bo vse do 26. maja ob pisani paleti filmskih premier gostil zvezde, kot so na primer Michael Douglas, Matt Damon, Ryan Gosling in Emma Watson.

Veliki Gatsby, katerega produkcija je stala 105 milijonov dolarjev (81,4 milijona evrov), je sicer precej presenetljiva izbira za film ob odprtju, saj navadno to mesto prevzame filmsko delo, ki velikega platna še ni ugledalo – Gatsbyja si je že mogoče ogledati čez lužo.

Kljub temu zvesti obiskovalci festivala radovedno pričakujejo, ali bo Luhrmannu na prvem večeru uspelo preseči isti večer festivala leta 2001, ko je ob resnično ekstravagantnem dogodku prikazal svoj muzikal Moulin Rouge.

"Zadnjih nekaj let je bilo vzdušje festivala zaradi ekonomskih razlogov nekoliko bolj umirjeno, a so se finančne razmere nekoliko izboljšale, zato obiskovalci pričakujejo razkošno odprtje," je po pisanju Reutersa dejala Wendy Mitchell, urednica revije Screen International.

Kdo bo nasledil Hanekejevo Ljubezen in si prislužil zlato palmo? Na festivalu, ki ima v zadnjih letih vedno tesnejše vezi s hollywoodsko produkcijo, se bo v prihodnjih dneh zvrstilo več sto večjih in manjših filmov, dvajsetih se jih bo potegovalo za zlato palmo.

Med njimi je na primer glasbena drama Inside Llewyn Davis, v kateri sta brata Coen na veliko platno prenesla zgodbo kantavtorja, ki v šestdesetih usmerja newyorško folk glasbeno sceno. V filmu, ki bežno temelji na spominih Dava Van Ronka, so svoje igralske veščine pokazali Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Justin Timberlake, John Goodman, Adam Driver in Alex Karpovsky.

Za zlato palmo se bo prav tako potegoval zadnji film Stevena Soderbergh Behind the Candelabra,ki temelji na avtobiografski knjigi Scotta Thorsona ter pripoveduje o šestletnem razmerju, ki ga je avtor imel z Liberacejem, ameriškim pianistom, pevcem in vsesplošnim zabavljačem. Ta je slovel po svojem razkošnem življenjskem slogu, od petdesetih do sedemdesetih let pa je veljal za najbolje plačanega posameznika v zabavni industriji.

Med uradno selekcijo so tudi filmi Venus in Fur Romana Polanskega, La Passé Asgharja Farhadija, ki je nazadnje navdušil s filmom Ločitev, pa tudi drama Nebrska Alexandra Payna.

Za nagrado Un Certain Regard se bo potegovala Sofia Coppola s svojim filmom The Bling Ring, ki bo prikazal resnično zgodbo o skupinici najstnikov, imenovani Bling Ring, ki so pred nekaj leti v Hollywoodu vdrli v več zvezdniških hiš ter nakradli za skoraj tri milijone dolarjev nakita, dragih oblek in drugih reči. S svojo dramo As I Lay Dying se ji bo med drugimi pridružil tudi James Franco.

Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlate palme, bo tokrat predsedovalSteven Spielberg, med člani žirije pa so tokrat Christoph Waltz, Nicole Kidman in Ang Lee. Slovesnosti ob odprtju in koncu bo vodila Audrey Tautou. Festival bo sklenil kriminalni triler Zulufrancoskega režiserja Jérôma Salla, v katerem sta glavni vlogi prevzela Orlando Bloom in Forest Whitaker.

Ne spreglejte