Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2013,
16.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskar Steven Spielberg

Sreda, 30. 1. 2013, 16.41

7 let, 12 mesecev

Občinstvo meni, da si bo oskarja za režijo prislužil Spielberg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kot je pokazala Reutersova anketa, ameriško občinstvo pričakuje, da bo oskarja za režijo tokrat prejel Steven Spielberg, ki navdušuje s svojim biografskim filmom Lincoln.

Steven Spielberg je bil v svoji plodoviti filmski karieri za oskarja nominiran že kar sedemkrat, dobil pa ga je dvakrat, in sicer za vojni drami Reševanje vojaka Ryana in Schindlerjev seznam.

Letos se je v kategoriji za najboljšo režijo znašel še s štirimi režiserji, kot meni ameriško občinstvo, pa je tudi tisti, ki si prestižni kipec najbolj zasluži. Kot poroča Reuters, je anketa, v katero je bilo vključenih 1.641 Američanov, pokazala, da jih 41 odstotkov meni, da bi ga moral dobiti ravno on, 38 pa, da ga najverjetneje tudi bo.

Anketo so sicer izvedli le nekaj dni pred podelitvijo nagrade za največji dosežek na področju režije (DGA), ki jo bo v soboto 2. februarja podelil ceh ameriških režiserjev – ta nagrada precej natančno napove, kdo si bo le nekaj tednov pozneje prislužil oskarja. Od leta 1948 pa do danes se je namreč le šestkrat primerilo, da zmagovalec nagrade DGA ni postal tudi dobitnik oskarja za najboljšo režijo.

Obenem je letos akademija med nominiranci za režijo spregledala tudi režiserje nekaterih "največjih" filmov leta – med nominiranci namreč manjkajo Ben Affleck (Misija Argo), Kathryn Bigelow (00:30 – Tajna operacija), Quentin Tarantino (Django brez okovov) in Tom Hooper (Nesrečniki). S tem je odprla možnost, da bosta oskarja za režijo in najboljši film prejela dva različna filma. Nič presenetljivega ne bi bilo, če bi bila za najboljši film okronana Misija Argo, ki si je v zadnjih nekaj tednih prislužila že pisano paleto nagrad, med drugim tudi zlati globus za najboljšo režijo in film v kategoriji drame.

O željah občinstva poročajo tudi stavnice O tem, da je med občinstvom za favorita velja Spielberg, so poročale tudi stavnice. "Po našem mnenju bo Spielberg prejel oskarja za režijo in ne za najboljši film," je dejal Rupert Adams, predstavnik obiralca stav Williama Hilla. "Če prisluhneš ljudem, ti postane jasno, da je Lincoln po mnenju občinstva najboljši na področju režije, med ogledom pa ne tako vznemirljiv kot Misija Argo."

Na omenjeni Reutersovi anketi se je na drugo mesto uvrstil režiser filma Pijevo življenje Ang Lee – eden od desetih vprašanih meni, da bo ali bi moral zmagati. Lee je sicer oskarja za režijo prejel s filmom Gora Brokeback.

Tretje mesto je s petimi odstotki glasov dobil David O. Russsell s svojo malce drugačno romantično komedijo Silver Linings Playbook, četrto mladi Benh Zeitlin s svojim prvencem Zveri južne divjine, peto pa Michael Haneke z dramo Ljubezen.

Ne spreglejte