Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
7.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Viasat History

Foto: HRT

Natisni članek

Dubrovnik Viasat History advertorial

Sreda, 3. 5. 2017, 7.35

2 meseca, 1 teden

Nova serija, ki vas bo prikovala pred televizijo

Vsebino omogoča Viasat History

Foto: HRT

Dubrovnik: Republika je nova serija na programu Viasat History, ki bo v napetih šestih delih prikazala zgodovino mesta, ki je svoj čas veljalo za enega najbolj naprednih in inovativnih v Evropi. Prvi del bo na sporedu že 3. maja.
 

Napovednik serije Dubrovnik: Republika:

Serija, ki jo je po lastnem scenariju režiral Božidar Domagoj Burić, predstavlja nov pogled na Dubrovnik. V šestih epizodah se boste prek zanimive zgodbe odpeljali v čas nastanka enega najmočnejših mest na Jadranu in tako postopoma odkrivali vse inovativnosti, ki so jih poslali v svet, ter spoznali vse posameznike, ki so tako močno začrtali potek zgodovine v tem predelu Evrope. 

Prvovrstno gledalsko doživetje bodo pričarali čudoviti kostumi, prizori starodavnih bitk in dovršena scenografija zgodovinskih krajev, izdelana s pomočjo najnaprednejše tehnologije.

Dubrovnik: Republika | Foto:

Ne zamudite prvega dela zanimive dokumentarne serije, ki bo na sporedu že 3. maja ob 21. uri ekskluzivno na kanalu Viasat History. 

Šest epizod, ki vas bodo prepričale, da se vsaj enkrat sprehodite po njegovih ulicah 

1. epizoda:

dubrovnik1 | Foto: Začetek serije nas bo popeljal v sredino 14. stoletja, ko se je mestu uspelo osvoboditi izpod beneške oblasti in je postalo neodvisna mestna država, kmalu znana pod nazivom republika.

Zanimiv zgodovinski pregled se bo končal v začetku 19. stoletja, ko je v viharni Evropi po francoski revoluciji in napoleonskih vojnah Dubrovniška republika uradno nehala obstajati.
 

2. epizoda:

dubrovnik2 | Foto: Druga epizoda bo raziskala področja vsakdanjega življenja v mestu in republiki, na primer zdravstva, družinskih odnosov in stanovanjskih razmer, ter ponudila vpogled v dubrovniška gostišča poznega srednjega veka.

S pomočjo podatkov, zbranih predvsem iz kazenskih evidenc Dubrovniške republike, bomo spoznali nekaj zelo zanimivih oseb in njihovih težav z alkoholizmom, pokukali pa bomo tudi v javne hiše 17. stoletja.

3. epizoda:

Dubrovnik3 | Foto: V tretjem delu bomo izvedeli, kako je Dubrovnik vzpostavljal odnose z okoliškimi kraji.

V ospredju bosta predvsem slovita dubrovniška diplomacija ter tudi manj znano dejstvo, da je bil v 16. in 17. stoletju Dubrovnik eno od najpomembnejših intelektualnih središč Evrope.

4. epizoda:

Dubrovnik Viasat | Foto: Četrta epizoda bo predstavila preprostost in učinkovitost dubrovniške notranje ureditve.

Že pred več kot pol tisočletja so dubrovniški voditelji vedeli, da je skupni interes pomembnejši od posameznika in da je svoboda vredna več kot vsi najdragocenejši zakladi sveta.

Zavedali so se tudi nevarnosti kulta osebnosti in se dosledno držali vseh teh predpostavk.

 

Ali ste vedeli?

Dubrovnik Viasat | Foto: #Republika Dubrovnik je prva evropska država, ki je odpravila suženjstvo (1416), 150 let pred Anglijo in 450 let pred ZDA.
#Leta 1347 so odprli prvi dom za starostnike.
#Mestna lekarna velja za tretjo najstarejšo v Evropi, deluje že od leta 1317.
#Pohvalijo se lahko s prvo gasilsko službo v Evropi, ustanovili so jo leta 1272.
#Dubrovničani so prvi, ki so uvedli karanteno, da bi se zaščitili pred nevarnimi kužnimi boleznimi, prvič so jo zaradi razsajanja kuge uvedli leta 1377.
#Leta 1296 so zgradili enega prvih kanalizacijskih sistemov v Evropi.
#Leta 1432 so v sklopu samostana svete Klare ustanovili eno prvih sirotišnic v Evropi.
#V 16. stoletju je imela Dubrovniška republika s 180 ladjami tretjo mornarico na svetu.

5. epizoda:

Dubrovnik 5 | Foto: Peta epizoda bo prikazala življenjske zgodbe petih slavnih prebivalcev Dubrovnika.

Med njimi je bistroumni Ruđer Bošković, član ugledne londonske Kraljeve akademije, ki je s svojimi briljantnimi izračuni rešil kupolo Bazilike svetega Petra v Rimu pred podrtjem.

Videli bomo tudi premierne uprizoritve del Marina Držića, enega od največjih evropskih renesančnih komediografov.

6. epizoda:

Dubrovnik6 | Foto: V zadnji, šesti epizodi bodo predstavljene vse najpomembnejše dubrovniške zgradbe in neizmerno bogastvo dubrovniške zgodovinske dediščine. Malo krajev na svetu se lahko pohvali s toliko pomembnimi znamenitostmi na tako majhnem prostoru.

Gledalci bodo lahko videli, kako je iznajdljivi hrvaški arhitekt Giorgio da Sebenico nadzoroval gradnjo stolpa Minčeta, ki ga je znameniti turški potopisec iz 17. stoletja Evliya Celebi primerjal z babilonskim stolpom.

 


 

Ne spreglejte