Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
22.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino SiOL TV David Fincher Cate Blanchett Brad Bird Nenavaden primer Benjamina Buttona

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 22.30

6 let, 6 mesecev

Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Brad Pitt in Cate Blanchett v epski romantično-fantazijski drami Davida Fincherja  o moškem, ki se rodi pri svojih osemdesetih in se stara nazaj. Trinajst nominacij za oskarja, tudi za najboljši film leta!

ZDA/2008/166 min.
Režija: David Fincher
Igrajo: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Faune Chambers Watkins, Elias Koteas
Žanr: Epska romantično-domišljijska drama
Ocena IMDb: 7,8/10

 Na dan, ko orkan Katrina popolnoma opustoši New Orleans, na smrt bolna Daisy Williams prosi svojo hčerko Caroline, naj ji bere iz dnevnika njenega dolgoletnega prijatelja Benjamina Buttona.

Benjaminov dnevnik razkriva njegovo nenavadno življenje, ki ga je povzročila bizarna bolezen. Benjamin je poseben zato, ker se je rodil kot starček, z leti pa postaja čedalje mlajši. Prav zato ima priložnost, da na svojevrsten način doživi 21. stoletje, v katerem se je rodil, in obenem zaradi svojega nenavadnega stanja okuša žalost, veselje in trpljenje v osebnem življenju.

Njegovo potovanje iz New Orleansa in konca 1. svetovne vojne leta 1918 v 21. stoletje je tako nenavadno, kot je človeško življenje le lahko. Film pripoveduje veličastno zgodbo o ne ravno navadnem človeku, o ljudeh in krajih, ki jih odkrije na svoji poti, o ljubeznih, ki jih najde in nato izgubi, o radostih življenja in žalosti smrti ter o stvareh, ki so večne.

Zanimivosti:

 | Foto:

• Film je prejel pet nominacij za zlate globuse in kar trinajst nominacij za oskarje (tudi za najboljši film, režijo, glavno moško vlogo in scenarij po predlogi), od katerih je prejel tri: za najboljšo umetniško režijo, najboljšo masko in najboljše digitalne učinke.

• Scenarij Erica Rotha (Forest Gump) temelji na kratki zgodbi, ki jo je v 20. letih 20. stoletja napisal F. Scott Fitzgerald, k njej pa ga je navdihnil citat Marka Twaina: "Življenje bi bilo neskončno srečnejše, če bi se le lahko rodili stari 80 let in se postopoma približevali 18."

• Fitzgeraldova zgodba je dolgo veljala za neuprizorljivo, tako da je ideja o filmski adaptaciji po Hollywoodu tavala več kot 40 let. V 90. letih sta se za projekt zanimala tudi Tom Cruise in Steven Spielberg.

• Prvi film Davida Fincherja (Sedem, klub golih pesti, Ni je več), ki si je prislužil oznako PG-13.

Režiser filma David Fincher v pogovoru z Bradom Pittom. | Foto: Režiser filma David Fincher v pogovoru z Bradom Pittom.

Brad Pitt je vztrajal, da mora igrati Benjamina v vseh njegovih starostnih obdobjih, kar je bil eden največjih izzivov filma. Njegovo transformacijo od otroka do starca so dosegli s pomočjo digitalnih učinkov in maske, ki so jo na igralca nanašali kar pet ur.

• Kostumografinja Jacqueline West, ki je bila za svoje delo nominirana za oskarja, je navdih za oblačila Benjamina Buttona v različnih obdobjih njegovega življenja poiskala pri filmskih ikonah 20. stoletja: "Za štirideseta leta sem uporabila Garyja Cooperja, za petdeseta Marlona Branda, za šestdeseta pa Steva McQueena."

• Proračun filma je znašal približno 150 milijonov ameriških dolarjev, ta pa je v svetovnih kinematografih zaslužil 334 milijonov ameriških dolarjev.

Napovednik filma:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto ali 200 – DKino

Ne spreglejte