Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
14.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

televizija film Telekom Slovenije DKino dokumentarec Alex Gibney TViN

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 14.01

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Našel sem Felo Kutija (Finding Fela)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Našel sem Felo Kutija

Biografski dokumentarec oskarjevca Alexa Gibneyja (Taksi na temno stran) o Feli Kutiju – kontroverznem političnem aktivistu in največji glasbeni legendi v zgodovini Nigerije.

ZDA/2014/120 min.
Režija: Alex Gibney
Nastopajo: Femi Kuti, Yeni Kuti, Seun Kuti, Bill T. Jones, Jim Lewis, Rikki Stein, Lemi Ghariokwu
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 7,1/10

Izčrpen dokumentarni portret Fele Kutija, ki je v sedemdesetih ustvaril novo glasbeno zvrst, imenovano afrobeat, in jo nato uporabil kot platformo za izražanje svojih revolucionarnih političnih stališč, uperjenih proti diktatorski vladi.

Alex Gibney skozi mešanico arhivskih posnetkov, intervjujev in glasbenih točk raziskuje skrivnost hipnotičnega žara Felove glasbe in osebnosti, njegov nezlomljiv uporniški duh in nenavadne življenjske izbire.

Obenem spremlja proces nastajanja broadwayskega muzikala z isto tematiko in tako še z druge strani pokaže, kako težko je sodobnemu občinstvu v enem samem zamahu priklicati zagonetno kompleksnost Felovega lika.


"Zanima me tema moči in njene zlorabe. Še zlasti me zanima duševni ustroj slavnih, karizmatičnih mož, ki včasih naredijo velike stvari, drugič pa gojijo iluzije glede svojega poslanstva ali pomembnosti na način, ki lahko postane zelo uničujoč.

Med umetniki me zanimajo tisti zagatni, tisti, ki poskušajo kopati zares globoko, da bi iznašli umetnost, zmožno obračunavanja s svetom." Alex Gibney, režiser filma


Našel sem Felo Kutija | Foto:


Zanimivosti:

Fela Kuti (1938–1997) je izhajal iz dobro situirane nigerijske družine. Na londonskem kolidžu Trinity je študiral kompozicijo in trobento. Prav tam se je navzel zahodnjaške glasbe, še zlasti Milesa Davisa, Franka Sinatre in Jamesa Browna.

V iskanju lastnega glasbenega izraza je jazz pomešal s tradicionalnimi ritmi yoruba in afriško pop glasbo, imenovano highlife, ter ustvaril afrobeat, ki se je ob koncu šestdesetih let naglo razširil po afriških klubih in kmalu prodrl tudi v Evropo in ZDA.

Kutija so zaradi njegovih protivladnih političnih stališč aretirali več kot dvestokrat. Kljub stalnemu sporu z oblastmi je ostal v Nigeriji in leta 1997 umrl za posledicami aidsa. Na njegov pogreb je prišlo milijon ljudi, njegova glasba, ovekovečena na skoraj sedemdesetih albumih, pa živi še danes.


Našel sem Felo Kutija | Foto:


Izjave kritikov:

"Gibney postreže z odličnimi koncertnimi posnetki, arhivskim materialom ter intervjuji s Felovimi sodelavci in družinskimi člani in ta material pred nami razgrne v celostno sliko. Portret, ki vznikne, je slika osebnosti, večje od življenja, za katero se zdi, da je bila bližje tistim, ki je niso poznali, kot tistim, ki so jo." Ty Burr, The Boston Globe

"Film nam z glasbenimi termini vzorno pojasni, kaj je bilo tisto, zaradi česar je Fela tako zelo izstopal v glasbenem smislu – preprost korak, ki pa ga mnogi glasbeni dokumentarci preskočijo. Fela sam pa je izjemno neugoden lik. Vprašanje, ali bi moral dobiti svoje mesto v kanonu borcev za svobodo ali pa bi ga morali odmisliti kot navadnega egomana, je prepuščeno precej odprtemu koncu." Jordan Hoffman, The Guardian

"Alex Gibney je v desetih letih posnel okrog 30 dokumentarcev /…/. Tip je mašina. Zato ne preseneča, da s takim guštom biografira tipe, ki so izgledali kot mašine: Lancea Armstronga (The Armstrong Lie), Jamesa Browna (Mr. Dynamite), Kena Keseyja (Magic Trip), Hunterja S. Thompsona (Gonzo). Zdaj je našel še Felo Kutija, ki ga je ustavil šele aids." ZA Marcel Štefančič, jr., Mladina


Portret avtorja:

Našel sem Felo Kutija | Foto:

Alex Gibney (1953, New York) je eden vodilnih sodobnih ameriških dokumentaristov. V 11 letih je posnel kar 28 dokumentarcev, vse njegove filme zaznamuje zanimanje za razvpite družbene problematike ali fascinantne fenomene.

Leta 2006 je bil za oskarja nominiran njegov dokumentarni celovečerec Enron: The Smartest Guys in the Room, že naslednje leto pa je oskarja za najboljši dokumentarni film prejel Taxi to the Dark Side (2007), ki razgrinja prakse sistemskega mučenja, kakršnega je vojska Združenih držav Amerike izvajala v Afganistanu, Iraku in zaporu Guantanamo.

V videoteki DKino si lahko ogledate še naslednje Gibneyjeve filme:

Napovednik filma Našel sem Felo Kutija:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte