Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kandidati filmi

Sreda, 5. 3. 2014, 11.09

8 let

Najverjetnejši kandidati za oskarje za leto 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnje mesece je filmska javnost na veliko razglabljala o tem, kateremu filmu, ali drami 12 let suženj ali Gravitaciji, bo pripadel zlati kipec za najboljši film.

Zdaj, ko so vse karte na mizi in so oskarji za lansko filmsko bero (pravično?) podeljeni, se lahko že počasi zazremo v prihodnost in med letošnjimi filmi izberemo tiste, ki bodo najverjetneje med nominiranci prihodnje leto.

Grand Budapest Hotel Premiera: 7. marec Prvi vtisi: Režiser Wes Anderson je na vrhuncu svoje ustvarjalnosti. Po za oskarja nominiranem filmu Kraljestvo vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom) je tokrat "udaril" z barvito komedijo, katere zgodba se dogaja v veličastnem evropskem hotelu. Na čelu igralske ekipe je izvrstni Ralph Fiennes, njegovim norčijam pa se pridružujejo še Tilda Swinton, Bill Murray, Willem Dafoe in Saoirse Ronan.

Can a Song Save Your Life? Premiera: 4. julij Prvi vtisi: Britanski par v podobi Keire Knightley in Adama Levina se, potem ko on podpiše pogodbo z glasbeno založbo, preseli v New York. Kmalu zatem jo zapusti, Keirin lik pa obupuje, vse dokler ne spozna glasbenega producenta (Mark Ruffalo) z neverjetno smolo. S pomočjo glasbe in ljubezenske afere z mestom samim, Velikim jabolkom, na koncu rešita drug drugega. Film je delo ustvarjalcev muzikala Once.

Get On Up Premiera: 1. avgust Prvi vtisi: Režiser Tate Taylor (režiser in scenarist Služkinj) se je tokrat lotil biografskega filma o soul glasbeniku Jamesu Brownu (igra ga Chadwick Boseman). Studio Universal Pictures upa, da bo film, v katerem igrajo še Viola Davis, Octavia Spencer, Dan Aykroyd in Jill Scott, dosegel podoben uspeh, kot ga je leta 2004 film Ray o Rayu Charlesu. In Akademija naravnost ljubi takšne filme. Samo spomnite se Sanjskih deklet ...

The Giver Premiera: 15. avgust Prvi vtisi: Alexander Skarsgård, Meryl Streep, Taylor Swift, Jeff Bridges in Katie Holmes nastopajo v filmski priredbi klasičnega utopičnega romana avtorja Loisa Lowryja. Režiser je Phillip Noyce. Bi si s tem filmom izkušeni avstralski režiser lahko prislužil prvo nominacijo?

Gone Girl Premiera: 3. oktober Prvi vtisi: Težko pričakovana filmska priredba kriminalne drame avtorice Gillian Flynn o ljubezni, lažeh, nesrečnem zakonu in umoru. Naslovni vlogi moža in žene Nicka in Amy Dunne sta zaigrala Ben Affleck in Rosamund Pike, za kamero pa ju je usmerjal dvakratni nominiranec za oskarja David Fincher (Nenavadni primer Benjamina Buttona in Socialno omrežje).

The Homesman Premiera: 3. oktober Prvi vtisi: Devet let po režijskem prvencu, filmu Trikrat pokopani Melquiades Estrada, se Tommy Lee Jones vrača z dramo, v kateri poleg njega nastopajo še Hilary Swank, James Spader, Hailee Steinfeld, Meryl Streep in hčerka legendarne, za oskarja že 18-krat nominirane igralke Meryl, Grace Gummer.

Interstellar Premiera: 7. november Prvi vtisi: V naslovnih vlogah distopičnega znanstvenofantastičnega spektakla o potovanju skozi čas in vesolje, ki ga je posnel trikratni oskarjevski nominiranec, vizionarski režiser Christopher Nolan, nastopajo trije oskarjevci, Matthew McConaughey, Anne Hathaway in Jessica Chastain. Nihče ne ve, o čem govori zgodba, a prvi posnetki so menda impresivni (podobno kot pri trilogiji Temni vitez in Izvoru).

Fury Premiera: 14. november Prvi vtisi: V staromodni vojni drami, ki je postavljena v čas druge svetovne vojne, se ameriški vojaki v podobah Brada Pitta, Logana Lermana in nič več slavnega Shie LaBeoufa v tanku z imenom Fury podajo na zelo nevarno misijo na območje, ki ga nadzorujejo nacisti. Po lastnem scenariju režira David Ayer.

Home Premiera: 26. november Prvi vtisi: DreamWorksov animirani celovečerec o skupini Nezemljanov, ki se skrivajo na lastnem planetu. Glasova sta junakom med drugim posodila Jim Parsons in Steve Martin. Film ima možnost, da prejme nominacijo v kategoriji najboljši animirani celovečerni film, sploh zdaj, ker po mnenju mnogih najboljši animacijski studio Pixar letos ne bo posnel nobene risanke.

Inherent Vice Premiera: 12. december Prvi vtisi: Za oskarja nominirani režiser Paul Thomas Anderson (Gospodar) s filmsko priredbo romana avtorja Thomasa Pynchona. Zanj velja, da je njegova knjižna dela večinoma zelo težko prenesti na veliko platno. Hipsterska kriminalna drama je postavljena v 70. leta 20. stoletja, obravnava pa detektiva (Joaquin Phoenix), ki v senci legendarnih umorov Charlesa Mansona razkriva serijo manjših pripetljajev. Igrajo še Benicio del Toro, Reese Witherspoon in Josh Brolin.

Into the Woods Premiera: 25. december Prvi vtisi: Potem ko smo bili eno leto brez filmskega muzikala, bo to letos spremenil studio Walta Disneyja. Rob Marshall (Chicago, Pirati s Karibov 4) režira filmsko priredbo s tonyjem nagrajenega broadwayskega pravljičnega muzikala avtorja Stephena Sondheima. Izjemno igralsko ekipo vodi Meryl Streep v vlogi čarovnice, tu pa so še Emily Blunt kot pekova žena, James Corden kot pek, Johnny Depp kot veliki zlobni volk, Anna Kendrick v vlogi Pepelke, Chris Pine kot Pepelkin princ in Christine Baranski kot Pepelkina zlobna mačeha. Film bo, če že ne na Oskarjih (čeprav lahko prejme kakšno igralsko nominacijo), zagotovo slavil na Zlatih globusih in pobral nagrado za najboljšo komedijo/muzikal.

Unbroken Premiera: 25. december Prvi vtisi: Angelina Jolie se po režijskem prvencu V deželi krvi in medu (In the Land of Blood and Honey) vrača z režijo filma o olimpijskem tekaču Louisu Zamperiniju (Jack O'Connell), ki ga med drugo svetovno vojno ujamejo in zaprejo Japonci. Scenarij, ki temelji na mednarodni uspešnici avtorice Laure Hillenbrand, sta spisala svetovno znana režiserja, brata Coen, Joel in Ethan.

Boyhood Premiera: ni še datuma Prvi vtisi: Nagrajeni scenarist/režiser Richard Linklater (Pred polnočjo) je film premierno pokazal januarja letos na festivalu Sundance, nato pa še februarja na festivalu v Berlinu. Preprosto in globoko zgodbo o odraščanju dečka v moža v modernem Teksasu je snemal ducat let. Zvezdnik filma Ellar Coltrane je namreč pred kamero iz petletnega dečka odrasel v 17-letnega mladeniča. Film je eden najresnejših kandidatov za oskarje prihodnje leto.

Miss Julie Premiera: ni še datuma Prvi vtisi: Potem ko je bila dvakrat nominirana za filma Služkinje in 00:30 – Tajna operacija (za vlogo v tem filmu je oskarja tudi prejela), gre igralka Jessica Chastain spet v boj za nominacijo za najboljšo igralko. Tokrat z upodobitvijo klasične junakinje iz romana Augusta Strindberga. V priredbi drame iz 19. stoletja, ki jo je režirala Liv Ullmann, nastopata še Colin Farrell in Samantha Morton.

Ne spreglejte