Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
11.15

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

valentinovo gregorjevo ljubezen ljubezen romanca film

Četrtek, 31. 1. 2013, 11.15

4 leta, 8 mesecev

Največje romance velikega platna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za tiste, ki boste med valentinovim in gregorjevim romantično razpoloženi, smo pripravili izbor nekaterih najbolj zanimivih in čustvenih filmskih zgodb.

Na velikem platnu je luč sveta ugledalo tako rekoč malo morje ljubezenskih zgodb, ki so se v zgodovino sedme umetnosti zapisale kot nepozabne in čudovite romance – v duhu prihajajočega valentinovega in gregorjevega smo se spomnili na nekatere od njih.

Silver Linings Playbook (David O. Russell, 2012)

Kaj dobite, če na večerjo povabite moškega z bipolarno motnjo, ki mu je žena strla srce, ter izjemno mlado, neposredno in eksplozivno vdovo? Romantična komična drama Davida O. Russella si je letos prislužila kar osem nominacij za oskarja, med drugim tudi za najboljši film. Bradley Cooper in Jennifer Lawrence sta čudovito upodobila posameznika z goro težav, zaradi česar se med sabo bolje razumeta, kot ju lahko razumejo drugi …

Beležnica (Nick Cassavetes, 2004)

Gre za pripoved, všečno tistim, ki se ne morejo upreti klasičnim romantičnim zgodbam – zgodbam o parih, katerih srečno ljubezen ovirajo prevelike družbene razlike. Mlada Noah in Allie (Ryan Gosling in Rachel McAdams) se namreč zaljubita, a ju njeni starši zaradi neodobravanja njegove revne družine ločijo – Allie se pozneje zaroči z mladim, čednim vojakom. Pa je Noaha resnično prebolela?

Pravzaprav ljubezen (Richard Curtis, 2003)

Ljudje se zaljubljajo, ohlajajo, nekateri čas preživljajo z napačnimi ljudmi, nekateri hrepenijo po aferah … Pravzaprav ljubezen je romantična komična drama, ki prikazuje življenja več parov, katerih življenje v Londonu je celo nekoliko prepleteno. V filmu je seveda mogoče videti Hugha Granta, pa tudi Emmo Thompson, Colina Firtha, Martina Freemana, Liama Neesona, Keiro Knightley, Lauro Linney , Billa Nighyja in Rowana Atkinsona.

Film si lahko ogledate tudi v DKino na SiOL TV.

Ko je Harry srečal Sally (Rob Reiner, 1989)

Je mogoče, da sta moški in ženska samo prijatelja? Harry (Billy Crystal) pravi, da ne: "Moški in ženske ne morejo biti prijatelji, kjer jim na pot vedno stopi seks." Sally oziroma stara znanka romantičnih komedij Meg Ryan se seveda ne strinja – kljub temu Harry in Sally več let ostaneta le prijatelja, ona zamenja nekaj pričesk, "vojna" med spoloma pa ostaja. Kaj pravite vi, so ženske in moški lahko le prijatelji?

Amélie (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

Težko je verjeti, da je, odkar je francoska romantična komedija osvojila srca svojih gledalcev, preteklo že več kot desetletje … Se še spominjate sramežljive natakarice, ki se kljub svojim težavam odloči, da bo pomagala ljudem okoli sebe, medtem pa tudi sama odkrije ljubezen? Amélie z Audrey Tautou v glavni vlogi si je prislužila več nominacij za oskarja in nagrado bafta, prejela pa kar štiri nagrade cezar, med drugim za režijo in najboljši film.

Večno sonce brezmadežnega uma (Michel Gondry, 2004)

Z oskarjem za scenarij nagrajeni film se z romantiko ukvarja na malce drugačen, znanstvenofantastičen način: pripoveduje namreč o paru, ki si zaradi obupavanja nad svojim razmerjem izbriše spomin – to pa na koncu morda le ni tako učinkovito, kot se zdi. Film o zaljubljencih, ki jih privlači neustavljiv magnetizem, si je v nekaj letih pridobil kulten status. Njegov naslov navdihuje verz pesmi Alexandra Popa Eloisa to Abelard, v njem pa sta glavni vlogi prevzela Kate Winslet in Jim Carrey.

Film si lahko ogledate tudi v DKino na SiOL TV.

Juno (Jason Reitman, 2007)

Tudi film Juno si je prislužil oskarja za najboljši izvirni scenarij – le da se ta z romantiko v primerjavi s filmom Večno sonce brezmadežnega uma ukvarja na nekoliko bolj komičen način. V njem je vlogo naslovnega lika prevzela Ellen Page – upodobila je svojeglavo najstnico, ki se mora soočiti z nezaželeno nosečnostjo, pri čemer pa ji seveda ne ubežijo tudi ljubezenski zapleti. Film, ki se je po mnenju več kritikov znašel med najboljšimi filmski izdelki tistega leta, je zaradi svoje obravnave splava sprožil nemalo debat med nasprotniki in zagovorniki splava, nekateri pa so ga obtožili celo tega, da poveličuje najstniško nosečnost.

Najini mostovi (Clint Eastwood, 1995)

Romantična drama, ki temelji na romanu Roberta Jamesa Wallerja, pripoveduje zgodbo Francesce (Meryl Streep), ki se v odsotnosti svojega moža in otrok zaplete v štiridnevno afero s fotografom National Geographica (Clint Eastwood), kar močno zaznamuje tako njeno kot njegovo življenje. Film, ki so ga kritiki povečini precej vzljubili, še danes ostaja ena dobro znanih filmskih romantičnih zgodb.

Revni milijonar (Danny Boyle, Loveleen Tandan, 2008)

Dobitnik osmih oskarjev, tudi za najboljšo režijo, pripoveduje o Jamalu Maliku (Dev Patel), osemnajstletni siroti iz revnega dela Mumbaja, ki ga na indijski različici kviza Lepo je biti milijonar loči od 20 milijonov rupij samo eno vprašanje. Ker nihče ne more verjeti, da bi res lahko znal odgovoriti na vsa vprašanja, ga aretirajo zaradi suma goljufije. Med nočnim zasliševanjem policijski inšpektor ugotovi, da je tudi Jamala zmedel lastni uspeh. Vrnejo se k vprašanjem, Jamal pa za vsakega posebej pojasni, zakaj pozna odgovor. Tako pride na plan neverjetna zgodba o njegovem življenju na ulici in o dekletu, ki ga je ljubil in izgubil.

Film si lahko ogledate tudi v DKino na SiOL TV.

Casablanca (Michael Curtiz, 1942)

Romantična drama s Humphreyjem Bogartom in Ingrid Bergman v glavnih vlogah danes velja za hollywoodsko klasiko – v njem se bojujejo nostalgija, ljubezen in človeška krepost. Je vredno zaradi ljubezni na cedilu pustiti tiste, ki se borijo proti nacistom?

Film, za katerega nihče ni pričakoval posebnega uspeha, je postal nepozaben hit, njegovo zgodbo pa je ameriški filmski inštitut označil za najboljšo filmsko romanco. Ta še danes ostaja vir dobro poznanih citatov in prizorov. "Vedno bova imela Pariz," je morda eden tistih bolj romantičnih.

Ljubezen, ki ostane (Leo McCarey, 1957)

Nickie (Cary Grant) je brezskrben, med ženskami priljubljen moški, ki se zaljubi v zaročeno pevko Terry (Deborah Kerr) – sveža ljubezen se zaradi že narejenih zaobljub zdi nemogoča, zato se zaljubljenca dogovorita, da se čez pol leta dobita na vrhu nebotičnika Empire State Building. Zaradi nesreče Terry ne more priti, Nickie pa se zboji, da je ljubezen usahnila … Ena najbolj nepozabnih ljubezenskih zgodb z velikega platna je navdihnila še marsikateri film – v romantični komediji Romanca v Seattlu o njem na primer neprestano govori Meg Ryan.

Pijani od ljubezni (Paul Thomas Anderson, 2002)

Inovativna romantična komedija, za katero je bil Anderson v Cannesu nagrajen za najboljšega režiserja, pripoveduje o občutljivemu Barryju, ki trpi zaradi psihičnih bolečin, ki so mu jih zadale sestre. Ko v njegovo življenje vstopi skrivnostna ženska, se poda na zanimivo romantično popotovanje.

Če danes Adam Sandler velja za kralja filmskih polomov, so ga kritiki v Andersonovem filmu vzljubili, prislužil pa si je tudi nominacijo za zlati globus.

Izgubljeno s prevodom (Sofia Coppola, 2003)

Sofia Coppola je s svojim večkrat nagrajenim filmom odpotovala v svet, kjer je romanca veliko več kot samo zapletena ljubezen, poljubi in seks. S pomočjo Billa Murrayja je na veliko platno pripeljala ostarelega, že zbledelega igralca, ki se v Tokiu bori s svojim občutkom praznine. Ko spozna nekaj več kot dvajset let staro dekle (Scarlett Johansson), njegov svet postane bolj pisan in pomlajen. Odrezana od svojega običajnega sveta začneta odkrivati globine svojih sorodnih duš ter postopoma stketa nenavadno vez, ki dokazuje, da je v prijateljstvu in ljubezni manj pravzaprav več.

S filmom si je Coppolova prislužila oskarja za izvirni scenarij, Bill Murray in Scarlett Johnasson pa sta oba domov odnesla nagrado bafta za najboljši glavni vlogi.

Annie Hall (Woody Allen, 1977)

Kaj dobiš, če združiš Alvyjevo nevrotičnost in Anniejino zasanjanost, inteligenco, prijetno čudaškost? Enega najbolj osebnih, zrelih in razmišljujočih filmov Allenove kariere, ki raziskuje globine človeške interakcije in medsebojne komunikacije. Eden režiserjevih najbolj smešnih, obenem pa tudi žalostnih in izpolnjenih filmov si je prislužil oskarje za najboljši film, scenarij, režijo, nepogrešljiva Allenova sodelavka Diane Keaton pa je bila okronana za najboljšo glavno igralko.

Ne spreglejte