Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
11.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nagrade mladi film festival ZOOM

Torek, 28. 3. 2017, 11.36

6 let, 6 mesecev

Najboljši filmi mladih ustvarjalcev: oglejte si zmagovalca festivala ZOOM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Žirija ZOOM | Foto Pionirski dom

Foto: Pionirski dom

Pretekli konec tedna se je končal enajsti mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ZOOM, ki je potekal v Festivalni dvorani Pionirskega doma in se ga je v treh dneh udeležilo več kot 500 nadobudnih mladih filmskih ustvarjalcev iz vse Slovenije. 

Letos je festival dobil tudi mednarodni značaj, saj so v njegovem tekmovalnem programu sodelovali mladi iz kar dvajsetih različnih držav, na festival pa je prispelo več kot 500 filmov, ki so se potegovali za najvišje priznanje mladinski filmski ustvarjalnosti, zlato klapo.

Selektor festivala, Rok Govednik, direktor Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, je v ožji tekmovalni program izbral 56 filmov, od tega 29 osnovnošolske in 27 srednješolske produkcije. Na zaključni prireditvi so najboljšim filmom po oceni strokovne žirije v sestavi: scenarist in režiser Jan Cvitkovič, likovna pedagoginja Hana Repše, filmski producent Miha Černec, študent filmskih študij Nace Zavrl in televizijska voditeljica in ustvarjalka Neža Prah Seničar, podelili zlato klapo in tri posebne omembe v obeh kategorijah.

Najboljša filma osnovnošolcev in srednješolcev


V osnovnošolski kategoriji je zlato klapo prejelo društvo FKVK Zaprešić iz Hrvaške s filmom Mrak film.

Gre za film, ki nas z igro svetlobe in teme spomni, da je platno samo po sebi prazno. Šele gibljiva telesa, torej ljudje, ga oživijo in spremenijo v film, v nasprotnem primeru je zgolj črnina.

Posebne omembe v kategoriji osnovnošolcev so si prislužili filmi The Cost of Applause, I Don’t Want to Live Anywhere Else in Leteča animacija.


V kategoriji srednješolskih filmov je zlato klapo prejel animirani film Who Is in Charge Here? skupine ustvarjalcev Studio Da iz ruskega Sankt Peterburga.

Film odlikuje izjemno obvladovanje stop motion tehnike, poleg estetske izvedbe pa je žirijo navdušila še neustrašna sporočilnost. Ustvarjalci jasno in glasno izrekajo svoj politični komentar, a to počnejo s prefinjenim, preciznim občutkom za filmski jezik in filmsko izraznost.

Posebne omembe v srednješolski produkciji so si prislužili filmi Journey, Pigeonhood in Šah.

Ne spreglejte