SiolNET. Trendi Film in TV
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Nadzor z neba (Eye in the Sky)

0,08

termometer

 | Foto:

Helen Mirren, Aaron Paul in pokojni Alan Rickman v napetem vojnem trilerju, ki raziskuje moralne, etične in politične dileme sodobnega vojskovanja z droni.

Velika Britanija, Južna Afrika/2015/102 min.
Režija: Gavin Hood
Igrajo: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Barkhad Abdi, Jeremy Northam, Iain Glen, Phoebe Fox
Žanr: Vojni dramatični triler
Ocena IMDb: 7,3/10

Poveljnica Katherine je na sledi mednarodni teroristični celici, odgovorni za številne samomorilske napade. S pomočjo sodobnih tehnologij nadzora z neba izsledijo teroriste v Keniji, toda pilot drona Steve opazi, da bi z napadom na hišo ogrozili življenje nedolžne deklice.

V poveljstvu se razvname debata med generali in politiki, kdo bo prevzel odgovornost in izdal usodno povelje, toda Steve je odločen, da s svojimi dejanji, ne glede na ukaze, ne bo ogrozil nedolžnih življenj.


"Kdo ima moč, da sprejme odločitev in pritisne na gumb? So to politiki, je to general v Londonu ali general v ZDA, ali pa poveljnik v Keniji? V naši zgodbi so v igri življenja enega Kenijca, dveh Britancev in enega Američana. Kdo torej sprejme odločitev?" Guy Hibbert, scenarist filma


"Naš film se sprašuje, ali ob uporabi takšnih sredstev zares zmagujemo. Kdaj velja uporabiti to tehnologijo? Kakšne so posledice njene uporabe? Poglejte si film in se odločite sami." Gavin Hood, režiser filma


Nadzor z neba | Foto:


Zanimivosti:

• Vloga Franka Bensona je zadnja filmska vloga Alana Rickmana v igranem celovečercu. Njegov zadnji film je Alica izza ogledala, v katerem je  Rickman glas posodil Gosenici/Metulju.

• Južnoafriški režiser Gavin Hood je med drugim režiral kriminalno dramo Tsotsi, ki je leta 2006 prejela oskarja za najboljši tujejezični film, z moralnimi dilemami sodobnega vojskovanja pa se je ukvarjal že v filmu Ugrabitev (2007).

• Film so posneli v režiserjevi domovini. Ker južnoafriška agencija za civilno letalstvo ustvarjalcem ni izdala dovoljenja za prelete z droni v njenem zračnem prostoru, so si morali ti pri njihovi upodobitvi pomagati s posebnimi učinki.

• Film je soproduciral oskarjevec Colin Firth. Ta bi moral v filmu upodobiti tudi britanskega zunanjega ministra Jamesa Willetta, a je lik nazadnje odigral Iain Glen (Igra prestolov).

• Vloga oskarjevke Helen Mirren je bila sprva napisana za moškega.

• Po režiserjevih besedah se v ameriški vojski kar 30 odstotkov upravljavcev dronov zdravi za posttravmatskim šokom.

Napovednik filma Nadzor z neba:

[video: 61057 / Nadzor z neba (Eye in the Sky)]

Nadzor z neba (Eye in the Sky)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin