Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji študentje

Petek, 22. 2. 2013, 9.06

8 let

Na Oskarjih so lepotice odveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos se bodo od Oskarjev poslovile tudi lepotice, ki so na oder prinašale zlate kipce, namesto njih pa bodo priložnost biti del najpomembnejše filmske prireditve dobili nadarjeni študentje filma.

Letošnji Oskarji so očitno Oskarji sprememb. V novo sezono se največje filmske nagrade podajajo z novim imenom, zdaj pa se bodo od prireditve morale posloviti tudi dolgonoge in nasmejane lepotice, ki so do zdaj na oder nosile prestižne zlate kipce.

Dekleta, večinoma manekenke, bodo letos zamenjali nadarjeni študentje filma, ki so se morali za vznemirljivo dogodivščino, ki jih čaka to nedeljo, precej potruditi. Koproducent letošnje podelitve, Craig Zadan, je razvil natečaj, ki je pozival študente filma, da pošljejo svoje prispevke na temo Kako boš prispeval k prihodnosti filma?. Na natečaj se je odzvalo 1100 študentov, ki so morali napisati esej in posneti polminutni video s svojo vizijo filma in filmske industrije, šestim izmed njih pa se je sodelovanje na natečaju izplačalo bolj, kot bi si sploh upali sanjati. Na odru letošnjih Oskarjev bodo namreč prav oni zamenjali lepotičke, ki so bile bolj kot ne same sebi namen.

"Tradicija, da so na prireditvi prisotna lepa dekleta, ki pridejo iz zaodrja s kipcem v roki ter ga predajo podeljevalcu, je zelo zastarela, obenem pa tudi seksistična," je zanimivo odločitev utemeljil Neil Meron, eden od producentov Oskarjev, ki meni, da so lepotice v tej vlogi pravzaprav predmet, ne pa osebe. "Zakaj ne bi dali priložnosti tistim, ki jim ni vseeno za film in so pravzaprav njegova prihodnost?"

Ena izmed srečne šesterice je tudi dvajsetletna študentka gledališke umetnosti iz Brooklyna ChaRon Brabham, ki še vedno ne more verjeti, da bo stala na velikem odru dvorane Kodak. "V šoku sem, ne morem verjeti, a to se zares dogaja!"

"Hollywood so bile vedno moje sanje, a tako zelo oddaljene," je priznala tudi Hearin Ko, devetnajstletna korejska študentka bostonske univerze Emerson. "To, da sem končno tukaj in lahko opazujem dogajanje, je uresničenje mojih sanj. Če se res potrudim, se lahko uresničijo, saj niso tako oddaljene, kot se zdi."

Študente pred nedeljsko slovesnostjo čaka tudi preobrazba, na podelitvi pa bodo nosili posebne uniforme. Producent Meron si želi, da bi študentje na Oskarjih postali stalnica, tudi če jih bo v prihodnje ustvarjala drugačna ekipa.

Ne spreglejte