Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dokumentarna serija Viasat History televizija Telekom Slovenije

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 10.13

6 let, 6 mesecev

Viasat History

Na male zaslone prihajajo Zadnji bojevniški kralji Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zadnji bojevniški kralji Evrope

Britanski pisatelj, zgodovinar in televizijec Dan Snow bo v tridelni dokumentarni seriji raziskoval politične spletke, družinske izdaje ter prevare med Vikingi, Anglosasi in Normani, ki so v 11. stoletju pripeljale do vojne, ki je spremenila Evropo.

Pred tisoč leti so se Vikingi, Normani in Sasi bojevali za slavo, za krono otočka na robu Evrope. V enem letu sta dva kralja padla v bitki, zato je zmagal preživeli kralj. Postal je bogat in mogočen, kot si ni predstavljal niti v najbolj norih sanjah.

Dokumentarna oddaja Zadnji bojevniški kralji Evrope nam bo s pomočjo najsodobnejše analize starodavnih dokumentov razkrila zgodbo o sli po ponosu, moči in bogastvu, boju za kulturo in prepričanje ter družinskih sporih in prevarah, ki so spremenili Evropo.

Vabljeni v svet vikinških ladij in vojščakov s sekirami

Vojaški zgodovinar Dan Snow se bo znašel v središču dogajanja, saj bo potoval v kraje, kjer se je zgodba zgodila. Kraje, kot so Caen, Norveška, Stamford Bridge, Saint-Valery-Sur-Somme, Hastings in Westminstrska opatija.

Vstopil bo v svet vikinških ladij in vojščakov, ki vihtijo sekire. Opravil bo ključne poskuse, da bi ugotovil, kako so se oskrbovali, kako so potovali in – najpomembnejše – kakšno orožje so imeli, ter sestavil izjemno zgodbo in oživil neusmiljeni starodavni svet v treh epizodah te slikovite drame.


Zadnji bojevniški kralji Evrope | Foto:


1. epizoda

Ko kralj Edvard Izpovedovalec umre brez naslednika, se začne bridka tekma za prevzem angleškega prestola. Harold Weeseški (Adam James) je tam in prevzame krono, vendar v Normandiji vojvoda Viljem (Ed Stoppard) meni, da so krono obljubili njemu, zato se odloči napasti.

Na Norveškem vikinškega kralja Haralda Hardrada prav tako mika zasesti prestol kralja Anglije, zato zbere vojsko. Kmalu bo Anglija doživela napad.

V sredo, 15. 3., ob 21. uri na Viasat History.

2. epizoda

Kralj Harold II. se mora spopasti z dvema invazijskima vojskama. Najprej z južne obale napade njegov brat Tostig. Ustavi ga, vendar napadov še ni konec. Pozneje istega leta invazijska vojska norveškega kralja Haralda Hardrada (Clive Russell) pristane na severu Anglije.

Harold se nemudoma odpravi v Stamford Bridge, da bi se bojeval za svoje kraljestvo in življenje. Medtem je normanski vojvoda Viljem pripravljen napasti, vendar zaradi neurij njegova flota ne more izpluti iz pristanišča.

V sredo, 22. 3., ob 21. uri na Viasat History.

3. epizoda

Po mesecih neprostovoljnega čakanja v pristanišču v severni Franciji se veter končno obrne in vojvoda Viljem popelje svojo veliko osvajalsko floto čez Rokavski preliv. Kralj Harold II. je 500 kilometrov severneje, kjer je premagal Vikinge.

Odhiteti mora nazaj na jug, zbrati novo vojsko in se odpraviti v Hastings, da bi ustavil novo invazijo. Vojski se srečata v bitki pri Sussexu 14. oktobra 1066. Izid za vedno spremeni tako podobo Anglije kot Evrope.

V sredo, 29. 3., ob 21. uri na Viasat History.

Napovednik oddaje Zadnji bojevniški kralji Evrope:

Kanal Viasat History boste uporabniki televizije Telekoma Slovenije našli na programskem mestu 106*, natančen TV-spored kanala pa vas čaka tukaj.

*Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte